Algo Opublikowano 6 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Może ktos uzytkuje taki kocioł i wyrazi swoją opinie na temat kotła. Nie moge znależć nigdzie jego przekroju. Z tego co producent pisze to duza komora zaladowcza i możliwość ladowania szczap szerokosci 50 cm. Cena chyba nie za wysoka na allegro 3700pln.25kw I chyba najważniejsze ze jest dolnego spalania.
SONY23 Opublikowano 6 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Tutaj znalazłem przekrój http://cdn4.pb.smcloud.net/t/files/d3/f9/d3/195fb4990a/kotly-cichewicz-kumulator-eko.pdf
gondoljerzy Opublikowano 7 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ciekawy kociołek. Ruszt jakby zerżnięty z Dakona, ale to tylko plus dla Cichewicza. Najbardziej na tym przekroju podoba mi się ogromna przetrzeń za komorą zasypową. Można tam sobie stworzyć prawie dowolne cuda z szamotu. Miejsca jest dość, nie to co w moim 32D. Z kolei wymiennik standardowo skopany.
SONY23 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jak powiedział kiedyś pewien rosyjski premier "chcieliśmy dobrze a wyszło jak zwykle"... Fajnie, że dali od razu schemat z buforem, bo bez niego albo 500 litrów wody w zładzie nie odważyłbym się go nawet odpalać. A mogło być tak fajnie...
Juzef Opublikowano 7 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Myślę, że profesjonalna firma wie co robi i wyszło im dokładnie to, co chcieli - kontener na drewno. Zadowoleni użytkownicy i liczne certyfikaty potwierdzą, że jest to dobry kocioł ;)
mac65 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Panowie no nie bądżccie tak okrutni . Ruszt żeliwny i to ruchomy chyba jedno z lepszych rozwiązań , PW tam gdzie potrzeba ,komora załadowcza w kształcie dzwona . Wymiennik no cóż trochę dziwnie z proporcjami ale to juz pewnie misja ratunkowa żeby sprawność zachować ale z kolei przepływ spalin przeciwprądowy a to akurat dobrze . Duży plus za bufor , przynajmniej nikt nie powie że nie wiedział że tak to ma być podłączone . Kierunek moim zdaniem bardzo dobry oby tak dalej . No i nie można zapominać że to ma być kocioł seryjny w zakresie posiadanych przez producenta mozliwości i technologii produkcji . Nie jest żle panowie .
SONY23 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2014 No niestety jest źle i to bardzo. Ktoś niezbyt wymagający może się by i zadowolił ale nie osoba, która juz trochę drewna spaliła. Jak dla mnie to jest to kocioł potencjalnie wręcz niebezpieczny. Przecież jak się już w nim rozpali, to będzie tam w środku istne piekło nie do okiełznania, jak miarkownik zacznie przymykać PP, z komina pójdzie kupa dymu. Jakimś sposobem będzie załadunek grubych szczap drewna i wymuszenie w ten sposób wolniejszego spalania. Jak dla mnie to kocioł dla niewymagających leni i ignorantów w jednym. W takiej potężnej bryle stali można było zmieścić coś bardziej wyszukanego, chociaż prostego. Moim zdaniem jeśli ktoś nie ma własnego lasu, instalacji z buforem i niskich wymagań co do ekonomii spalania to nie powinien się do tego zbliżać. Można było zrobić go dużo lepiej. Szkoda bo cena kusząca.
Algo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #8 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Najlepiej jak by się wypowiedział jakiś użytkownik takiego kotła, ba tak to tylko rozmowa czysto teoretyczna. Dużym plusem jest napewno jak juz wczesniej pisalem cena kotla .
spalacz Opublikowano 13 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 13 Stycznia 2014 W dniu 6.01.2014 o 21:11, Algo napisał(a): Może ktos uzytkuje taki kocioł i wyrazi swoją opinie na temat kotła. Nie moge znależć nigdzie jego przekroju. Z tegoco producent pisze to duza komora zaladowczai możliwość ladowania szczap szerokosci 50 cm. Cena chyba nie za wysoka na allegro 3700pln.25kw I chyba najważniejsze ze jest dolnego spalania. Też mnie zaciekawiła ta niska cena! Trzeba się było pospieszyć i kupić,a teraz to lipa Napisałem do sprzedawcy i oto co mi odpisał: Witam, Kocioł Kumulator 25 kW posiada 3 letni okres gwarancji, cena podana na aukcji podanej przez Pana była Błędna i dlatego aukcja została zakończona wcześniej. cena katalogowa tego wyrobu to 4 895 zł netto, dlatego aukcja została zakończona. kocioł Kumulator jest obecnie dostępny w poprawionej ofercie. Pozdrawiam, Biuro Handlowe Anna Serwatka tel. 606 694 669
przemyslaw2ar Opublikowano 13 Stycznia 2014 #10 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie powinienem się wypowiadać,wszak konkurencja ;) Jednak czy tak duża komora to atut czy wręcz przeciwnie? jeśli to się rozpali to ten wymiennik raczej nie będzie w stanie odebrać energii ze spalin. Czy powietrze wtórne podane na bocznych ścianach będzie wystarczające dla komory o szerokości 40cm (Tu duży plus za podcięcie za grodzią które powoduje turbulencje i miesza gazy z powietrzem. Czy jest sens podniecać się rusztem ruchomym w kotle na drewno? (ruszt swoją drogą do pozazdroszczenia ale to efekt współpracy z Buderus-em ) Miarkownik przy kotle ma sens albowiem pilnuje granicznej temp.90 st C aczkolwiek przy pracy z buforem raczej zbędny. Ja mam może i wypaczony sposób spalania drewna ale ruszt jest tu całkowicie zbędny i zawsze staram się namówić na spalanie na ruszcie z płytek szamotowych. Komora załadowcza raczej powinna być długa, wąska i wysoka z podawaniem powietrza nad ruszt w strefę żaru oraz częściowo niewielką ilość nad zasyp aby zmusić spaliny i parę do zejścia w dół. Komora dopalająca powinna być przede wszystkim "ciepła" oraz zapewniać mieszanie się spalin z powietrzem (kształtów jest bardzo dużo ale jak zwykle ograniczeniem jest miejsce) Wymiennik w przypadku spalania drewna powinien być w miarę ciasny aby wymusić szybki przepływ spalin, najlepiej gdy podążają one w dół przeciwprądowo przez płomieniówki (ich ilość i długość trzeba odpowiednio dobrać aby nie zrobić kotła kondensacyjnego :) ). Ostatni kanał wznoszący jest już zbędny aczkolwiek ze względu na tradycyjnie umieszczane wejścia kominowe producent zwykle dostosowuje się i też wyjścia z kotła montuje na zbliżonej wysokości . Oczywiście nie można mieć wszystkiego i każdy ma jakieś ograniczenia produkcyjne aby zunifikować produkt z podzespołami od innej serii więc wcale mnie nie dziwi taka konstrukcja. Cena nie podlega dyskusji albowiem to producent bierze na siebie odpowiedzialność za wycenę i cieszyć może fakt że to nie jest 4895€ :D PS. kocioł o mocy 25kW może spalać szczapy o długości 35cm a te 50cm jest zarezerwowane dla 40kW Pozdrawiam
badaczkotłów Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #11 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Cichewicz wprowadził właśnie model pieca 15 kW DS , z tej samej serii Kumulator eko ? Czyli dedykowany kocioł z dolnym spalaniem do drewna opałowego ale nie zgazowujący co sądzicie o tym ? http://www.cichewicz.pl/kociol-c-o-kumulator-15-kw
jurgonka Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #12 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 "kocioł efektywnie spala drewno - nawet niesezonowane." bez komentarza.
sambor Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #13 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ja taki chce, właśnie wyciełem trochę olch, po kiego diabła je suszyć, tylko "kumulatura" mi dać! :P
zwanzig Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #14 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 W dniu 10.04.2015 o 12:40, badaczkotłów napisał(a): Cichewicz wprowadził właśnie model pieca..... co sądzicie o tym ? Skoro pytasz, to Ci odpowiem. Osobiście sądzę, że ciągle grasz w ch..ja z tą kryptoreklamą.
Cichewicz Opublikowano 13 Sierpnia 2015 #15 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Panowie, sezonowane nie oznacza mokre ? W takich temperaturach jak w sierpniu mozna naprawdę dosuszyć dobrze drewno na opal ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.