Diorama01 Opublikowano 26 Października 2013 #1 Opublikowano 26 Października 2013 Mam duży dylemat. Na mój problem ciężko znależć jednoznaczą odpowiedź. Pół domu około 100m2 stare bud. 10cm ocieplony. Dach 20-25cm wełny rockwool. Kolejne pół domu sąsiadów. Kotłownia za domem 10metrów rury w ziemi około 1m zakopane średnio ocieplone. Potrzebuje pieca około 10-12Kw na ekogroszek. Lub głownie na drzewo z możliwością na węgiel. 20-25KW + zbiornik buforowy 1000L. Piec byłby dolnego spalania. Aktualnie urzywam dolnego spalania śmieciucha 24KW. Nadwyższkę chciałem zgromadzić w buforze. Z magazynowaniem drewna i kupnem nie mam problemu. Drewno suche główne 2lata suszone. Chciałbym przerobić aktualnie swoją kotłownie na coś żebym ograniczył wyzyty w kotłowni do minimum. Średnio przez 4-5miesiecy grzanie w piecu non stop. Kolejne 7-8misiecy rozpalanie raz dziennie na boiler troche drewna. Wydając podobne pieniądze na bufor 1000L przeróbką instalacji lub na piec z ekogroszkiem. Wg. moich obliczeń. Drzewo 150zł za m3 średnio spale 15m3 wydam 2250zł rocznie. Na ekogroszek 3-4ton tona dobrego ekogroszku 750zł =2250-3000zł rocznie. Koszty są podobne. Obsługowość jest lepsza na ekogroszek przez okres zimowy ponizej 10stopni c. W kolejnych miesiącach cieplejszych i tak codziennie chodziaż raz muszę wyjść do kotłowni. Liczę ,że mając bufor 1000L utrzyma mi dobrą temp. przez 8-16h ale pewnie i tak codzinie muszę rozpalać w piecu. Straty w buforze i palenie bez specjalnej kontroli w piecu na drzewo równa się wysokimi stratami. Ekogroszek ma kontrolę ile potrzebuje paliwa i na kiedy. Dlatego myślę ,że koszty paliwa roczne będą zbliżone w obydwu przykładach.
automatyk Opublikowano 26 Października 2013 #2 Opublikowano 26 Października 2013 jak kotłownia poza jest to zdecydowanie proponuje grocha (eko) ale nie żadny wymyślne palniki tylko porządny pleszewski palnik z ruchomą retordą ,spalisz w nim wszystko ,a slimak wrazie utarcia kosztuje nie spełna 200zł wytrzymuje około 3-6 lat i to mysle że jest najlepszy wybór
Diorama01 Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 7 Listopada 2013 Hmm. Pytałem się w sklepach z kotłami. I nie podtrawili jednoznacznie odpowiedzieć. Czy piec na ekogroszek czy bufor+piec na wszystko. Średnio 30% taniej wychodzi paląc drzewem. Ekogroszek cały czas idzie w górę. Za rok za dobrą tonę może być 1000zł. W 2015 może być 1200zł. A pelet 30% więcej spali od ekogroszku i też nie wiadomo jakie będą jego ceny. Drzewo kupujesz i widzisz ,a ekogroszek/pelet to bywa różny. Plusy ekogroszku. Montaż+piec około 8tys. Rzadziej będę zaglądał do kotłowni ale cena węgla cały czas idzie w górę. Na początku kosztował 600zł teraz 900zł Bufor+piec dolnego spalania z montażem -około 10tys. Spędziłem mnóstwo czasu na forach i nadal nie wiem.??? Hydraulicy też nie pomogą bo 90% hydraulików nie potrafi podłączyć bufora do kotła na paliwo stałe albo tego nie robili. Schemat nr. 14 i 21. http://www.atmos.cz/poland/instalace-kotlu-006-dalsi-doporuce-zapojeni
robogaz Opublikowano 9 Listopada 2013 #4 Opublikowano 9 Listopada 2013 A może masz możliwośc zamontowania dobrego kominka z płaszcem i sterownikiem wtedy będziesz miał wszystko na miejscu.
Diorama01 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 9 Listopada 2013 W domu nie mam komina i nie mam miejsca na kominki. Kotłownia jest za domem kilka metrów.
automatyk Opublikowano 10 Listopada 2013 #6 Opublikowano 10 Listopada 2013 no jak masz drewno w super cenie to jeszcze HG plus mały buforek dla nadmiaru ciepła skoro kotłownia poza domem i tez będzie ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.