kozlow1 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam wszystkich i zwracam się do Was o pomoc w wyborze paliwa do ogrzewania i zarazem pieca . więc zacznę od niezbędnych parametrów , dom stary ,okna wymienione ,nie ocieplony, powierzchnia parter około 220 m2 i poddasze nie zamieszkałe około 130 m2 (docelowo w przyszłym roku ma być zaadoptowane ) . Poprzedni sezon przepaliłem piecem elektromet 20 kw z wentylatorem na drewno i węgiel ,był to istny koszmar ,bieganie do pieca co 4 godziny i walka żeby utrzymać temperaturę (bo dzieci małe w domu) a ilości 2 tony węgla na miesiąc , albo ładnych parę metrów drewna . Więc muszę podjąć natychmiast decyzję co robić bo czas ucieka. Zastanawiam się nad piecem metal fachu sokół 35 kw z podajnikiem na każdy rodzaj paliwa lub piecem firmy red 38 kw też na każdy rodzaj paliwa ,są to piece w cenie około 10-11 tys zł tylko nie wiem czy dobre i jakie mają spalanie (ale w mojej miejscowości na biegunie zimna takimi handlują w sklepach ), palić chciałbym ekogroszkiem ,pelletem ale też i drewnem czasami ,bo jak to na wsi zawsze jakieś tańsze się znajdzie . czytając fora ,wiem że powinienem zacząć od ocieplenia domu ,ale ze względów finansowych nie jest to możliwe bo w tym roku bo muszę zainwestować w ogrzewanie a w przyszłym w ocieplenie . miałem dzisiaj również wizytę firmy która stawia zbiorniki z gazem na propan butan i oni twierdzą że całość mojej inwestycji (przyłącze,piec kondensacyjny,pozwolenia,mapki ,instalacja itp.) to około 12 tys , a potem tylko płacę za zużyty gaz, i wyliczyli że zużyje około 600/700 m3 (boję się że to będzie dwa razy tyle) gazu przez cały okres grzewczy w cenie 8,49 zł za m3 Poradzie coś proszę bo od tego czytania przez 3 tygodnie o ogrzewaniu sam już nie wiem co ma zrobić.
Jaro966 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Jeśli stary kocioł wystarczył i było ciepło to możesz dać taką samą moc tyle, że z podajnikiem, nie bedziesz musiał biegać zbyt często. Częśc kotłów automatycznych ma dodatkowy ruszt, który może służyć do palenia drewnem. Tak wiec zapewne taki kocioł byś potrzebował.
sambor Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #3 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Jeżeli przy kotle 20kW spalałeś 2t/msc to przy kotle 35kW będziesz spalał 3t/msc. Jak wyrzucisz wentylator i wstawisz miarkownik ciągu powinno być dużo lepiej Pozdr.
Rafal71642 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #4 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Witaj Najpierw trzeba spróbować podszlifować technikę palenia w starym kotle. Pozbycie się dmuchawca i zamontowanie miarkownika powinno dać pozytywne efekty :). Powiedz dokładnie jaki to jest model tego starego kotła i opisz nam w jaki sposób dotychczas paliłeś- spróbujemy coś zaradzić :) Pozdrawiam Rafał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.