Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Kotła Na Ekogroszek

Andrzej1899

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chcę za dużo pisać.

Kto chce więcej się dowiedzieć zazwyczaj potrafi mnie odnaleźć lub doczytać :)

Opublikowano

No dobrze kolego Sambor, tylko teraz co zrobisz z kolegą ZawiJan99?

Wygląda na to, że generalnie psuje Ci netykietę, bo nie przedstawia się, że z branży i w ogóle zainteresowany sprzedażą konkretnego produktu a posty lecą...

:angry: :lol: ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

No dobrze kolego Sambor, tylko teraz co zrobisz z kolegą ZawiJan99?

Wygląda na to, że generalnie psuje Ci netykietę, bo nie przedstawia się, że z branży i w ogóle zainteresowany sprzedażą konkretnego produktu a posty lecą...

:angry: :lol: ;)

Pozdrawiam.

Dobrze piszesz, pojechali po tobie jak tylko się pojawiłeś, a tu cisza chociaż go wszyscy znają.

To jest nie nieładne i niegrzeczne.

Opublikowano

Mnie interesuje ta druga moc - to tak ładnie wygląda na wykresie- podajesz i już masz moc. ;)

Co do pretensji Kolegi Zawijana o jakość cytatów - to cytat ze strony producenta kotła, i jak wszystko w necie należy to brać za prawdę i tylko prawdę. :ph34r:

Co zaś do mistrzów dezinformacji to niestety pojawili się na tym forum w większej niż zazwyczaj ilości.

Pozdr.

Masz konkretnie kogoś na myśli? Jak wiesz to pisz będziemy uważać.
Opublikowano
...w dalszym ciągu nikt nieodpowiedział mi na moje główne pytanie:

Który z wymienionych kotłów polecilibyscie mi tak jakbyście wybierali dla siebie i niebyłoby innych modeli oprócz tych jakie wypisałem. A widze że dydkusja zamiast pomocy jak w tytule zmienia sie.w zupłnienie nie na temat.

Zbigmaziu & karoko

Andrzej1899 pytał o kotły z jego listy. Nie pytał, jakie kotły Wy macie.

Ja mu nie doradzę, bo nie udzielam tego typu porad (jak pisałem mnóstwo razy na wszystkich forach i o czym dobrze wiecie). No i nie mam kotła w swoim domu.

Ale Wy, eksperci, radźcie, radźcie!

Przepraszam Cię Andrzeju, że nie doradzę.

Opublikowano

No nniestety chwilowo widze że nikt niejest chętny do porady. O rbr juz czytalem na innych forach, szczegulnie karoka i minetru. Ale tak jak napisałem interesuja mnie kotły z listy którą podałem. A pozwoliłem sobie zadac pytanie o pomoc na tym forum licząc na czyjes doswiadczenie i wiedze, że ktoś spojrzy w dane tych kotłów i coś doradzi. tak jak to sie odbywa zazwyczaj na forach.

Opublikowano

,,,, Moje pytanie dotyczy tez tego czy wybrać ruszt wodny czy żeliwny ze względu na lepsze spalanie podobno i zcy palnik retotowy czy rzeliwny,. ,,,,

Andrzej 1899 zajrzyj jeszcze tutaj : http://zawijan.wordp...k-uzytkownika/. Zapewne sporo zagadnień wyjaśni Ci przeczytanie tego poradnika.

Co prawda Zawijan pojawił się w Twoim temacie, ale widocznie nie wypadało mu bezpośrednio wskazywać na swój bardzo popularny blog.

ps.

Przy okazji i ja powitam serdecznie Zawijana na forum.

Opublikowano

Dobrze piszesz, pojechali po tobie jak tylko się pojawiłeś, a tu cisza chociaż go wszyscy znają.

To jest nie nieładne i niegrzeczne.

Jak już o tym wspominasz, to jak ja się tu pojawiłem to było szalone i wariackie forum..

Można było poczytać świeże relacje jak się rękaw i kołnierz pali po otwarciu kotła albo jak zimą czyścić kominy na spadzistym dachu.

Większość niestety trafiła do kosza lub poszła w zapomnienie.

A teraz tylko: jaki kocioł, jaki sterownik, jaka powierzchnia.

I netykieta!

Sorry za offtop i pozdrawiam.

Opublikowano

To i ja się przywitam.

Andrzeju napiszę ci jak poprzednicy,że w za wysoką moc kotła celujesz.

Jedyne co z Twojej listy znam to kocioł Ogniwo i Defro.

Defro jest w mojej rodzinie użytkowany i nie są za bardzo zadowoleni.O reszcie nie napiszę nic bo nie wiem.

Opublikowano

Na 200 m2 spokojnie wystarczy kocioł o mocy 15 kW. Polecam kocioł na pelet. Jest wygodny w obsłudze, dosyć czysty w eksploatacji. Przy dużym domu przydaje się trochę lepiej rozbudowana automatyka tzn. koniecznie pogodówka i termostat (sterownik) pomieszczeniowy. Co do typów kotłów to jest ich bardzo dużo. Zasada jest taka, żeby wybierać kocioł na pelet nie zaś spalający i pelet i ekogroszek, i najlepiej od producenta który specjalizuje się w kotłach peletowych.

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Prosiłbym Was o pomoc w wyborze kotła, jestem mieszkańcem okolic Otwocka i chciałbym zakupić piec z któregoś okoliczneggo sklepu żeby uniknąć problemów na odlgłość. Domek mam ok200m2 z podłogówką na parterze i grzejnikami na piętrze, ocieplony styropian 10cm. zastanawiam się naad:

Defro Duo 25kw

Ogniwo eko plus 25kw

Termo tech eco duo 20kw ruszt zeliwny

Termo tech krs aqua duo 20kw

Klimosz duo ng 25kw

Krzaczek skp 17 czy 25kw

Tekla draco duo 25kw

Troche sie tego nazbierało, wiem. Moje pytanie dotyczy tez tego czy wybrać ruszt wodny czy żeliwny ze względu na lepsze spalanie podobno i zcy palnik retotowy czy rzeliwny,. bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi dotyczące tych kotłów, któregy znich byście wybrali dla siebie.

pozdrawiam

jeśli miałbym brać coś z Twojej listy to:

krzaczek w wersji 17KW

montują małą ekoenergię do niego więc spalisz nie tylko dobre ekogroszki ale i miały oraz gorszej maści węgielki(czechy, ruski)

sterowanie firmy tech- w standardzie st37- prosty sterownik z obsługą pomp CO oraz CWU - w zależności od wersji oprogramowania również z programem tygodniowym- jak nie ma możesz do techa napisać - ostatnio jeden z kolegów pisał i mu wrzucili za darmo w dodatku dostał sterownik w nowszym wydaniu

o ogniwie nie piszę - mogę zostać posądzony o stronniczość i o to że się nie znam i nie widziałem - musisz doczytać sam i zdecydować- mają ostatnio złą passę - czy z winy własnej czy z racji specyfiki sieciowego bytu nie mnie oceniać

defro - jeśli już to momfort eko- wymiennik poziomy i bez rusztu wodnego

sterowanie jak w krzaczku -tech w różnych wersjach

niestety palnik tylko do dobrego ekogroszku.

stąporków za duży jeden i drugi

krs-a robią w mocy 15KW ale ruszt wodny wiszący nisko nad palnikiem sprawia sporo kłopotów- jest tu o tym kotle wątek

reszty nie znam zupełnie więc nie wyrażę swojego zdania

Opublikowano

...o ogniwie nie piszę - mogę zostać posądzony o stronniczość i o to że się nie znam i nie widziałem - musisz doczytać sam i zdecydować- mają ostatnio złą passę - czy z winy własnej czy z racji specyfiki sieciowego bytu nie mnie oceniać

Piszesz, że nie piszesz, ale jednak piszesz. I to bardzo enigmatycznie a mało konkretnie.

Wyjaśnij, co to znaczy, że "mają złą passę". NIe musisz tego oceniać. Napisz tylko. Konkretnie.

Opublikowano

z Tobą zawijan nie rozmawiam

choć jedno forum niech będzie wolne od Twoich zaczepek

idź na swojego bloga

a co oznacza zła passa to poszukaj w słowniku

wystarczająco konkretnie???

Opublikowano

Też nie tęsknię za kontaktami z Tobą.

Nie wypraszaj mnie z bloga, który nie jest Twoim blogiem.

Co to znaczy "zła passa" wiem i bez słownika.

Ty napisałeś, że złą passę miały kotły Ogniwa. Podejmij rękawicę i napisz, o co chodzi konkretnie. Tylko to napisz. Nie musisz ze mną rozmawiać.

Opublikowano

przeczytaj ze zrozumieniem

nie wypraszam Ci e Z twojego bloga

tylko NA twojego bloga

napisałem zła passa ponieważ :

wystąpił najazd niezadowolonych których najpierw próbowaliście zakrzyczeć na różnych forach a potem problem zmarginalizować.

jaki jest tego powód - czy firma zaczeła partaczyć czy to tylko efekt nalotu i próby antyreklamy na który anonimowość w sieci pozwala - tego nie wiem- to wiesz Ty

i chyba dlatego pojawiasz się wszędzie i próbujesz nawracać na niebieskie- tu jeszcze nie zaczałeś ale to pewnie kwestia czasu

stąd napisałem "czy z winy własnej(partaczenie) czy z racji specyfiki sieciowego bytu(możliwość dyskredytowania firmy i produktu bezkarnie) nie mnie oceniać"

koniec rozmowy

Opublikowano

Nie miałem na uwadze "mojego" bloga, tylko tego, na którym w tej chwili obaj jesteśmy. To STĄD mnie wypraszałeś. DOKĄD mnie wypraszałeś, to akurat nieistotne.

To, o tej "złej passie", co teraz napisałeś, to takie plitu plitu, bez żadnych konkretów. Niestety. Nie potrafię się odnieść do tego. No bo i do czego?

Opublikowano

jeśli miałbym brać coś z Twojej listy to:

krzaczek w wersji 17KW

montują małą ekoenergię do niego więc spalisz nie tylko dobre ekogroszki ale i miały oraz gorszej maści węgielki(czechy, ruski)

sterowanie firmy tech- w standardzie st37- prosty sterownik z obsługą pomp CO oraz CWU - w zależności od wersji oprogramowania również z programem tygodniowym- jak nie ma możesz do techa napisać - ostatnio jeden z kolegów pisał i mu wrzucili za darmo w dodatku dostał sterownik w nowszym wydaniu

o ogniwie nie piszę - mogę zostać posądzony o stronniczość i o to że się nie znam i nie widziałem - musisz doczytać sam i zdecydować- mają ostatnio złą passę - czy z winy własnej czy z racji specyfiki sieciowego bytu nie mnie oceniać

defro - jeśli już to momfort eko- wymiennik poziomy i bez rusztu wodnego

sterowanie jak w krzaczku -tech w różnych wersjach

niestety palnik tylko do dobrego ekogroszku.

stąporków za duży jeden i drugi

krs-a robią w mocy 15KW ale ruszt wodny wiszący nisko nad palnikiem sprawia sporo kłopotów- jest tu o tym kotle wątek

reszty nie znam zupełnie więc nie wyrażę swojego zdania

jak sądzisz czy do krzaczka skp warto montować tech st-480? jesli sie da. czy może skp 3d wziąść. CZemu defro komfort a nie eko duo? czy twój tech-eko to nie stąporków też? jak sie sprawuje. zastanawiałem się jeszcze nad tech -duo z rusztem żeliwnym zamiast wodnego. co o tym sądzisz.

Opublikowano

o tym modelu sterownika nie powiem nic gdyż nie miałem do czynienia

co do kotłów to musisz określić swoje preferencje - poczytaj o tym w moim poradniku(czyszczenie, zasyp, sterowanie, paliwo)

potem dopiero szukaj modelu spełniającego Twoje kryteria

co odpowiednie dla mnie Tobie może nie przypaść do gustu

Opublikowano

spoko popradnik, przydatny. Ogólnie mam zamiar palić raczej tylko eko groszkiem dobrej jakosci, moc prawdopodobnie w przedziale 16kw jak na moje ok200m2. sterowanie równie automatyczną funkcją, i na cztery pompy ze wzgledu na podłógóke na dole i grzejniki na górze..

I bądż tu mądry i coś wybierz. a do polowy wrzesnia chciałbym juz piec miec w kotłowni, i mam coraz wiekszy mętlik w głowie od czytania i oglądania tych kotłów.

A co sądzisz o witkowskim KMB-RP PLUS 15kw badz 19kw. ze sterownikiem standartowym czy iryd pid.

Opublikowano

o irydzie poczytaj na FM- jest tam watek o sterownikach według Jareckiego- opisuje w nim suche dane i jest też o irydzie. sprawdzisz sobie czy obsłuży Twoje pompy a jeśli nie to może inny model Ci podpasuje

Witkowski ma wymiennik poziomy - łatwy w czyszczeniu i palniki ekoenergii jak pamietam. myślę że możesz brać 15KW śmiało

Opublikowano

Witam

Stoję również przed dylematem jaki kocioł i jaka moc. Dom podpiwniczony piwnica 62 m2 praktycznie w gruncie ocieplona 8 cm styro około 30m2 ogrzewane. Parter podłoga 10 cm styro, ściany ytong 24 cm i 20cm termoorganika platinum, okna 3szybówki U 0,8, poddasze około 100 m2 wełna 15cm 0,39 i 15 cm 0,32 okna połaciowe U 0,8. Podłogówki około 45 m2

Moje typy to :

- Metal Fach SD duo bio 19 kW z zapalarką i sonda lambda

- Defro DUO LUX 25 kW

ceny bardzo zbliżone

Rozsdądek mówi że to stanowczo za duzo jednak wszyscy mędrcy dookoła takie moce doradzają. Za sokołem przemawia zapalarka, sonda lambda i zawór 3d w standardzie natomiast za defro bardzo dobre opinie no i waga o 200 kg cięższa.

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

po pierwsze OZC- ono Ci powie więcej niż wszyscy dookoła- jego wynik będzie najbardziej wiarygodny i dowiesz się jakiej mocy kotła Ci trzeba

po drugie napisałeś o piwnicy i poddaszu ale o parterze słowa(metraż) nie znając podstawowych wartości trudno szacować- prawie jak lotto

po trzecie - komu ufasz bardziej- swojemu rozsądkowi czy mędrcom którzy teraz doradzają a potem zostawią Cię sam na sam w kotłowni z bestią???

po czwarte masa to nie wszystko.

zacznij od początku- wszystko jest powtarzane w kółko jak mantra

model kotła wybiera się na końcu- samemu lub z żoną jeśli ma jej się kolor podobać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.