Gość lysy1l Opublikowano 13 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jesienią będę ścinał dwie ponad dwudziestoletnie czereśnie, dość grube, wysokość ok. 10 metrów. Zastanawiam się, czy zamiast spalić je u siebie, nie lepiej będzie pociąć je i wystawić na sprzedaż (oczywiście gotówkę zamieniając potem na węgiel ;)) . Wiem, że na to drewno jest spore zapotrzebowanie ze strony pasjonatów wędzenia, ale nie znam rynkowej ceny sprzedaży. Znalazłem gdzieś informacje, że kształtuje się w granicach 200 zł/metr. Czy ktoś mniej więcej orientuje się, jaką ilość drewna można uzyskać z takich dwóch drzew i za ile to można sprzedać?
Gość jacek61 Opublikowano 13 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Witam Kalkulator do kubikowania drewna http://www.drewno.pl/index.php?pid=info_article_details&aid=7767 Jeżeli do wedzenia to gałęzie też można policzyć. Korę można przyjąć jak dla buka. Jest jeszcze taka możliwość jeżeli pnie nie są sękate to je przetrzeć, tarcica pod daszek, w ocienione miejce i można oferować jako tarcica sezonowana z czereśni europejskiej - obecnie na rynku drewna coraz większa rzadkość. A gałęzie sprzedać do wędzenia w paczkach http://tablica.pl/oferta/drewno-do-wedzeniaczeresnia-210-zl-m3-ID29A3b.html#d267fb26a2 Pozdrawiam
Gość lysy1l Opublikowano 14 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Dzięki za informację. Potnę to na kawałki i zaoferuję jako drewno do wędzenia, ewentualnie do kominka. Jak nie będzie chętnych to przesezonuję ze dwa lata i spalę u siebie w centralnym. Okazuje się, że łącznie będą trzy takie drzewa, jedno u ojca.
Papatrycja Opublikowano 1 Lipca 2013 #4 Opublikowano 1 Lipca 2013 ooo a ciekawe,nie wiedziałam, że czereśnię można tak wykorzystać
adamasz Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Pnie czereśniowe to b.cenny mat stolarski - robią nawet fornir czereśniowy! Pomailuj po zakładach stolarskich ew.hurtowniach tego profilu. Jeśli rdzeń drewna jest ok, to szkoda tego na opał! PozdrA.
Gość jacek61 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Można sprawdzić, pnie przeznaczone na fornir zawsze maja najwyższą cenę ale nie wszystkie się do tego celu nadają, powinny mieć długi odcinek pnia bez gałęzi, sęków. Znalazłem takiego producenta forniru w okolicy Olkusza http://www.elektroda...pic2448416.html, uzgodnić z nim czy jest zainteresowany , w dzisiejszych czasach drobni producenci forniru to coraz większa rzadkość. A z kilku listków zrobić choćby półki taką metodą, takie wyroby z własnego drewna zawsze oko cieszą :) fornirowanie.pdf Pozdrawiam
ogrzewaniowiec Opublikowano 10 Września 2013 #7 Opublikowano 10 Września 2013 Wow, nie wiedziałem. Szkoda, że dowiaduję się tego teraz, gdy już ściąłem swoją czereśnię, zastępując ją budynkiem gospodarczym. Ile mniej więcej można dostać za dość grubą czereśnię?
LubPolKotły Opublikowano 21 Września 2013 #8 Opublikowano 21 Września 2013 Ciężko jednoznacznie powiedzieć,zależy konkretnie od zakładu oraz regionu,bo tutaj ceny będa naprawdę różne. Ja swoją też niestety spaliłem,wcześniej tnąc,teraz postąpiłbym inaczej.
Gość lysy1l Opublikowano 26 Września 2013 #9 Opublikowano 26 Września 2013 Czereśnie jeszcze rosną, a już zostały sprzedane ;). Znajomy zrobił zamówienie na całość łącznie z jedną jabłonką, która też będzie ścięta. Drewno pójdzie do wędzenia. Cena w granicach 180 zł/metr. Tylko jeszcze nie wiemy ile tych metrów będzie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.