tomekb Opublikowano 13 Lutego 2013 #1 Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam , chciałbym spytać szanownych kolegów czy ktoś montował takie cudo .? Ewentualnie do czego go wykorzystywał .? Może ktoś z instalatorów wie jakie jest przeznaczenie takiego zestawu. Na mój gust jest to jakieś odpowietrzenie tak jakby pionu , ale mogę się mylić , gdy podłączyłem pod to wodę to kulka przepuszcza tylko powietrze , wodę zamyka więc działa to jak odpowietrznik automatyczny . Pytam dlatego bo odziedziczyliśmy tego kilkaset sztuk po pewnej hurtowni . Zalega to nam w piwnicy zastanawiamy się nad zniszczeniem tego i odzyskaniem złomu mosiężnego , ale trochę mi szkoda tego.... jak będę coś więcej wiedział o tym produkcie to będę wiedział komu go polecić . Cytuj
MAŁSZYK Opublikowano 13 Lutego 2013 #2 Opublikowano 13 Lutego 2013 Hej Jakoś nie czytelny numer chyba to DIN. pzdr Cytuj
kiminero Opublikowano 13 Lutego 2013 #3 Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) To pewnie jakaś część "aparatury" destylującej... A na poważnie, to producenta to to nie ma? Pewnie oni już wiedzą z czym to się je. Ewidentnie urządzenie udaje odpowietrznik, ale nie spotkałem się z podobnym na żadnej widzianej instalacji . Jeśli jest to odpowietrznik (wszystko na to wskazuje), to chyba priorytetem była tu wydajność odpowietrzania. O szczelność nie dbano, stąd gotowy lejek... Może powinno się spojrzeć na to cudo z drugiej strony, jakiś rodzaj napowietrzacza np., jako urządzenie zapobiegające powstawaniu podciśnienia. Tylko z jakim układem (systemem) to powiązać? Nie sądzę aby tomek dokonał wrogiego przejęcia hurtowni "Wszystko za 5 zł" , więc poruszamy się w granicach branżowych. Pozdrawiam i ciekaw jestem czy znajdzie się ktoś, kto nas oświeci... Edytowane 13 Lutego 2013 przez kiminero Cytuj
Hermogenes Opublikowano 13 Lutego 2013 #4 Opublikowano 13 Lutego 2013 Ja obstawiam na niwelator piany do rurociągu cieczy (piwa) np. :D poz Hermogenes Cytuj
sambor Opublikowano 13 Lutego 2013 #5 Opublikowano 13 Lutego 2013 Głodnemu chleb na myśli :P Możliwe że to niwelator piany ale do oleju opałowego i stąd ten lejek . Cytuj
tomekb Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor #6 Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam , w jednej z paczek znalazłem taki rysunek , Czyli do piwka to chyba nie jest :)CCF20130213_00001.pdf Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lutego 2013 #7 Opublikowano 14 Lutego 2013 Mam! Nie wiem czy to ma u nas zastosowanie - armatura wody pitnej - strony z katalogu i katalog - do ew przetłumaczenia przez "wujka googla" Pozdr, 7bTW_Sanitaer_oP.pdf 1 Cytuj
tomekb Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor #8 Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak , to jest to , bardzo mi to pomogło , nawet w tym katalogu znalazłem zawory podtynkowe do wody pitnej , które też zalegały w piwnicy ale udało się dość sporo ich sprzedać nie wpadłem na to że to będzie ta sama armatura , Ale na ten asortyment nie widzę przyszłości chyba trzeba będzie zezłomować , chociaż szkoda mi tej skrzyneczki zamykanej fajną pokrywą z nierdzewki . Sambor za pomoc czuję się zobowiązany podaj adres na priv , dostaniesz takie cudo na pamiątkę do gabloty . Pozdrawiam Cytuj
emus Opublikowano 14 Lutego 2013 #9 Opublikowano 14 Lutego 2013 8151.pdf czyli po naszemu napowietrzacz instalacji (w domyśle sanitarnych) Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lutego 2013 #10 Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) czyli po naszemu napowietrzacz instalacji (w domyśle sanitarnych) Emusie , Emusie - w katalogu producenta jak byk stoi - "medium- trinkwasser" -czyli po naszemu woda pitna ponadto w katalogu który podałem w poście # 7 jest cały dział tych bajerów i wszystko do wody pitnej. Z resztą na pierwszej stronie zamieszczonej przez ciebie karty katalogowej , po prawej stronie na samej górze jest symbol wody pitnej a nie kanalizacji Pozdr. Edytowane 14 Lutego 2013 przez sambor Cytuj
Vlad24 Opublikowano 14 Lutego 2013 #11 Opublikowano 14 Lutego 2013 ale czemu to ma służyć? to swego rodzaju zabezpieczenie przed skażeniem np bakteryjnym instalacji? Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lutego 2013 #12 Opublikowano 14 Lutego 2013 W poście#7 jest opis wraz z ichniejszymi normami - to podobno ma być instalowane ponad 30cm nad najwyższy zawór w pionie i służy do automatycznego odpowietrzenia pionu w przypadku zaniku i powrotu wody w instalacji - aby woda przy wylatywaniu z kranu nie "prychała" i nie strzelała tylko równo ciekła. To podobno zabezpiecza pracę wodomierza i zaworu zwrotnego za wodomierzem. Ciekawostka - urządzenie może ciec i stąd ten lejek - stan dopuszczalny przez normę (DIN 1988, Teil 2, Abschnitt 4.3.3.3). Służy tylko do zimnej wody , czyli nawet na odpowietrznik do CO się nie nadaje. Pozdr. Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Lutego 2013 #13 Opublikowano 14 Lutego 2013 Ale na ten asortyment nie widzę przyszłości chyba trzeba będzie zezłomować Jak da radę sprzedawać siekiery hydraulikom, to z tym cudeńkiem nie powinno być problemów :D Pogadaj z marcinem, to może załatwi ci darmowy baner na forum, a jak nas pognębi ze dwa, trzy miesiące, to kto wie... ;) 1 Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor #14 Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam , jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie problemu , myślę że Marcinowi nie będę głowy zawracał takimi błahostkami , ale jest na forum dział ogłoszeń myślę że za 15 zł taką skrzyneczkę z pokrywą z nierdzewki i tym zaworem to komuś się przyda , a jak nie to na złom . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi