Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chciałbym spytać szanownych kolegów czy ktoś montował takie cudo .? Ewentualnie do czego go wykorzystywał .? Może ktoś z instalatorów wie jakie jest przeznaczenie takiego zestawu.

Na mój gust jest to jakieś odpowietrzenie tak jakby pionu , ale mogę się mylić , gdy podłączyłem pod to wodę to kulka przepuszcza tylko powietrze , wodę zamyka więc działa to jak odpowietrznik automatyczny . Pytam dlatego bo odziedziczyliśmy tego kilkaset sztuk po pewnej hurtowni . Zalega to nam w piwnicy zastanawiamy się nad zniszczeniem tego i odzyskaniem złomu mosiężnego , ale trochę mi szkoda tego.... jak będę coś więcej wiedział o tym produkcie to będę wiedział komu go polecić .

post-4018-0-64301000-1360766622_thumb.jpg

post-4018-0-12233000-1360766661_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

To pewnie jakaś część "aparatury" destylującej...

A na poważnie, to producenta to to nie ma? Pewnie oni już wiedzą z czym to się je. Ewidentnie urządzenie udaje odpowietrznik, ale nie spotkałem się z podobnym na żadnej widzianej instalacji .

Jeśli jest to odpowietrznik (wszystko na to wskazuje), to chyba priorytetem była tu wydajność odpowietrzania. O szczelność nie dbano, stąd gotowy lejek...

Może powinno się spojrzeć na to cudo z drugiej strony, jakiś rodzaj napowietrzacza np., jako urządzenie zapobiegające powstawaniu podciśnienia. Tylko z jakim układem (systemem) to powiązać? Nie sądzę aby tomek dokonał wrogiego przejęcia hurtowni "Wszystko za 5 zł" , więc poruszamy się w granicach branżowych.

Pozdrawiam i ciekaw jestem czy znajdzie się ktoś, kto nas oświeci...

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

Tak , to jest to , bardzo mi to pomogło , nawet w tym katalogu znalazłem zawory podtynkowe do wody pitnej , które też zalegały w piwnicy ale udało się dość sporo ich sprzedać nie wpadłem na to że to będzie ta sama armatura , post-4018-0-47677400-1360835346_thumb.jpgpost-4018-0-14387500-1360835394_thumb.jpg Ale na ten asortyment nie widzę przyszłości chyba trzeba będzie zezłomować , chociaż szkoda mi tej skrzyneczki zamykanej fajną pokrywą z nierdzewki . Sambor za pomoc czuję się zobowiązany podaj adres na priv , dostaniesz takie cudo na pamiątkę do gabloty .

Pozdrawiam

Opublikowano

8151.pdf

czyli po naszemu napowietrzacz instalacji (w domyśle sanitarnych)

Opublikowano (edytowane)

czyli po naszemu napowietrzacz instalacji (w domyśle sanitarnych)

Emusie , Emusie - w katalogu producenta jak byk stoi - "medium- trinkwasser" -czyli po naszemu woda pitna ponadto w katalogu który podałem w poście # 7 jest cały dział tych bajerów i wszystko do wody pitnej.

Z resztą na pierwszej stronie zamieszczonej przez ciebie karty katalogowej , po prawej stronie na samej górze jest symbol wody pitnej a nie kanalizacji

Pozdr.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

W poście#7 jest opis wraz z ichniejszymi normami - to podobno ma być instalowane ponad 30cm nad najwyższy zawór w pionie i służy do automatycznego odpowietrzenia pionu w przypadku zaniku i powrotu wody w instalacji - aby woda przy wylatywaniu z kranu nie "prychała" i nie strzelała tylko równo ciekła.

To podobno zabezpiecza pracę wodomierza i zaworu zwrotnego za wodomierzem.

Ciekawostka - urządzenie może ciec i stąd ten lejek - stan dopuszczalny przez normę (DIN 1988, Teil 2, Abschnitt 4.3.3.3).

Służy tylko do zimnej wody , czyli nawet na odpowietrznik do CO się nie nadaje.

Pozdr.

Opublikowano

Ale na ten asortyment nie widzę przyszłości chyba trzeba będzie zezłomować

Jak da radę sprzedawać siekiery hydraulikom, to z tym cudeńkiem nie powinno być problemów :D

Pogadaj z marcinem, to może załatwi ci darmowy baner na forum, a jak nas pognębi ze dwa, trzy miesiące, to kto wie... ;)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam , jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie problemu , myślę że Marcinowi nie będę głowy zawracał takimi błahostkami , ale jest na forum dział ogłoszeń myślę że za 15 zł taką skrzyneczkę z pokrywą z nierdzewki i tym zaworem to komuś się przyda , a jak nie to na złom .