Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Najlepsze Są Ustawienia Dla Kotła Stalkot 12 Kw Sterownik Lider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna mam kocioł Stalkot 12 kw ze sterownikiem LIDER. Dom ocieplony, pow.85 m kw. palę groszkiem 28000 KJ, czym może ktoś ma jakieś najbardziej ekonomiczne ustawienia sterownika? Używam tylko 1 pompy do CO i CWU.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma najbardziej. Zalezy kto-czym pali, co ogrzewa, jaki ma komin i instalacje. Temat o naszym kotle jest trzeba bylo tam pisac w przyszlosci latwiej byloby odnalezc nasze dywagacje.

Ja mam

c pracy- 6s

przerwa 47s

przerwa w pod 9min

przedmuch wyl

krotnosc 1

pale czechem

edit

Temat byl ale chyba ktos go kilim.

Edytowane przez mirekm71
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj

Też mam taką sytuację. Kocioł Stalkot 12kW domek 100m2 ale obecnie ogrzewane jest ok 60m2.

Mam 3 rodzaje paliwa:

Na czeskim ekogroszku doszedłem że najlepsze ustawienia to:

czas podawania 11s

przerwa między podawaniem 40s

Czas przerwy 10min

krotność podawania 6

dmuchawa 30%

Przy tych ustawieniach ekogroszek czeski ładnie się spalał. Zużycie ok 100kg na 6 dni przy tz=ok 5stC w dzień i 0 w nocy. + CWU 3 osoby.

Czeski mi się już skończył więc ruszam z rosyjskim. Na początki się bardzo spiekał. Kombinowałem z wszystkim. Ale zauważyłem że obroty dmuchawy zmieniają się dopiero przy ustawieniach 10-20%. Powyżej 20% mam wrażenie że nic się nie zmienia i wentylator chodzi na 100%. Więc zmieniłem ustawienia wentylaroa na 10% czyli na min i płomień się trochę zmniejszył. Mam teraz ustawienia:

czas podawania 8s

przerwa między podawaniem 95s

Czas przerwy 10min

krotność podawania 2

Dmuchawa 10%

Testy trwają.

Probem z tym piecem jest chyba taki że ma on małą moc przy palneniu palnikiem. Gdy latem paliłem drewnem na ruszcie awaryjnym to szybko osiągał Tz i nagrzewał wodę w 1godzinę (150l do 60st). teraz osiągnięcie temperatury trwa ponad godzinę a grzanie wody nawet kilka godzin.

Z ekogroszku mam jeszcze Pieklorza ale trzymam go na większe mrozy. Ciekaw jestem też jak by się paliło pelletem. Może któryś z kolegów tym pali. ??

Pozdrawiam