Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok. czyli jakwłącza się ten pid to sie też dobiea te czasy podawanai, przerwy itp? Aaa i jak włacze pida to ten czopuch otwierać bardziej?

Opublikowano

Nie nic się nie ustawia . Sterownik sam to kontroluje. A czopucha jak masz zamiar przełączyć na pid to narazie nie ruszaj . Ewentualnie o jeden ząbek

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tu jesteś w błędzie... W zależności od rodzaju podajnika, paliwa i dmuchawy czy wreszcie mocy kotła, wprowadza się korekty. Nie wszystkie jednak dostępne są z poziomu menu użytkownika.

Opublikowano

Nie nic się nie ustawia . Sterownik sam to kontroluje. A czopucha jak masz zamiar przełączyć na pid to narazie nie ruszaj . Ewentualnie o jeden ząbek

No wlaśnie kolego jestes w błędzie. Pid w sreownikach techa jest ustawiony w warunkach laboratoryjnych na okreslonym opale i szczesliwy ten co ma instalacje podobna i nie musi nic w pidzie gmerać ale jest też masa ludzi którzy male korekty musi zrobić ,a żeby to dobrze zrobić trzeba poznać dobrze swoj piec i nauczyć się w nim palić efektywnie. Wtedy w pid to bułka z maslem.

Opublikowano

Możliwe nie znam techa, na szybko przelecialem jego instrukcję i nie rzuciło mi się w oczy nic, pisałem żeby lepiej się ktoś wypowiedział co ma ten sterownik na codzień . Ja używam TIMELA i trzeba go posustawiac ( kaloryczność, potencjał, maks min dmuchawa , modulacje) jest tego trochę . Ale śmiga to pięknie;)

Opublikowano

Bo SKZP-2 to bardzo porządny sterownik :)

Opublikowano

to juz sama nie wiem czy mam właczyć tego pid czy nie. Co  wtym pidzie mogę ustawić żeby chodził dobrze?

Opublikowano

Na początek bym puścił bez wprowadzania zmian jakichkolwiek i zobaczyć co będzie. Ale niech się wypowie ktoś mądrzejszy ode mnie ;)

Opublikowano

to juz sama nie wiem czy mam właczyć tego pid czy nie. Co  wtym pidzie mogę ustawić żeby chodził dobrze?

Próba nie strzelba - nikt nie zginie  :rolleyes: 

Opublikowano

Koleżanko Pati jedna rada- naprawdę serdeczna. Słuchaj tylko jednego bo słuchając wszystkich niczego nie osiągniesz (chociaż wszyscy chcą dla Ciebie dobrze). Po drugie tej "klapki" na czopuchu radzę nie przymykać nawet trochę- dla własnego zdrowia.

Opublikowano

ajj ok;)) kurcze bo chce ustawić ten mój nieszczęsny piec i nie wiem jak sie do tego zabrac;p

Opublikowano

Co użytkownik to opinia , każdy ma inny piec , inna instalację, inne palniki , inne sterowniki... wszystkie rady mają na celu naprowadzic Cię co zmienić gdzie uderzyć żeby coś poprawić.

Opublikowano

I jeszcze najważniejsza rzecz żebyś odsłoniła klapkę na wentylatorze bo w tej chili wiatrak kręci ale nie podaje tlenu bo ja masz zamkniętą
Ja bym odpuścił narazie tego Pida, poznaj najpierw pracę w dmustanie, znajdź odpowiednie ustawienia i naucz się palić, potem mozesz eksperymentować z Pidem

Opublikowano

Przestańcie wciskać ludziom ustawienia - nauczcie ich obserwacji.
Pisałem ileś postów wcześniej co się robi i jak należy obserwować palenisko i jak reagować na dane zmiany.
Problem w tym, że ludzie nie chcą się edukować - chcą wbić cyferki na sterowniku i ma się palić cały czas i nie podchodzić do pieca by coś zmienić...

Opublikowano

Toteż dlatego od samego początku pytałem o typ kotła, podajnika, dmuchawy, żeby nastaw startowych nie brać "z sufitu" :) Póżniej jest łatwiej o korekty na podstawie obserwacji palnika, popiołu czy temp. spalin.

Opublikowano

A ja jestem zdania że jak się dysponuje sterownikiem PID,  to trzeba go wykorzystać.

Tak samo jak masz auto z automatyczną skrzynią biegów i możliwość przełączenia na manualną.  Po co się męczyć ?  Wiadomo że na skrzyni automatyczniej spali troszkę więcej ale masz wygodę.

Pozatym w PID tak samo masz możliwość  korekty współczynnika nawiewu i podawania,   w trybie praca i w trybie nadzór.

Opublikowano

Ale nikt tu nie dyskryminuje pid-a ani nie odradza tylko lepiej sie poznaje piec w dwustanie a potem pid. Trzeba obserwować i poznawać swój piec i byc jego przyjacielem nie wrogiem.

Opublikowano

Największy problem że proces spalania nie zależy tylko od samych ustawień.
Gdyby każdy miał RCK, suchy opał o odpowiedniej granulacji, deflektor, dopasowany kocioł i palnik do samego kotła to by można było coś od razu strzelać z ustawieniami, a tak to się nie da bo się kopiec zapada, przesypuje, dymi itd itd...
Do tego ktoś nie czyści kotła przez 2-3  tygodnie...

Wnerwia mnie jak ludzie podchodzą olewczo do tematu. Kupujesz samochód - pasuje wiedzieć jak nim jeździć, popatrzeć na olej, dolać płynu do spryskiwaczy i dowiedzieć kiedy i po co wymienić opony itp - nie musisz być mechanikiem by to zrobić - jest to twój obowiązek...
Z piecem podobnie - trzeba się troche oswoić, poedukować i obserwować jak zmiany na sterowniku wpływają na palenisko - nie że wbije coś do sterownika i jeb drzwiami, popatrze jutro i znów wstawie na forum...

Opublikowano

Święte słowa shogunzlasa. 100% poparcia.

Opublikowano

Największy problem że proces spalania nie zależy tylko od samych ustawień.

Gdyby każdy miał RCK, suchy opał o odpowiedniej granulacji, deflektor, dopasowany kocioł i palnik do samego kotła to by można było coś od razu strzelać z ustawieniami, a tak to się nie da bo się kopiec zapada, przesypuje, dymi itd itd...

Do tego ktoś nie czyści kotła przez 2-3 tygodnie...

Wnerwia mnie jak ludzie podchodzą olewczo do tematu. Kupujesz samochód - pasuje wiedzieć jak nim jeździć, popatrzeć na olej, dolać płynu do spryskiwaczy i dowiedzieć kiedy i po co wymienić opony itp - nie musisz być mechanikiem by to zrobić - jest to twój obowiązek...

Z piecem podobnie - trzeba się troche oswoić, poedukować i obserwować jak zmiany na sterowniku wpływają na palenisko - nie że wbije coś do sterownika i jeb drzwiami, popatrze jutro i znów wstawie na forum...

shogun na prezydenta

dobrze gadasz ale też trzeba wziąć pod uwagę że to co jest proste dla jednych nie musi być dla drugich.

zawsze warto pytać o podpowiedź i dobra radę

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw

- owies - ekogroszek -

Opublikowano

Oczywiście masz rację. Ja pale w piecu na ekogrocha już całe 3 miesiące... Miesiąc zeszło zanim doszedłem o co lotto i co najbardziej daje po tyłku.
Tam jest 5 parametrów ustawień na krzyż więc to nie może być skomplikowane! Tylko trzeba się dowiedzieć co się stanie w piecu jak coś zmienisz a reszta to już obserwacja...
Sęk w tym, że większość ludzi nie potrzebuje / nie chce wiedzieć co się dzieje w kotle i jak reagować tylko żąda cyferek do sterownika - i tu jest największy problem.

Opublikowano

I najlepsze jest jeszcze to, że masz podać cyferki żeby nie palił dobrze tylko mało :)

Opublikowano

Nie wiem jak w Mierzycach, ale ogólnie na tej planecie jest tak, że gdy piec mało pali to oznacza, że dobrze pali ;)

Opublikowano

Chyba nie do końca zrozumiałeś moją wypowiedź, chodziło mi o różne zapotrzebowania i instalacje oraz hasło: "bo znajomy ma eko i mu pali 20kg a u mnie idzie 30kg"

Opublikowano

shogun na prezydenta

dobrze gadasz ale też trzeba wziąć pod uwagę że to co jest proste dla jednych nie musi być dla drugich.

zawsze warto pytać o podpowiedź i dobra radę

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw

- owies - ekogroszek -

Dokładnie, pytam o porady bo kompletnie nie wedziałam jak sie nawet zabrac do tych stawień itp. I wcale nie jest ak, że tylko zmieniam ustawienia i tyle, bo sama też spędziłąm bardzo dużo czasu w tej kotłowni. Wolę zapyatć mądrzejszych, takich którzy coś o tym wiedzą niż kombinować sama niewiedząc w którą strone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.