TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2016 #376 Opublikowano 4 Stycznia 2016 a można ją w menu serwisowym zmienić? jeśli nie wyłącz pogodówkę i ustaw ręcznie taką jakiej potrzebujesz a pogódowe sterowanie zostaw na okresy przejściowe, pod warunkiem że nie znajdziesz odpowiedniej krzywej
pablos83 Opublikowano 4 Stycznia 2016 #377 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie sprawdzałem czy można zmienić - wrodzone tchórzostwo przed tym, że można coś zepsuć. Jednak chyba można, ponieważ jest tam też opcja ustawienia zadanej na kotle, tylko w innym miejscu. Skoro jednak można ustawiać zadaną kotła, to raczej i tą też. Chcąc jednak podnieść zadaną na grzejniki to musiałbym najpierw podnieść zadaną na kotle ponieważ jest ustawiona na 55. Musiałbym zatem ustawić na co najmniej 60 i to i to, co też by skutkowało osiąganiem kotła z 70 lub więcej na dobijaniu a to już chyba dużo? Ustawienie zadanej na grzejniki wyżej niż zadanej na kotle chyba nie jest dobrym pomysłem?
TIMON120777 Opublikowano 5 Stycznia 2016 #378 Opublikowano 5 Stycznia 2016 nie da się ustawić wyżej na kalafiory niż na kotle według instrukcji temperatura kotła nie podlega regulacji przy pracy w oparciu o pogodówkę mozesz ją ustawić ręcznie jeśli wyłączysz sterowanie pogodowe skoro kocioł przeciąga mocno ponad zadaną to ma skopane parametry pracy nie wiem czy masz go puszczonego w automacie czy w dwustanie ale niezależnie od trybu to nie pracuje jak powinien jeśli byłyby dobrze dobrane parametry to po osiągnieciu zadanej nie powinien przeciągnąć więcej niż 1-2stC a w automacie powinien się jej sztywno trzymać
Kordianekk Opublikowano 6 Stycznia 2016 #379 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam Jestem użytkownikiem pieca Heitz eko 3, palnik retortowy brucera. Ustawienia 5s podawania 54 s przerwa nadmuch 45% klapa na wentylatorze w połowie przysłonięta palnik nie jest uszczelniony temp pieca 65 st temp zał. CO 55st. Mam problem aby piec osiągnął zadaną temperaturę, przy załączonych pompach podłogówki, CO, Próbowałem nadmuch na 60% - ekogroszek ładnie się wypalał ale temp na piecu oscylowała w granicach 54-55. Czy ktoś może mi wyjaśnić co zmienić żeby przy mrozach -10 , piec był wstanie dojść do zadanej temp. Dom ocieplony.itp.
nex1983 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #380 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Spróbuj zmniejszyć przerwę podawania o kilka sekund i obserwuj.
pablos83 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #381 Opublikowano 6 Stycznia 2016 TIMON120777 jeśli wyłączę pogodówkę i przejdę na sterowanie ręczne to wtedy tak samo będę musiał ustawiać przerwę , nadmuch oraz krzywą? Tylko to nic nie zmieni jeśli poustawiam wszystko tak samo. Czy to oznacza, że kocioł pracuje jeszcze z za dużą mocą skoro tak przeciąga po dobiciu? Nie wiem tylko czemu wyłącza się dopiero przy 59. Nigdzie o tym w instrukcji nie piszą czemu akurat wyłącza się 4 stopnie ponad zadaną. Nie wiem o co chodzi z tym dwustanem i automatem więc nie umiem na to odpowiedzieć.
TIMON120777 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #382 Opublikowano 6 Stycznia 2016 TIMON120777 jeśli wyłączę pogodówkę i przejdę na sterowanie ręczne to wtedy tak samo będę musiał ustawiać przerwę , nadmuch oraz krzywą? Tylko to nic nie zmieni jeśli poustawiam wszystko tak samo. Czy to oznacza, że kocioł pracuje jeszcze z za dużą mocą skoro tak przeciąga po dobiciu? Nie wiem tylko czemu wyłącza się dopiero przy 59. Nigdzie o tym w instrukcji nie piszą czemu akurat wyłącza się 4 stopnie ponad zadaną. Nie wiem o co chodzi z tym dwustanem i automatem więc nie umiem na to odpowiedzieć. jak wyłączysz pogodówkę to ustawisz temperaturę na kotle jaką chcesz i na instalacje też ustawisz jaką chcesz w ustawieniach zaworu mieszającego i tyle. kocioł będzie pilnował zadanej i regulował temperaturę wody za zaworem i tyle nie będziesz ustawiał krzywej a jedynie temperature za zaworem a PID jeśli pracujesz w automacie będzie dbał o spalanie i temperaturę kotła skoro kocioł przeciaga znaczy że ma mocy za dużochyba że ma tak ustawione w automacie aby przegrzac i się odstawić, niektóre stery tak maja Witam Jestem użytkownikiem pieca Heitz eko 3, palnik retortowy brucera. Ustawienia 5s podawania 54 s przerwa nadmuch 45% klapa na wentylatorze w połowie przysłonięta palnik nie jest uszczelniony temp pieca 65 st temp zał. CO 55st. Mam problem aby piec osiągnął zadaną temperaturę, przy załączonych pompach podłogówki, CO, Próbowałem nadmuch na 60% - ekogroszek ładnie się wypalał ale temp na piecu oscylowała w granicach 54-55. Czy ktoś może mi wyjaśnić co zmienić żeby przy mrozach -10 , piec był wstanie dojść do zadanej temp. Dom ocieplony.itp. nie osiąga zadanej ponieważ zimne powietrze wylatujące z palnika nieszczelnościami wychładza komore spalania uszczelnij palnik to twoje problemy znikną
pablos83 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #383 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Nie testowałem co prawda tych opcji, ale w instrukcji obsługi w opcjach serwisowych pod P1 można ustawić minimalną temperaturę kotła - obecnie jest fabryczne 55 stopni, pod P18 można za to ustawić między innymi temperaturę minimalną obiegu ( obecnie 20 stopni ) i maksymalną obiegu ( obecnie 50 stopni ) Obie wartości są domyślne. Tylko czy zmiana temperatury kotła na np 60, a pozostałych odpowiednio na 40 i np 70 coś zmieni? Kocioł wtedy pewnie też będzie przeciągał tylko przy innych temperaturach. Obecnie PID mam wyłączony.
TIMON120777 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #384 Opublikowano 6 Stycznia 2016 widzisz a może wystarczy zmienić maksymalną temperaturę obiegu nie ruszając nic i nie wyłączając pogodówki to ona może nie pozwalać puścić wiecej na układ jesli dobrze pamiętam to pisałeś właśnie coś o 50st ale może mnie pamięć zawodzić bo pisze w kilku wątkach i jest co pamiętac
pablos83 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #385 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Tak, dokładnie tyle pisałem - 50 stopni. Tylko druga sprawa. Kocioł jest fabrycznie ustawiony na 55 stopni więc najpierw przestawić kocioł na 60 czy 65 a wodę w obiegu na 55 lub 60? Czy może zrównać te temperatury i ustawić np 60 na kotle i na obiegu? Też się właśnie zastanawiam nad tym, czy nie wystarczyłoby przestawić tylko tych opcji i może byłoby ok.
TIMON120777 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #386 Opublikowano 6 Stycznia 2016 możesz zrównać najpierw a potem jesli będzie potrzeba podnieść obie do poziomu który zapewni komfort w domu
pablos83 Opublikowano 6 Stycznia 2016 #387 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ok, dzięki. Pokombinuję z tymi ustawieniami, tylko teraz jak na złość mróz zelżał.
mgboczna Opublikowano 7 Stycznia 2016 #388 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam wszystkich i pozwolę się przedstawić. Mam na imię Mirek mieszkam w domku dwurodzinnym ok.200m2 . Posiadam instalację grzewczą trochę na mój gust skomplikowaną a to z racji częstych modernizacji domu. Otóż instalacja składa się z pieca na eko-groszek od Stefaniaka z Pleszewa ze sterownikiem ST-37 f-my Tech oraz pieca gazowego Beretta włączonego w instalację za pomocą wymiennika. Piec po ubiegłym sezonie po naprawie tzn. wymiana ślimaka podajnika i gruntowne czyszczenie. Doczytałem w wątku, że kielich powinien być uszczelniony czego przedtem nie było i czy warto to zrobić? Ponadto jak co roku borykam się z ustawieniami a to z racji stale zmieniających się dostawców i zapewne z tej racji,że piec ma już 10 lat i ślimak był mocno starty. Po ostatnich mrozach włączyłem do pracy w/w piec na groszek i za nic nie chciał dobić do zadanej temperatury. Zadałem 65oC a on bujał się w granicach 40 - 43 i nic wyżej. Zauważyłem nie spalony węgiel w popielniku i oczywiście duuuże spieki.Komin zimny. Po znalezieniu tego forum i przestudiowaniu każdej wypowiedzi zszedłem do kotłowni i zacząłem kombinować. Początkowo miałem ustawione czasy 13/70 dmuchawa 10bieg(tak ma ST-37) . Zmniejszyłem na 7/40 dmuchawa na 6bieg , bujał się chyba 2 godz. i temp. bez zmian. Po powrocie na 15/70 temperatura zaczęła baaaardzo powoli rosnąć i dzisiaj rano była już 58oC przy zadanej 60. Teraz zacząłem z powrotem kombinować z krótkimi czasami. Czy idę w dobrym kierunku?
mgboczna Opublikowano 7 Stycznia 2016 #389 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Po zmniejszeniu czasów początkowo do 2/10 i prędkości wentylatora do 7 biegu temperatura spadła do 52-53oC i nie chce iść wyżej. Zapodałem 5/25 i zobaczymy za 2-3 godz. co się będzie działo.
mgboczna Opublikowano 7 Stycznia 2016 #390 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Już po godzinie włączył się alarm, że temperatura nie rośnie (bo jak widać po poprzedniej zmianie czasów też nie rosła a alarm mam ustawiony na 3 godz.). Zauważyłem, że nie dopala się węgiel i ląduje w popielniku.Podniosłem czasy do 10/50
mgboczna Opublikowano 7 Stycznia 2016 #391 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Po kolejnych dwóch godzinach temperatura osiągnęła wartość 43oC tak więc wracam do ustawienia 17/70 i wiatrak na "9". Na dzisiaj mam już serdecznie dosyć.
TIMON120777 Opublikowano 7 Stycznia 2016 #392 Opublikowano 7 Stycznia 2016 reguluj jeden parametr jak na ustawieniach 5/25 nie dochodził do zadanej i był niedopał to wystarczy podnosić stopniowo moc nadmuchu zmieniając wszystko nigdy nie trafisz w dobre nastawy chyba że zupełnym przypadkiem zapisuj co zmieniasz i notuj efekty tych zmian
Kordianekk Opublikowano 7 Stycznia 2016 #393 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam Jestem użytkownikiem pieca Heitz eko 3, palnik retortowy brucera. Ustawienia 5s podawania 54 s przerwa nadmuch 45% klapa na wentylatorze w połowie przysłonięta palnik nie jest uszczelniony temp pieca 65 st temp zał. CO 55st. Mam problem aby piec osiągnął zadaną temperaturę, przy załączonych pompach podłogówki, CO, Próbowałem nadmuch na 60% - ekogroszek ładnie się wypalał ale temp na piecu oscylowała w granicach 54-55. Czy ktoś może mi wyjaśnić co zmienić żeby przy mrozach -10 , piec był wstanie dojść do zadanej temp. Dom ocieplony.itp. Dzięki za radę, obniżyłem czas do 45s podawania i faktycznie lepiej dochodzi do zadanej temp. Nie pozostaje długo w nadzorze max do około 68st. Ale zaczął mi się lekko sklejać nie dokońca spalony ekogroszek. Wiem że ciężko uzyskać popiół papierosowy, ale czy wina może leżeć w zbyt dużym nadmuchu? (zwiększyłem do 55%), wentylator 50% przymknięty. Czy jest szansa to jeszcze nadmuchem i wentylatorem podregulować?
Kordianekk Opublikowano 7 Stycznia 2016 #394 Opublikowano 7 Stycznia 2016 A dodam że spalanie wychodzi około 150kg na 5 dni , Przy mrozach na Kaszubach w nocy -14, rano -10 w dzień-8.
TIMON120777 Opublikowano 7 Stycznia 2016 #395 Opublikowano 7 Stycznia 2016 nie do końca spalony węgiel to za krótki czas jaki spedza na palniku wydłużaj przerwę podawania jak obniżysz nadmuch problem będzie jeszcze większy
mgboczna Opublikowano 7 Stycznia 2016 #396 Opublikowano 7 Stycznia 2016 To od którego parametru proponujecie zacząć skoro nie dogrzewa - jakie wartości na start? Piec w/g specyfikacji 25kW. Czy uszczelniać kielich?
TIMON120777 Opublikowano 8 Stycznia 2016 #397 Opublikowano 8 Stycznia 2016 jak nie osiąga zadanej a jest niedopał to podnoś nadmuch. nie pytaj o wartości bo to nie ma sensu zanotuj swoje obecne ustawienia- co się przy nich dzieje i koryguj jednym parametrem każdorazowo nie więcej niż powiedzmy 5% wartości wyjściowej potem obserwacja i kolejna korekta wrzuć zdjęcie palnika to ocenimy czy wymaga uszczelnienia, niektóre sa uszczelniane sznurem fabrycznie a inne trzeba pociągnąć silikonem
mgboczna Opublikowano 8 Stycznia 2016 #398 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Palnik w żaden sposób nie jest uszczelniony bo latem go rozbierałem do czyszczenia i wymiany ślimaka. Nie było śladu po żadnym szczeliwie czy silikonie i dlatego nie uszczelniałem.
mgboczna Opublikowano 8 Stycznia 2016 #399 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Na zdjęciu poniżej przedstawiam zawartość mojego popielnika "po nocy". Jak widać sporo jest niedopalonego i wyrzuconego węgla. Przerwę mam ustawioną na 35 min. i chyba trzeba będzie ją zwiększyć. I jeszcze jedno pytanie: w sterowniku mam funkcje "stała pompa CO"(mam ją włączoną) - rozumiem, że przy CO i CWU pompa pracuje stale bądź naprzemiennie z pompą CWU (w zależności ,który obieg jest podgrzewany). Ja korzystam z pieca tylko do grzania CO i czy jest lub będzie jakaś różnica przy wł. i wył. tej funkcji?
mgboczna Opublikowano 8 Stycznia 2016 #400 Opublikowano 8 Stycznia 2016 A tak wygląda moje palenisko-dmuchawa ustawiona na "9" w 10-cio stopniowej skali i przesłonięta na 50%.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.