polonus Opublikowano 20 Września 2012 #1 Opublikowano 20 Września 2012 dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym , robie sam u siebie, jak zrobić cyrkulacje cwu na dwu kondygnacjach ? który przykład 1 czy 2 ? Cytuj
sambor Opublikowano 20 Września 2012 #2 Opublikowano 20 Września 2012 Drugi, mniejszy krótsza droga dopływu wody, doprowadzenie równoległe, można dać cieńsze przekroje rur np DN20. Cytuj
polonus Opublikowano 20 Września 2012 Autor #3 Opublikowano 20 Września 2012 no też tak myślałem ale jeśli obwody będą różnej długości to woda popłynie tam gdzie będzie miała łatwiej , może dłuższym obwodem w ogóle nie będzie krążyć ? Cytuj
sambor Opublikowano 20 Września 2012 #4 Opublikowano 20 Września 2012 Będzie krążyć , ew na krótszym powrocie cieńsze rurki, lub zwężka. Cytuj
Charon Opublikowano 21 Września 2012 #5 Opublikowano 21 Września 2012 może nie chodzić drugi schemat. Pierwszy zdecydowanie lepszy i prostszy. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Września 2012 #6 Opublikowano 21 Września 2012 Jestem za pierwszym układem, nie potrzeba regulacji przepływu na poszczególne poziomy. Cytuj
smok Opublikowano 21 Września 2012 #7 Opublikowano 21 Września 2012 Witam u siebie mam tak jak na pierwszym rys. działa bez problemu. :) Cytuj
kiminero Opublikowano 21 Września 2012 #8 Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) Oba obiegi będą funkcjonować. Inne są tylko wymogi średnicowania przyłączy poszczególnych przyborów do głównego zasilania. Rozważałbym to pod kątem materiałochłonności i kosztów. Przepływ cyrkulacyjny będzie obecny w każdym wypadku. Jeżeli zaizolujesz dobrze przewody, to nawet nie musi być proporcjonalny. Regulacja podpionowa tak małej instalacji jest zbyteczna wg. mojego doświadczenia. Edytowane 21 Września 2012 przez kiminero Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi