Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otóż przewartowałem forum w poszukiwaniu rozwiązania ale niestety nie uzyskałem rozwiązania więc postanowiłem przedstwic problem i prosiłbym o wytłumaczenie "jak krowie na miedzy" bo już mi ręce opadają jak to moge naprawić.

A więc zacznijmy o przedstawienia "serca" problemu

Zdjęcia

A więc opisze po kolei czego używałem:

Od lewej zasialnie podłączone do zaworu mieszającego, pompa wody, manometr plus termometr górna belka zasilająca z przepływomierzami.

Belka dolna powrotna , trójnik z zaworami zwrotnymi na zawór mieszający oraz na powrót.

Zawór mieszający otwarty (ustawiony bez mieszania z wodą z powrotu) ciepła woda dociera do górnej belki ogrzewając pexy zasilające. Na powrocie woda delikatnie "idzie" ale tylko zimna przy tem wody ok 50 st C na górze. Przepływomierze nie uzupełniają się wodą. Dopiero po ich odkręceniu i wkręceniu coś zaczyna do nich napierać.

Zasilanie puszczone osobne od pieca (pion). Pompka przy piecu na 3 biegu i w skrzynce na 3 biegu a woda ledwo idzie na dolnej belce podłogówki.

Co może byc przyczyną. Jeśli to przez powietrze w podłogówce to w jaki sposób moge to odpowietrzyć bo nie znajduje już sposobu. Może jest jakiś błąd w układzie ?? Sam juz nie wiem.

Pętle nie są długie. (na 4 pętle poszło ok 130 m rury).

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Puściłeś pexem 16 zasilanie całego rozdzielacza od kotła?

Jakimi sposobami próbowałeś to odpowietrzać?

Czy zawory zwrotne są wkręcone w dobrych kierunkach?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Należy pętle odpowietrzyć, najlepiej przez podłączenie 2 węży ogrodowych do zaworów spustowych rozdzielaczy po prawej stronie ( góra i dół), następnie na odpływie odkręcasz 1 nitkę , na zasilanie podłączasz wodę bieżącą i spuszczasz drugim wężem powietrze do kanalizy , jak masz pewność że w pętli nie powietrza to zakręcasz pętle i otwierasz następną.

Całą operację należy przeprowadzić przy zamkniętych zaworach zasilających i powrotnych po lewej stronie belek rozdzielaczy! - odciętej podłogówce od CO.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Puściłeś pexem 16 zasilanie całego rozdzielacza od kotła?

Jakimi sposobami próbowałeś to odpowietrzać?

Czy zawory zwrotne są wkręcone w dobrych kierunkach?

Pozdrawiam.

Od kotła puszczone jest pex 20.

Odpowietrzałem zakrecając dolna belke zaworem, jedna nitka otwarta i na kraniku po prawej(dolnym) spuszczałem wodę.

Zawory zwrotne są poprowadzone prawidłowo.

Spróbuje jeszcze sposobu sambora i dam znac co siie bedzie działo.

Dzieki i pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam , ODKRĘĆ PRZEPŁYWOMIERZE . Na zdjęciu widać że są ZAMKNIĘTE pewnie nic nie wskazują ? Nie potrzeba aby woda była w całej szklance przepływomierza .

Opublikowano

No właśnie nic nie pookazują.

A w jaki sposób mam je odkręcić??

Kręcić za szklaną obudowe czy ten czarny plastyk u dołu przepływomierza??

Dzięki za pomoc:)

.

Opublikowano

kolejny przykład " czym więcej gratów tym większy problem" , na moje oko trzeba posprawdzać czy wszystkie zawory są pootwierane , odpowietrzyć powinno się samo, znaczy się zostawić 1 obwód otwarty resztę pozamykać i pompka na MAx , i każdy obwód tak kolejno. To co kolega wyże pisze o jakimś wężu ogrodowym to jakieś nieporozumienie- powietrze w układzie CO zawsze będzie się jakoś dostawać i co ? by trzeba co jakiś czas z wężami latać ?. ma być tak że samo się odpowietrzy.

Opublikowano

No właśnie nic nie pookazują.

A w jaki sposób mam je odkręcić??

Kręcić za szklaną obudowe czy ten czarny plastyk u dołu przepływomierza??

Dzięki za pomoc:)

.

Witam , raczej za to czarne pokretło , ale musisz najpierw zdjąć plastikowe zabezpieczenie tak jak jest na twoim zdjęciu na trzecim przepływomierzu , powinno wtedy wszysto działać , pozdr

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam , ODKRĘĆ PRZEPŁYWOMIERZE . Na zdjęciu widać że są ZAMKNIĘTE pewnie nic nie wskazują ? Nie potrzeba aby woda była w całej szklance przepływomierza .

czyli rozumiem ze ....jesli chce sobie ustawic w różnych pokojach w sypialni cieplej w kuchni zimniej .. to robie to na przepływomierzach i teraz kuźwa pytanie za sete ... 0.5L/m do dołu zakrecony na max = zimniej na nitce ?... czy 3,5L/m odkrecone na maxa do góry na nitce = ciepło na max na nitce?

bo nie wiem czy dobrze kombinuje ... a podłogówka w całym domu wiec czasem jest nie do wytrzymania...

Opublikowano

Głównie rotametry służą do zrównoważenia przepływów w pętlach , nie do regulacji tem. na podłodze ,ale wiadomą sprawą jest że przymykając rotametr możemy ograniczyć tem, w pomieszczeniu ,więc nie do końca ale dobrze kombinujesz .

Opublikowano

czyli rozumiem ze ....jesli chce sobie ustawic w różnych pokojach w sypialni cieplej w kuchni zimniej .. to robie to na przepływomierzach i teraz kuźwa pytanie za sete ... 0.5L/m do dołu zakrecony na max = zimniej na nitce ?... czy 3,5L/m odkrecone na maxa do góry na nitce = ciepło na max na nitce?

bo nie wiem czy dobrze kombinuje ... a podłogówka w całym domu wiec czasem jest nie do wytrzymania...

Zaopatrz się w siłowniki zaworów powrotnych i radiowy system regulacji termostatami pokojowymi.

Samymi rotametrami możesz coś podregulować, ale jak się pojawi huśtawka tydzień +5, tydzień -10, to ci się kręcenia odechce.

Jak podłogówka nadzoru pomieszczenia nie ma, to nawet zaproszanie kilku znajomych na wieczór może dosłownie "podgrzać" atmosferę. Dobrze, że w jakimś stoponiu strumień ciepła z podłogi reguluje się sam.