tezetka Opublikowano 9 Lutego 2012 #1 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam. Mam piec z podajnikiem, niestety teraz nie jestem w stanie przypomnieć sobie jego nazwy, wiem, że posiada on sterownik ST 37 i jest na eko groszek. Mam budynek około 300m2, w którym chce utrzymać tylko minimalną temperaturę, jednak od kilku dni piec non stop mi gaśnie. Z podajnika wypycha eko gorszek jednak po chwili przestaje się on palić, piec jest wyczyszczony. Dom: 300m2, Czas pracy podajnika to 45 sekund Czas przerwy to 1:45 Temperatura na piecu jaką chce utrzymać to 32 stopnie. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj
alf Opublikowano 9 Lutego 2012 #2 Opublikowano 9 Lutego 2012 Gaśnie bo nie jest w stanie przepalić takiej ilości opału. 35 st. na kotle nie jest dobrym pomysłem, może skorodować. Zacznij od ustawień 10/59. Jest może zawór 4d czy tylko zawory na grzejnikach ? Więcej szczegółów o kotle i instalacji. Cytuj
tezetka Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam. Dziękuje za odpowiedzi, mam więcej informacji o piecu. Piec firmy Chow Piec nazwa Orawa 42kW 35m3 Teraz mam ustawiony czas pracy podajnika na 30 sekund, a czas przerwy 1:30 temperatura 32 stopnie i na razie pali się w piecu. Jeśli zgaśnie spróbuję skorzystać z waszych rad. Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś wskazówki bardzo proszę o dalszą pomoc. Pozdrawiam. Cytuj
czp01 Opublikowano 9 Lutego 2012 #4 Opublikowano 9 Lutego 2012 Odnośnie ustawień ST 37 to cały ubiegły sezon chodziłem na ta takich ustawieniach sterownika http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html . Oczywiście ustawienia trzeba dopasować do instalacji i zapotrzebowania na ciepło. St 37 jest sterownikiem typowo dwustanowym to abyś nie kręcił wszystkimi ustawieniami to przyjmij jakąś stała np. czas podawania ustaw na 10s a do tego dopasuj czas przerwy oraz siłę nadmuchu. Kopczyk na palenisku musi być wypukły ale nie może przesypywać nie spalonego ekogroszku. Płomień musi być żółty a nie czerwony i niski - nie może też być za silny i za wysoki bo Ci wszystko wydmucha. Jak w kotle pojawiają się czarne smoliste sadze to znak, że nadmuch jest za niskim i należy go zwiększyć. Jak robisz jakąś zmianę w parametrach spalania to zrób jedną i to zmianę w zakresie 1 lub 2 sekundy a nastepnie daj kotłowi czas co najmniej 1/2 godziny aby zmiana odniosła jakiś skutek i dopiero sprawdzaj w kotle jak to wygląda. Tą minimalną temp. kotła to ustaw na co najmniej 42 st C. Parametry podtrzymania musisz ustawić tak aby kocioł w czasie podtrzymania po prostu nie zgasł. :) Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 9 Lutego 2012 #5 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam. Mam piec z podajnikiem, niestety teraz nie jestem w stanie przypomnieć sobie jego nazwy, wiem, że posiada on sterownik ST 37 i jest na eko groszek. Mam budynek około 300m2, w którym chce utrzymać tylko minimalną temperaturę, jednak od kilku dni piec non stop mi gaśnie. Z podajnika wypycha eko gorszek jednak po chwili przestaje się on palić, piec jest wyczyszczony. Dom: 300m2, Czas pracy podajnika to 45 sekund Czas przerwy to 1:45 Temperatura na piecu jaką chce utrzymać to 32 stopnie. Bardzo proszę o pomoc. po pierwsze przy takim podawaniu i takiej przerwie tylko maksymalny nadmuch da radę to przepalić a nic o tym jak jest dmuchawa ustawiona nie piszesz po drugie ten sterownik nie pozwala na pracę kotła w trybie ciągłym i chyba nawet minimalną temperaturę w ustawieniach serwisowych ma powyżej 50st więc nie da sie raczej niżej ustawić(w mjej wersji tak jest) po trzecie temperatura na kotle 32 st to dla niego śmierć i to dosyć szybka. jeśli chcesz utrzymać na obiekcie temperaturę minimalną musisz zastosować zawór n-drogowy lub głowice termostatyczne na grzejnikach zaś kocioł ma pracować w zakresie temperatur określonym przez producenta(czytaj w instrukcji) inaczej korozja a producent się wypnie. podaj więcej danych inaczej się tego nie ustawi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.