kubus89 Opublikowano 2 Lutego 2012 #1 Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam.Ostatnio mam taki problem z piecem firmy DEFRO(sterownik TECH ST-37) a dokładnie z temperatura.Piec osiaga zadana temeprature 68 stopni, ale niestety po jakis 5 max 10 minutach zaczyna temperatura spadac nawet o 10-15stopni i znowu sie nagrzewa od nowa i tak prawie cały czas. Ustawienia pieca: Temperatura zadana 68 stopni Czas pracy podajnika 11 sek Przerwa podajnika 59 sek Pompa CO i CWu 45 stopni Histereza CWU 02 stopnie Histereza 02stopnie Szybkość nadmuchu 04 Przerwy przepalania 06 min Z góry dziekuje za jakas pomoc i jakies wskazówki Cytuj
Robercikus Opublikowano 2 Lutego 2012 #2 Opublikowano 2 Lutego 2012 Ochłodziło się i dom potrzebuje więcej ciepła ot i wszystko :-). Możesz spróbować podnieść temp załączania pomp, to w razie zjazdu temperatury poniżej tego progu kocioł będzie miał lżej nadrobić ten spadek. pozdrawiam Robert G. Cytuj
groszek Opublikowano 2 Lutego 2012 #3 Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam.Ostatnio mam taki problem z piecem firmy DEFRO(sterownik TECH ST-37) a dokładnie z temperatura.Piec osiaga zadana temeprature 68 stopni, ale niestety po jakis 5 max 10 minutach zaczyna temperatura spadac nawet o 10-15stopni i znowu sie nagrzewa od nowa i tak prawie cały czas. Ustawienia pieca: Temperatura zadana 68 stopni Czas pracy podajnika 11 sek Przerwa podajnika 59 sek Pompa CO i CWu 45 stopni Histereza CWU 02 stopnie Histereza 02stopnie Szybkość nadmuchu 04 Przerwy przepalania 06 min Z góry dziekuje za jakas pomoc i jakies wskazówki W moim kotle jest podajnik tłokowy, więc są inne ustawienia podajnika, ale myślę, że u Ciebie warto spróbować zmienić czas podawania na np. 8 sek i przerwę podajnika na 35 sek. Jeżeli będzie niedopalony węgiel w popiele to przerwę stopniowo będziesz zwiększał. Załączenie pomp tak jak radzi Robercikus też podnieś. Na początek spróbuj do 60-65 stopni. U mnie jest ustawiona taka jak nastawa temp. zadanej i jest ok. Pozdrawiam. Cytuj
1973 Opublikowano 2 Lutego 2012 #4 Opublikowano 2 Lutego 2012 Szybkość nadmuchu zdecydowanie na 2 bieg, na 4 za mocno schładza kocioł. Jeżeli jest przysłona na wentylatoże to otwarta na 2-3 cm. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi