Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też myslalem o SETLANSIE ale nie ma opini o nim żadnej wiec nie wiem co o nim sadzic

Opublikowano

Mój ojciec użytkuje Setlans ale "air" dorobione we własnym zakresie. Wymiennik dobry do czyszczenia gracką. Kociołek na prawdę w porządku. Ogrzewa 140mkw nieocieplonych kotłem o mocy 12kW.

Opublikowano (edytowane)

Polo  ogarnij na spokojnie , palić będziesz drewnem czy węglem? To b.duża różnica. W GS raczej nie powinno palić się drewnem i ta moc może być za mała. Dla węgla na pewno nie. Tu raczej powinni wypowiedzieć się palący drewnem w GS.

Edytowane przez Mario1969
Opublikowano

SebekKryA kociol Ojca montowane mial zawór 3lub4D?i ma dmuchawe czy jest bez niczego

Opublikowano

Dmuchawy nie ma działa na miarkowniku i bez zaworów 3-4D.

Opublikowano (edytowane)

Wg mojego doświadczenia palenie drewnem w kotle GS to ok. 20% mniej efektywnie jak w DS i więcej popiołu, i sadzy w kominie, ale moźna .

Edytowane przez drewniak
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam posiadam piec s6wc kotlownie mam w piwnicy zrobiony mam dolot powietrza w postaci kratki w drzwiach i zetki . Moj problem jest taki ze strasznie smoli mi piec az smoła scieka do popielnika , pale tylko drzewem bukowym co zrobic zeby uiknąc tej smoly jest to mój pierwszy piec w zyciu i nie wiem jak tego uniknąc

Opublikowano

Juz czytałem tylko nie bardzo wiem od czego zaczac mam piec 20 kw na 140m gora i dół jestem z tym tematem zielony bo wczesniej mieszkałem w bloku i nie mialem stycznosci z centralnym

Opublikowano

Musisz rozpalać od góry. Załaduj drewno jak tylko najciaśniej i rozpal na górze z uchyloną klapą załadowczą i otwartym popielniku. Sterowanie szczeliną od popielnika i trochę pw przez klapę załadowczą i smoły nie będzie.

Opublikowano

Podawaj powietrze przez rozetę w środkowych drzwiczkach (szczelinę dobierz doświadczalnie). Dla palenia drewnem jeśli używasz miarkownika ciągu z "łańcuszkiem" ustaw w klapce popielnika śrubą wkręcaną stałą szparę z 3-4mm - też musisz dobrać doświadczalnie aby nie gotował wody i aby nie odcinało całkowicie przepływu powietrza.

• 5 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Tak,ma "zabrzańską" klasę ekologiczną B wg normy PN 303-5:2002

https://czysteogrzewanie.pl/podstawy/norma-pn-en-303-5-2012/

Czyli to tzw kopciuch,bo nie ma kl 3, a tylko certyfikat "ekologiczny" wg ww normy.

se_s6wc_13_50.jpg

Edytowane przez Panstan
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 27.10.2021 o 15:02, bajcik napisał:

Czy ten kocioł ma jakąś "klasę? Na naklejce są tylko wymienione:
PN-EN 303-5:2002
PN-EN 12809:2002/A1:2004
Pytam bo nie wiem jak długo będę go mógł używać (w. łódzkie)

Zrobiłbyś mi zdjęcie tej tabliczki ? u mnie jest nie czytelna już i muszę ją oddrukować

Opublikowano
W dniu 27.10.2021 o 15:02, bajcik napisał:

Pytam bo nie wiem jak długo będę go mógł używać (w. łódzkie)

wygląda na to,że będziesz mógł w łodzkiem eksploatować do 1 I 2023 r

Opublikowano

w małopolsce też eksploatacja do 01.01.2023 a szkoda bo to stara dobra konstrukcja, kocioł prosty, w miarę solidnie wykonany i kupiony za rozsądne pieniądze szkoda tylko, że bezklasowy

moje ogniwo classic to trzeci kocioł w rodzinie tej firmy, więc i pewnie następny będzie od nich myślałem nad DS classic lub podajnikowiec eko plus + 

w ofercie jeszcze nie mają, ale w zakładce sklep pojawił się taki wynalazek na pellet 

1549108008_Screenshot_20211219-0921312.png.c248dda66c2b148cf459d46b13b35237.png

Opublikowano
W dniu 21.03.2016 o 15:53, szoku napisał:

Witam posiadam piec s6wc kotlownie mam w piwnicy zrobiony mam dolot powietrza w postaci kratki w drzwiach i zetki . Moj problem jest taki ze strasznie smoli mi piec az smoła scieka do popielnika , pale tylko drzewem bukowym co zrobic zeby uiknąc tej smoly jest to mój pierwszy piec w zyciu i nie wiem jak tego uniknąc

Kocioł jest mocno przewymiarowany na Twoją powierzchnię. Temperatura na kotle pow. 70' powinna być. Miałem taki i przerobiłem na dolniaka. Spalał ok połowę mniej i nie dymił. Trzeba go mocno zmniejszyć jeśli chodzi o moc. Wtedy ten jego wymiennik będzie właściwy. Konstrukcja solidna - fakt, już takich nie robią. Przy prawidłowym użytkowaniu długo posłuży. Już przy samym  paleniu od góry staje się dużo oszczędniejszy, ale denerwowało minie to że zawsze kończyło się palić w nie odpowiednim czasie - dolniak wygodniejszy.

Opublikowano
2 godziny temu, luceo napisał:

w małopolsce też eksploatacja do 01.01.2023 a szkoda bo

Uchwały antysmogowe różnią się i to znacznie.

Np na Podkarpaciu na złom od 1 I 2022 r mają iść kotły bezklasowe wyprodukowane w 2007 roku lub wcześniejszym.  Ale już kocioł z 2008 musi być zezłomowany dopiero do1 I 2024,a ten z 2013 i młodszy dopiero w 2026 r. III kl i IV klasa do 2028 r. Tak wynika z interpretacji uchwały antysmogowej dla tego województwa. Mimo tego,w mediach zamieszanie i twierdzenie,że do kasacji (do końca tego roku)są kotły bezklasowe starsze niż 10 lat,co jest nieprawdą.

Opublikowano

@Panstan zgadza się, że uchwały się od siebie różnią np. ja mam kociołek z 2015 r. , ale i tak poleci na złom bo małopolska uchwała mówi, że tylko co najmniej 3 klasa może być użytkowana do końca 2026

szkoda, że przepisy nie są jednakowe dla wszystkich województw wszystko byłoby bardziej przejrzyste i zrozumiałe dla zwykłego "Kowalskiego"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.12.2021 o 12:38, Panstan napisał:

Uchwały antysmogowe różnią się i to znacznie.

Np na Podkarpaciu na złom od 1 I 2022 r mają iść kotły bezklasowe wyprodukowane w 2007 roku lub wcześniejszym.  Ale już kocioł z 2008 musi być zezłomowany dopiero do1 I 2024,a ten z 2013 i młodszy dopiero w 2026 r. III kl i IV klasa do 2028 r. Tak wynika z interpretacji uchwały antysmogowej dla tego województwa. Mimo tego,w mediach zamieszanie i twierdzenie,że do kasacji (do końca tego roku)są kotły bezklasowe starsze niż 10 lat,co jest nieprawdą.

Dokładnie kotły nie starsze niż 5 lat od uchwalenia ustawy mogą być eksploatowane do 2026 roku