Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

uzywam kotla Ling Duo 35 ze sterownikiem economic premium. Poczatkowo palilismy eko groszkiem, teraz w zwiazku z problemami palimy pelletem. Problem mamy taki, ze piec sie zasypuje i dymi, ostatnio nawet pojawila sie smola w piecu. Jest duzo niedopalengo paliwa. Piec sie zatyka. Komin niedawno przeczyszczony. Moje ustawienia to: temp ogrzewania: 69, podajnik przerwa: 11s, dmuchawa: 58, podajnik podtrzymanie 15, temp cwu: 50 ogrzewanie podlogowe, pow.domu (narazie) 120m2. Ustawienia zmienialam juz wielokrotnie, za kazdym razem piec jest czyszczony ale srednio co drugi dzien dymi.

Serwisanci nam nie moga pomoc. Pellet jest dobrej jakosci.

Prosze o pomoc w tej sprawie, jakie macie ustawienia na kotle przy pellecie? Nie wiem co dalej....

Opublikowano (edytowane)

Komin niedawno przeczyszczony.

I pewnie masz jeszcze dziwny zapach w kotłowni?? Oprócz komina trzeba wyczyścić czopuch (pozioma rura wychodząca od pieca do komina - w piecu jest też wziernik który można odkręcić i wyczyścić) a i powietrza troche mało ja bym dał 65 w wzyż albo włącz sobie PID. Oprócz czopucha sprawdź też czy mieszacz nie jest zapchany bo wtedy idzie mało powietrza i jest taki efekt... Ja pale pelletem i sobie chwale :)

Edytowane przez DJ82
Opublikowano

piec jest czyszony co najmniej 2 razy w tygodniu, razem ze wszystkimi rurami i wziernikami. Jak mam dmuchawe na wiecej to rozwiewa pellet. Ja mam problem z piecem ogolnie, bo na eko groszku tez wariowal. Probowalismy juz mnostwo ustawien i za kazdym razem to samo. Moze warto dodac, ze przez pierwszy miesiac uzytkowania nie bylo z nim problemow.

Opublikowano (edytowane)

a co z ta mazia smolowata? nawet cos mi z komina kapie... po prostu cyrk na kolkach, aha i komin jest w odleglosci 1,5 metra od pieca, podlaczony rura, moze to tak byc?

Edytowane przez matusik
Opublikowano

Witam

Trzeba ocieplić rurę dymową pomiędzy kotłem i kominem( czopuch) nawet zwykłą wełną mineralną oraz komin, spaliny powinny mieć temp 120- 160C na wylocie z kotła.

Zimne spaliny to brak ciągu i dodatkowo skropliny w kominie.

W instrukcji mojego palnika na pellet jest inf że spaliny powinny mieć min 160C na wylocie z kotła i 70C na wylocie z komina.

Pozdrawiam

PS

Prawidłowe (docelowe) ocieplenie czopucha powinno być materiałem do tego przewidzianym - wytrzymałość 700C lub więcej np produkcji PAROC

Opublikowano (edytowane)

Jak mam wlaczyc PID, to jest w opcjach serwisowych i nie ma tam dostepu. No i dzieki za rady :)

HASŁO do serwisu: GÓRA DÓŁ ZATWIERDZENIE(zielony) COFNIJ

Instrukcja serwisowa :)

Co do smoły to za mała temp spalin jak kolega napisał wyżej...

Edytowane przez DJ82