Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, powracam do tematu z przed roku odnośnie pieca logica .Dalej w tej kwestji nic się nie zmieniło dalej na całym zasypie pracuje tylko 8 h,przy stosowaniu różnych paliw różnica to tylko osiągnięcie temp np orzech b.szybko czas spalania dalej 8h.Na forum spotkałem się z podobnym problemem wielu ludzi.czyli coś jest nie tak z tym piecem mimo że napotyka się b. dobre opinie. Tak sobie myślę że może na 100 piecy 5 im się nie udaje? Ustawień próbowałem już tylu że nawet pprzypadkowo powinienem natrafić na odpowiednie.Piec mam 20-27kw kupiony w 2005 r i ma wentylator jeszcze bez klapki zamykający go,może tu problem ,choć nie wierzę.Wcześniej dzwoniłem do serwisu,ale tam bardzo słabo z ich pomocą albo nie mają pomysłu na problem,albo zrzucają na złe paliwo,albo złą instalację.Piec trochę latek już ma izastanawiam się czy nie wymienić na inny,chociarz jest jeszcze w dobrym stanie.Ja to więcej z tym piecem nie wymyślę.Jeśli jest jeszcze jakaś osoba,która może w tej sprawie pomóc i jest konkretna to byłbym wdzięczny,nawet skontaktowałbym, się telefoniczie.Cekam na pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ja tez mam ten kocioł wersja 20-27kW wytrzymuje teraz w okolicy 0*C 24 godziny.

Ja bym powiedział na poczatek zainstaluj przepustnice by Ci nie dmuchało jak juz bedziesz miał zadana temp.

Jaka powierzchnie ogrzewasz??

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ja tez mam ten kocioł wersja 20-27kW wytrzymuje teraz w okolicy 0*C 24 godziny.

Ja bym powiedział na poczatek zainstaluj przepustnice by Ci nie dmuchało jak juz bedziesz miał zadana temp.

Jaka powierzchnie ogrzewasz??

Kocioł za tyle kasy i jeszcze trzeba coś instalować?

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Nic nie trzeba instalować, tylko ten model jest wyposażony w wentylator bez klapki i tu są problemy .

Opublikowano

Nic nie wiadomo czy ten kocioł przez te 8h utrzymuje zadaną temp. jeżeli tak to żadne klapki tutaj cudów nie zdziałają, natomiast jeżeli przeciąga o 5-10* to można wówczas winą obarczyć brak właśnie tej przepustnicy, swoją drogą zakup takiej przepustnicy to koszt niewielki 27-45zł w zależności od modelu.

A tu ciekawostka z opisu kotła: ". Atutem jest opatentowany system wielopunktowego nadmuchu powietrza - Common air odpowiedzialny za dostarczenie powietrza w każdą część komory załadunkowej, co wpływa na bardziej efektywne spalanie paliwa." i dalej " Spalanie dolne ma miejsce na tylnej ścianie komory załadunkowej. Spala i rozżarza się tylko część paliwa znajdująca się na ruszcie. W miarę spalania poziom zasypanego paliwa ulega wolnemu obniżeniu. Spalanie górne polega na tym, że od razu rozżarza się cała załadowana porcja paliwa. Spaliny są odprowadzane przez umieszczone w górnej części kotła kanały konwekcyjne o specjalnie wydłużonej drodze." Moim zdaniem to nie atut lecz wada jeżeli chcemy utrzymać duża stało palność, takie dostarczenie powietrza powoduje rozpalenie się całego wsadu paliwa i częściową utratę kontroli nad procesem spalania.

Jest to fajny zabieg aby zwiększyć pow. wymiany ciepła bez ponoszenia dodatkowych kosztów (przy pracy jako "dolniak" komora załadowcza powinna być szczelna[bez tego ich comon air] i nie powinna brać udziału w wymianie ciepła)

Moim zdaniem to jest gniot który w zamyśle konstruktora miał być do wszystkiego, a jest ...

Pozdrawiam.

• Zgadzam się 1