Kubaza Opublikowano 8 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam, mam instalację z buforem 750l z wewnętrznym zbiornikiem cwu 150l ( bufor na zdjęciu ) ze zbiornika jest wyjście na 3 niezależne podłogówki w układzie zamkniętym ( po prawej widać jedną z nich ) potrzebuje podłączyć do tego dwa kaloryfery, które by były na pierwszym piętrze ( kotłownia jest na parterze ) i pytanie : czy mogę zasilać kaloryfery z zasilania podłogówki ( dorobić tam trójnik i woda szła by do góry ) i powrót z kaloryferów wpiąć też przez trójnik do powrotu z podłogówek ? czy to zadziała grawitacyjnie ? i jeszcze pytanie jakie kaloryfery polecacie i jakiej wielkości mam do ogrzania dwa pokoje 12m2 i 14m2 z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj
Kubaza Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor #2 Opublikowano 8 Grudnia 2011 jeszcze pytanie jeżeli można to tak podłączyć to jakie średnice rur ? i jak to najlepiej zrobić ? pozdrawiam Cytuj
mironw Opublikowano 8 Grudnia 2011 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2011 zasilanie podłogówki to temp.zasilania około40*C na grzejniki przy tem. zewn -20 to chyba będzie za mało . . a jaki to układ kocioł na paliwo stałe ,czy piec gazowy? kondensacyjny? bo widze że układ zamknięty( zbiornik ciśnieniowy) może masz gdzieś schemat od instalatora ? Ja bym pociągnoł grzejniki zaraz za wyjściem z...........tego czym grzejesz Cytuj
tomar Opublikowano 8 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dokładnie czym ten zbiornik jest ogrzewany, bo skoro bufor to sadzę iż kocioł na paliwo stałe bo dla kotła gazowego to nie bardzo miało by sens? Cytuj
mac65 Opublikowano 8 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam, mam instalację z buforem 750l z wewnętrznym zbiornikiem cwu 150l ( bufor na zdjęciu ) ze zbiornika jest wyjście na 3 niezależne podłogówki w układzie zamkniętym ( po prawej widać jedną z nich ) potrzebuje podłączyć do tego dwa kaloryfery, które by były na pierwszym piętrze ( kotłownia jest na parterze ) i pytanie : czy mogę zasilać kaloryfery z zasilania podłogówki ( dorobić tam trójnik i woda szła by do góry ) i powrót z kaloryferów wpiąć też przez trójnik do powrotu z podłogówek ? czy to zadziała grawitacyjnie ? i jeszcze pytanie jakie kaloryfery polecacie i jakiej wielkości mam do ogrzania dwa pokoje 12m2 i 14m2 z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Witaj Wszystko się da zrobić Tylko że do temperatury zasilania jaka jest z podłogówki grzejniki żeby osiągnąć przyzwoitą temperaturę w pomieszczeniu musiały by być prawie dwa razy takiej mocy jak przy zasilaniu z obliczeniowej 75 C czyli w przybliżeniu przy zasilaniu z podłogowego 2400 i 2800 W na ten metraż pomieszczeń a to już gabarytowo są duże grzejniki chyba ze poszukasz potrójnych paneli . I nie wiem dlaczego pytasz się o grawitacje , przecież podłogówke masz na pompach nie da się grzejników wpiąć za pompą od podłogówki ? Cytuj
Kubaza Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor #6 Opublikowano 9 Grudnia 2011 witam mój błąd nie napisałem że zasilanie podłogówki ma zazwyczaj około 60 do 65 stopni bo to dopiero sie rozdziela na 3 obiegi i każdy ma elektrozawór trójdrożny i miesza na odpowiednią temperaturę w zależności od temperatury na zewnątrz i temperatury w pomieszczeniach. bufor grzeję kotłem sas gro eko 23 kw na eko groszek. do mac65 właśnie dla tego żeby mieć cieplejsze grzejniki chcę to zrobić przed pompką od podłogówki. co o tym sądzicie ?? dzięki i pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 9 Grudnia 2011 #7 Opublikowano 9 Grudnia 2011 podłogówka może byc zasilana czynnikiem o temperaturze do 50 - 55st. C a zazwyczaj niżej do 35 - 40 st. C Cytuj
Kubaza Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor #8 Opublikowano 9 Grudnia 2011 rozumiem że mogę podłączyć 2 grzejniki do zasilania podłogówki przed zmieszaniem z powrotem? a jakie średnice rur zastosowac ? i jakie grzejniki są najlepsze ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi