Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do bregho

retopal przyjacielu to nie towar do tego pieca testowałem wszystko co jest na rynku

moje ustawienia  8/60/11-wentylator (nie zmienialem w serwisowym) podtrzymanie 20s 45min   jak zmniejszyłem nadmuch to pokazała się odrobina więcej sadzy (ale i tak czyszczę raz w tygodniu) lecz szybciej po starcie podnosi temp..

deflektor zdemontowalem i palnik zaczoł dopalać węgiel .... a raczej zkoksowany węgiel

Opublikowano

do timona

Dobra rada z deflektorem nad rusztami

Robiłem testy z zawieszonym deflektorem znacznie większym i 10cm nad rusztami  tylko że za krótko , bo miałem sporo drzewa i musiałem go zdjąć a wisiał sobie na płaskowniku

Jak będę miał czas to przetestuję dłużej

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko

czy sytuacja, kiedy przy pracujących wszystkich układach (CO i CWU) temp. kotła nie rośnie - bądź rośnie bardzo, bardzo powoli - rośnie natomiast temp. CWU oznacza już minimum mocy kotła <_< 

dodam, iż przy pracującym tylko CO piec pracuje w miarę normalnie tzn. temp. pieca rośnie zauważalnie (czasów nie mierzyłem ale wydaje się poniżej 20 min.)

ustawienia to 5/70/35%(serwisowe max 40) temp. spalin - b.d. zepsuty termometr

co do testów z deflektorem - pod i nad rusztem

1. różnica w temp. spalin na niekorzyść deflektora na ruszcie wodnym - spadek o ok. 15C

2. wydaje się że kocioł szybciej zarasta na niekorzyść nad rusztem

3. jeżeli chodzi o spalanie to nie zauważyłem znaczących różnic

4. wygląd popielnika na korzyść nad rusztem

PS. dziś zauważyłem - położyłem poziomicę na piecu - iż poziom pieca delikatnie odbiega od ideału ok. 0,5cm. strona od podajnika jest niżej. jaki może mieć to wpływ na spalanie eko bo chyba ma?!

Opublikowano

do bregho

retopal przyjacielu to nie towar do tego pieca testowałem wszystko co jest na rynku

moje ustawienia  8/60/11-wentylator (nie zmienialem w serwisowym) podtrzymanie 20s 45min   jak zmniejszyłem nadmuch to pokazała się odrobina więcej sadzy (ale i tak czyszczę raz w tygodniu) lecz szybciej po starcie podnosi temp..

deflektor zdemontowalem i palnik zaczoł dopalać węgiel .... a raczej zkoksowany węgiel

czy byłbyś tak dobry i sprawdził w serwisowym jaką masz wersję oprogramowania oraz ustawienia

w menu serwisowym
•temp. alarmu podajnika - 70C                                              
•podawanie alarmu podajnika - 10 min
•temp. priorytetu - 62C                                                            
•alarm załącz. pompy CO - 80C
•temp. alarmu kotła - 85C                                                        
•pompa CWU lato - załączona
•pokojówka pompa CO - załączone                                        
•wybór wentylatora - RV12R (ja mam RV12PK)
•min. wentylator - zakres 10 do 100, na początku było 22 obecnie ustawiłem na 10     
•max wentylator - zakres 20 do 100, na początku było 63 obecnie ustawione na 40
•kontrola zasobnika - załączona
Opublikowano

bregho

to nie oznacza minimum pracy kotła

nie jest to moc minimalna a jedynie najmniejsza potrzebna aby w danej chwili te straty pokryć. moc minimalna zapewne strat by nie pokryła i temperatura by spadała pomimo żaru na palniku.

wypoziomowanie kotła i palnika może mieć wpływ na spalanie - nierówny rozkład węgla na palniku i nierówne spalanie

Opublikowano

Z tym minimum to obawiam się jak przyjdą poważne temp. tzn. < 0C.

Co do poziomowania to załączę schemat

post-36078-0-14804000-1389006315_thumb.jpg

tak to mniej więcej wygląda obecnie i chyba jest tak od początku jak palę. przyznam się że nie sprawdzałem tego.

"...wypoziomowanie kotła i palnika może mieć wpływ na spalanie - nierówny rozkład węgla na palniku i nierówne spalanie..." mam nadzieję iż tak jest w istocie i po robocie - poziomowaniu - będzie poprawa. jak pomyślę na tym - rozkręcanie itd. - to aż ... tylko jakiej poziomicy używał gość, który ustawiał piec  <_< ale na budowie nauczyłem się jednego - nikomu nie wierzyć i sprawdzać samemu - znowy się potwierdza.

Opublikowano

jak przyjdą mrozy to podniesiesz moc odrobinę i tyle tu nie ma się czego obawiać.

Opublikowano (edytowane)

pytanko  :)

załączę filmik i poproszę o ocenę dalszych kroków - zmieniać nadmuch a jeśli tak to podwyższać czy obniżać czy może czas przerwy podawania ...

ustawienia

deflektor nad rusztem, 5 / 70 / 35% (serwisowe min went 10 max 40) przesłona otwarta na full

http://www.youtube.com/watch?v=vS6eu1lBx_M&feature=youtu.be

nie mam jeszcze termometru(a) więc nie mogę podać temp. spalin

a propos to znalazłem w necie fajną ofertę i z korespondencji z firmą wynika iż jest OK - wiadomo sprawdzę w praktyce. zdjęcie jest poglądowe

http://www.manometr.otwarte24.pl/393,Termometr-bimetaliczny-TB100T-0-300stC-R100mm-G12

na palniku co prawda wielki nieporządek, kopczyk  zasłonięty jest tym co jest dookoła. te spieczki są chyba koksowe (nadal nie wiem które to które) - znalazłem taką definicję w necie na jakimś forum lub w artykule 

"Spieki koksowe - jak sama nazwa wskazuje - to taki marny koks, powstający z węgla. Ma wygląd szary, matowy i jest łatwy do rozkruszenia choćby młotkiem.

Gdy trafiasz na takie coś, to aż się prosi, aby zwiększyć nieco nadmuch oraz skrócić nieco czas podawania."

Edytowane przez bregho
Opublikowano

jak masz niedopałki to nadmuch w górę

cytat fajny ale nie wydaje mi się aby trzeba było zgodnie z nim zmieniać dwa parametry

wystarczy albo korekta nadmuchu albo korekta podawania.

termometr mam podobny ale po dłuższym używaniu wymaga ponownej kalibracji

więc nabyłem tablicowy:

http://allegro.pl/termometr-tablicowy-z-sonda-50-do-300st-alarm-i3854709247.html

ma krótką sondę i nie sięga do samego środka rury ale wystarcza jak dla mnie. dodatkowo ma pamięć min/max i mogę kontrolować zmiany poziomu temperatury spalin w ciągu doby

Opublikowano (edytowane)

termometr mam podobny ale po dłuższym używaniu wymaga ponownej kalibracji

więc nabyłem tablicowy:

http://allegro.pl/termometr-tablicowy-z-sonda-50-do-300st-alarm-i3854709247.html

ma krótką sondę i nie sięga do samego środka rury ale wystarcza jak dla mnie. dodatkowo ma pamięć min/max i mogę kontrolować zmiany poziomu temperatury spalin w ciągu doby

a jak zamocowałeś sondę w czopuchu - chodzi mi o te plastikowe/gumowe przejście na przewód. jakaś taśma ochronna, tuleja...

ja dziś właśnie otrzymałem http://allegro.pl/termometr-panelowy-tablicowy-50c-do-300c-czarny-i3828064003.html - dłuższy przewód i sonda - i zastanawiam się jak wprowadzić sondę do komina oraz jak i gdzie go zamontować. troszkę leń za mną przemawia ale  :unsure:

Edytowane przez bregho
Opublikowano

ze zdjęcia wynika że masz inaczej sondę połaczoną z przewodem. u mnie jest końcówka zalana plastikiem. wykorzystałem modelinę dzieciaków- zrobiłem niewielki krążek i on izoluje doskonale- część plastikowa nienaruszona i jak dotyka nie jest nawet mocno ciepła

montuj jak najbliżej kotła. ja mam obok kotła na eko kocioł olejowy i na nim stoi termometr od spalin a termometr od powrotu stoi na koszu od kotła na eko. nie myślałem o montażu stałym- może kiedyś???

Opublikowano (edytowane)

nowy termometr zamontowany na taśmę dwustronną a sonda na silikon.

post-36078-0-48242900-1389120894_thumb.jpg     post-36078-0-90009200-1389120901_thumb.jpg

mam wrażenie iż jego wskazania są lekko zawyżone - przedtem temp. spalin na termometrze bimetalicznym ledwo dochodziła do 90C a tablicowy wskazuje nawet 120C. no chyba że nowy sprzęt to i dokładność lepsza czy je się jakoś kalibruje??? co prawda stary nie był ostatnio czyszczony -sonda- ale czyżby aż takie były różnice???

Edytowane przez bregho
Opublikowano

tak będzie

wyczyść i skalibruj stary to będziesz mial pewność

u mnie stary nie chciał przeskoczyć 100stC a nowy pokazał 140st

po czyszczeniu i kalibracji różnica wskazań około 5-10st- stary pokazuje wyżej- pewnie dlatego że ma sondę dłuższą.

teraz patrzę tylko na elektroniczny. nie wiem czy je się kalibruje- w instrukcji nie było słowa o tym

Opublikowano

Witam

bregho

Mam pytanie do ciebie :) Skąd masz ten deflektor??

Ja mam piec Aqua Duo 20 kW i walczę z jego ustawieniem, mianowicie ze spalaniem (20kg na dobę) oczywiście przy tych temperaturach.

Grzejniki zakręcone, jedynie chodzą 4 sekcje podłogówki z przepływem 1,5l/m oraz 1 drabinka i 2 grzejniki. W domu jest od 22 do 24 stopni.

TIMON - proszę o pomoc (Ustawienia 5/16/15%)

Opublikowano

bregho

Jeszcze jedno pytanie - Jak ci się udało zrobić że piec pali ci na środku tej korony??

Mój pali tak jak na zdjęciu które umieściłeś. Okazuje się iż całe powietrze wpada z przodu choć korona jest wklejona na silikon.

Opublikowano

toki

nie wiem w czym mam pomóc? jeśli opał dobrze dopalony to na starty nic nie poradzę. jedyne co mogę sugerować to zmianę parametrów wody na podłogówkę - może trzeba mocniej wymieszać by szła chłodniejsza i nie będzie przegrzewać pomieszczeń.

co do korony- czy jest poprawnie założona? może odwrotnie i nacięcia na krótkim boku sa od strony kosza a nie po przeciwnej?

pytanie może głupie ale czasem się zdarza zwłaszcza przy palnikach ewmara które są prostokątne(ekoenergia jest zaokrąglona i nie da się źle założyć)

jeśli osadzona prawidłowo spróbuj zakleić pierwsze nacięcia na długich bokach po obu stronach- żar powinien się lekko przesunąć

Opublikowano

Witam

bregho

Ja mam piec Aqua Duo 20 kW i walczę z jego ustawieniem, mianowicie ze spalaniem (20kg na dobę) oczywiście przy tych temperaturach.

Grzejniki zakręcone, jedynie chodzą 4 sekcje podłogówki z przepływem 1,5l/m oraz 1 drabinka i 2 grzejniki. W domu jest od 22 do 24 stopni.

deflektor kupiłem w sklepie - było na początku tematu - a kupić go możesz np. tutaj http://kotly.com/Deflektor_do_kotla_-_180mm,4427.html?topSsid=e44481039258d8a2d321122ae7da165c

obecnie połozony na ruszcie wodnym

Opublikowano

bregho

Jeszcze jedno pytanie - Jak ci się udało zrobić że piec pali ci na środku tej korony??

Jak przeczytasz cały temat to dowiesz się że zrobiłem chyba wszystko co możliwe - zaślepianie otworów, szczelin w różnych konfiguracjach, przekładanie korony itp. - na końiec powracając do ustawień fabrycznych korony. zostało mi jeszcze poziomowanie pieca co również może wpłynąć na spalanie i wygląd płomienia itd.

bregho

Mój pali tak jak na zdjęciu które umieściłeś. Okazuje się iż całe powietrze wpada z przodu choć korona jest wklejona na silikon.

tego nie rozumiem

Opublikowano

czy byłbyś tak dobry i sprawdził w serwisowym jaką masz wersję oprogramowania oraz ustawienia

w menu serwisowym
•temp. alarmu podajnika - 70C                                              
•podawanie alarmu podajnika - 10 min
•temp. priorytetu - 62C                                                            
•alarm załącz. pompy CO - 80C
•temp. alarmu kotła - 85C                                                        
•pompa CWU lato - załączona
•pokojówka pompa CO - załączone                                        
•wybór wentylatora - RV12R (ja mam RV12PK)
•min. wentylator - zakres 10 do 100, na początku było 22 obecnie ustawiłem na 10     
•max wentylator - zakres 20 do 100, na początku było 63 obecnie ustawione na 40
•kontrola zasobnika - załączona

Witam.

Podaję wersję oprogramowania.

Jeszcze taka ciekawostka...... zamieniłem pompę cwu na elektro-zawór zmniejszył się pobór energii i problem z zaworami zwrotnymi (kierunkowymi) zakończyłem. (często się blokowały)  na pompie co założyłem taimer. pompa załącza Się  co 30min na 2min gdy temp.  na zewnątrz jest do -5.  poniżej pracuje co 15min 

widzę różnicę w zużyciu energii i opału

ST-48 NK

128.50.07

-WYBÓR WENTYLATORA  WPA120  / ja mam  RV12PK

-TEMP.AL. PODAJ               75 stopni

-POD.AL. PODAJ.                10min

-TEMP. PRIOR.                     62 stopni

-AL. ZAŁ. POMP                  77 stopni

-TEMP. AL. KOTŁA             80 stopni

-POMPA CWU LATO           zał

-POKOJ.                                 Zał

-NISKA TEMP. KOTŁA       45 stopni

-MIN. WENT.                        10

-MAX WENT.                        90

-PRÓG  WENT.                      40

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

bregho

Witaj.

Przy takiej temp... w domu to nie jest dziwne że tyle towaru palisz. Większość ciepła ucieka ci kanałami wentylacyjnymi. Sam się przekonałem ja zmierzyłem temp. kanału wentylacyjnego pirometrem.  Jak lubisz tak wysokie temperatury to proponuje ci do grzejników termostaty programowalne jak również do podłogówki. Ciekaw jestem ile twój piec zacznie palić ja na zewnątrz będzie -10. Co do pomp zastosowałbym sterowanie cykliczne i zawsze coś tego groszku zaoszczędzisz.

Pozdr....

Opublikowano

:blink:

Z tym minimum to obawiam się jak przyjdą poważne temp. tzn. < 0C.
Co do poziomowania to załączę schemat

attachicon.gifUKŁAD NA PALNIKU.jpg

tak to mniej więcej wygląda obecnie i chyba jest tak od początku jak palę. przyznam się że nie sprawdzałem tego.
"...wypoziomowanie kotła i palnika może mieć wpływ na spalanie - nierówny rozkład węgla na palniku i nierówne spalanie..." mam nadzieję iż tak jest w istocie i po robocie - poziomowaniu - będzie poprawa. jak pomyślę na tym - rozkręcanie itd. - to aż ... tylko jakiej poziomicy używał gość, który ustawiał piec  <_< ale na budowie nauczyłem się jednego - nikomu nie wierzyć i sprawdzać samemu - znowy się potwierdza.

Moi fachowcy jak postawili mój  piec... to tak sobie stoi.  :rolleyes:.... dzis położyłem poziomicę :blink:    masakra ..szkoda gadać  i myślę że problem z tym spalaniem to nie tędy droga. Kup sobie parę worków oryginalnego pieklorza w workach papierowych i zobacz różnicę. Ten sezon grzewczy mogę już podsumować że spalanie na palniku jest o.k. częstsze wizytu w kotlowni to tylko z ciekawości a uzupełnianie towaru oraz czyszczenie raz na tydzień.   i tylko 20 min z małym piwem ;) .

....deflektor warto sobie zrobić z tarczy sprzęgłowej (parę groszy na złomie) i powiesić 20cm na rusztem  już robiłem test.  (zwiekszyłem nadmuch o 30 % bo było więcej sadzy). jest..o.k.. deflektor sprzedany robię drugi...

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Podaję wersję oprogramowania.

Jeszcze taka ciekawostka...... zamieniłem pompę cwu na elektro-zawór zmniejszył się pobór energii i problem z zaworami zwrotnymi (kierunkowymi) zakończyłem. (często się blokowały)  na pompie co założyłem taimer. pompa załącza Się  co 30min na 2min gdy temp.  na zewnątrz jest do -5.  poniżej pracuje co 15min 

widzę różnicę w zużyciu energii i opału

coś więcej - jakieś foto, namiary. jeżeli prowadzi do oszczędności to warto rozważyć taką ewentualność

poniżej porównanie Twojego i mojego stera

post-36078-0-36855000-1389381608_thumb.jpg

widać kilka różnic. zaciekawiły mnie dwa parametry -NISKA TEMP. KOTŁA i -PRÓG  WENT.  - do czego służą 

Edytowane przez bregho
Opublikowano (edytowane)

no i po poziomowaniu.  :unsure: 

pierwsze wrażenia są takiepowietrze rozkłada się lepiej, pełniej a węgiel równiej wychodzi do góry. płomień też stał się inny - "lepszy". na razie za krótko no oceny. mam nadzieję iż to nie hurra optymizm. jestem pełen nadziei po 4 godz. od rozpalenia.

Edytowane przez bregho
Opublikowano (edytowane)

:blink:

Moi fachowcy jak postawili mój  piec... to tak sobie stoi.  :rolleyes:.... dzis położyłem poziomicę :blink:    masakra ..szkoda gadać  i myślę że problem z tym spalaniem to nie tędy droga. Kup sobie parę worków oryginalnego pieklorza w workach papierowych i zobacz różnicę. Ten sezon grzewczy mogę już podsumować że spalanie na palniku jest o.k. częstsze wizytu w kotlowni to tylko z ciekawości a uzupełnianie towaru oraz czyszczenie raz na tydzień.   i tylko 20 min z małym piwem ;) .

....deflektor warto sobie zrobić z tarczy sprzęgłowej (parę groszy na złomie) i powiesić 20cm na rusztem  już robiłem test.  (zwiekszyłem nadmuch o 30 % bo było więcej sadzy). jest..o.k.. deflektor sprzedany robię drugi...

czytałem na różnych forach - tym chyba zresztą też - opinie starych wyjadaczy iż poziomowanie pieca /palnika/ ma wpływa na jakość spalania. 

poczekam na efekty i dam znać. jak narazie dużo nadzei.

Edytowane przez bregho