Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Hegam Ekoterm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. No i zakupiłem kociołek Hegam Ekoterm 20 kW. To mały szczegół, że nigdzie nie mogę go znaleźć w sprzedaży oprócz doradztwa firmy która mi go montowała, ale czy to był dobry zakup to okaże się za par latek. przepaliłem piecyk we wrześniu i bylem dość zadowolony ponieważ za pierwszym razem zasobnik czyli około 11 wiader węgla starczyło mi na około 4 doby. No, ale we wrześniu mieliśmy temperatury prawie sierpniowe. W sobotę zrobiło się chłodniej i odpaliłem ponownie. Paliło się od soboty południa i w poniedziałek popołudniu musiałem już dowalić 10 wiader węgla. Eko kupowałem w maju z Juliana. Popiół tragedia- same spieki praktycznie. Bardzo bym prosił o pomoc od czego zacząć ten piec ustawiać, żeby mi mniej palił. Posiadam też regulator pokojowy na którym ustawiłem temp 22 a ciągle przekracza mi 24. Ustawienia mojego pieca to na razie takie:

zadana temp 62 i tak trzyma

podawanie paliwa 25sek

pauza w podawaniu 40 sek

moc dmuchawy 60%

pauza w podtrzymaniu pracy 15 min

praca w podtrzymaniu 35 sek

opóźnienie nadmuchu12 sek

Sterownik to Sp 24, piec jest w piwnicy w kamienicy 3 piętrowej, idzie to wszystko na 1 piętro gdzie ogrzewa mieszkanie 150m + 2 bojlery -120l i 80 l. Wszystko to idzie na jednej pompie. Układ mam zamknięty ponieważ nie dogrzewało mi ostatnich kaloryferów( poprzednia ekipa cosik ....)

Do czego w ogóle służą ustawienia podtrzymania pracy ???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak z ciekawości zapytam. Masz ten palnik w kotle?

post-4359-0-04905900-1322815853_thumb.jpg

Opublikowano

Wiesz co wydaje mi się, że tak choć widzę drobne różnice. Dmuchawa moim zdaniem nie wchodzi z prawej strony tylko od góry(nie wiem jak to opisać), ślimak z kolei wchodzi środkiem, a nie z lewej strony. Poza tymi 2 zauważonymi przeze mnie szczegołami wszystko reszta chyba tak samo. dlaczego pytasz?

Opublikowano

Nie spotkałem się jeszcze z takim palnikiem i chciałem zapytać jak on się sprawuje, a zwłaszcza czy nie ma problemów z nierównomiernym spalaniem na powierzchni paleniska przy niskiej mocy. Produkuje go firma o identycznej nazwie jak nazwa twojego kotła, wiec uznałem że możesz coś wiedzieć na ten temat. Ale jeżeli ślimak w twoim palniku jest w osi paleniska to chyba masz inny model palnika. :)

Opublikowano

Witam serdecznie. No i zakupiłem kociołek Hegam Ekoterm 20 kW. To mały szczegół, że nigdzie nie mogę go znaleźć w sprzedaży oprócz doradztwa firmy która mi go montowała, ale czy to był dobry zakup to okaże się za par latek. przepaliłem piecyk we wrześniu i bylem dość zadowolony ponieważ za pierwszym razem zasobnik czyli około 11 wiader węgla starczyło mi na około 4 doby. No, ale we wrześniu mieliśmy temperatury prawie sierpniowe. W sobotę zrobiło się chłodniej i odpaliłem ponownie. Paliło się od soboty południa i w poniedziałek popołudniu musiałem już dowalić 10 wiader węgla. Eko kupowałem w maju z Juliana. Popiół tragedia- same spieki praktycznie. Bardzo bym prosił o pomoc od czego zacząć ten piec ustawiać, żeby mi mniej palił. Posiadam też regulator pokojowy na którym ustawiłem temp 22 a ciągle przekracza mi 24. Ustawienia mojego pieca to na razie takie:

zadana temp 62 i tak trzyma

podawanie paliwa 25sek

pauza w podawaniu 40 sek

moc dmuchawy 60%

pauza w podtrzymaniu pracy 15 min

praca w podtrzymaniu 35 sek

opóźnienie nadmuchu12 sek

Sterownik to Sp 24, piec jest w piwnicy w kamienicy 3 piętrowej, idzie to wszystko na 1 piętro gdzie ogrzewa mieszkanie 150m + 2 bojlery -120l i 80 l. Wszystko to idzie na jednej pompie. Układ mam zamknięty ponieważ nie dogrzewało mi ostatnich kaloryferów( poprzednia ekipa cosik ....)

Do czego w ogóle służą ustawienia podtrzymania pracy ???

I jak Ci w końcu pali...? Z tych ustawień to widzę, że za dużo tam węgla podajesz.

pozdr

Robert G.

Opublikowano

Widocznie nie czytacie do końca bo napisane jest że kocioł jest o`k bo trzyma temperaturę i bez problemu ją osiąga. Z tego co mi się wydaje to to że sterownik ma chyba piorytet cwu i wyłącza układ c.o. A że zbiorniki z wężownicą to potrzebują dużo czasu na uzupełnienie ciepła i dlatego grzejniki pozostają długi czas bez zasilania ciepłą wodą. Błąd montażu instalacji. Nie ma złych kotłów są tylko źle zamontowane.