Antracyt + Pid
Napisano 05 luty 2012 - 11:41
Napisano 05 luty 2012 - 14:16
Użytkownik Vlad24 dnia 04 luty 2012 - 20:19 napisał
z mojego palenia wynikało, że frakcje 6-13 możesz puścić nawet poniżej 510s bez uplastyczniania i topienia złoża.
przy 510s było ok 7,4 kW mocy i jakieś 34 kg/dobę spalania
nie spadło poniżej 50C, to znaczy jaką temperaturę utrzymujesz na kotle i jaka ci zasila grzejniki?
skoro było to mało, logicznym wydaje się konieczność jej podniesienia.
- nie da sie u mnie podniesc - za duzo jest opalu na palenisku - co bym nie robil z przerwą lub pogrzebaczem od schabowych - to max bo zaworu 4d praktycznie nie ma - non stop otwarty
woda krąży a palenisko grzeje, ciąg jest potężny, powstają schabowe i trzeba jes smażyć z 2 stron
- woda zasilająca gzejniki - 50 kilku do ok 70 st. bo więcej nie udało mi się wyciagnąć - mimo że logiczne ze powinna być większa, jednak nie jest to możliwe w przypadku paleniska tej wielkości, którą mam.
Tak było przy -24 C. Dzisiaj przy -15 a teraz -13 spalam z przerwą 770 sek.
Schabowe sie robią bo za duża warstwa i za dużo powietrza, w ubiegłym roku tego nie było na takim poziomie schabowych, jechałem z mniejszą mocą.
To nie brzmi sensownie -- mróz -24C, podawanie co 530sek. grzejniki parzą że nie da się utrzymać 1 sek ręki.
Można to porównać do 2 piecyków gazowych 3,5kW. gdybym takie piecyki rozłożył w taki sposób ze 1 piecyk uruchamiam
na dole a drugi na górze to miałbym po prostu mega ziąb.
1 żebro żeliwne ma ok 120W. Mam na poziomie I, nastepującą moc grzejników:
2 kW + 3kW +3kW + 1kW +1kW żeliwne + 2,4kW + 2kW +2kW + 2kW + 1kW +1kW aluminiowe = 11
na pietrze - 3,5kW +2kW żeliwne, razem ok. 15,5kW z żeliwnych, oraz 10,4 aluminiowych co nie wiadomo jak liczyć, w sumie około 26kW.
Jeden z tych aluminiowych ma 18 zeber ale policzylem go jako 2kW podobnie jak 2 inne ktore są policzone jako 1 kW mimo ze mają ponad 2 (1 częściowo zdławiony)
alu mają głowice termostat, a reszta odkręcona,
czy jest mozliwe przy mrozie -24 C i gorących wszystkich grzejnikach oraz podawaniu co 530-550 sek osiągnięcie ok. 20 C w domu (przy podłodze mam czujnik w odległości 25cm od podłogi)
ze realizowane to jest mocą zaledwie 6,5kW??
Na wysokości 2m inny czujnik wskazuje ok 2 stopni C więcej. jednak ja zawsze podaje i podawałem pomiar temp. domowej przy podłodze.
Użytkownik montez edytował ten post 05 luty 2012 - 14:40
Napisano 05 luty 2012 - 14:39
natomiast z pionu o wiele gorętsza woda trafia najpierw rzecz jasna do górnych grzejników .
Ktos ladnie napisał kiedys, że duze straty sa sumą małych, dlatego przy olbrzymim ciągu przy -24 C
szybkosc wypalania sie antracytu prawie w calosci powoduje większą moc niż przy -15, i tak dalej i tak dalej.
Stad mozna mylnie policzyc dzule energii nie uwzgledniajac strat ktore sa zyskiem przy wiekszym mrozie.
poza tym, dla przerwy
530 sek. i tak sporo niespalonego opału trafiało do popielnika, więc mogłby palić się dłuzej... i zuzycie nie byloby 30kg ale 25kg bo te 5kg trafilo do wora (reczne dorzucanie
zważywszy jednak ze nie chcialem obsługiwać kotła z powodu snu, podkrecilem czas zeby zawartosc sie szybciej przesuwała i bylo to 530sek.
przed modyfikacją prawej płyty szamotu mialem dodatkowe przyklejanie antracytu do płyty, trzeba wymienić jedną strone
gdyz jest juz porowata ( w koncu 3 sezon grzania wyłącznie antracytem)
dobra rzecz, ze bez pilnowania t. powrotu temp. kotła byla ok. wiec powrót nie mogl byc zbyt zimny generalnie.
Wyrwało mi plyte szamotową z jednej strony (nie chcialo mi sie wczesniej usuwac spiekow), no i wq rzecz - wyczystka dolna od tłoka zapelnia się w kilka dni! miałem antracytowym ok 0-6mm.
szamot boczny mam juz przygotowany i bedzie tym razem inny niz byl do tej pory.
Użytkownik montez edytował ten post 05 luty 2012 - 14:46
Napisano 09 luty 2012 - 11:48
Użytkownik montez edytował ten post 09 luty 2012 - 11:50
Napisano 09 luty 2012 - 13:13
Tu jeszcze wydaje mi się istotne jaki mamy ten antracyt.
Przepuściłem bowiem w czasie mrozów 40 kg 6-13, piękny, błyszczący, amerykancki.
No i problem się zrobił z nadmuchem. Po prostu antracyt ten tak intensywnie się spala (dobrze), że palenisko (akurat mam żeliwne) osiąga zawrotne temperatury.
Efekt - kotleciki, i albo je trzeba smażyć z 2 stron albo wyrzucać niedopieczone. Robiłem to drugie i dobrze, że się kotki nie zleciały do mięsa
Wszystkie wałęsające się załatwił bowiem mój pies.
Musiałbym znacznie zmniejszyć ilość powietrza oraz niestety moc, co powoduje, że taka granulacja nna mrozy się nie nadaje.
Inna sprawa, że z tą granulacją firma Szar powinna dodawać do pierwszego zakupu psa mordercę.
Normalnie palę 13-25 (są i większe) i to się lepiej nadaje do jakiegoś PIDowania.
Jednak trzeba zauważyć, że z małego groszku można wyciągnąć więcej kalorii:
Wyniki:
Granulacja 13-25 - VER=19,2 MJ/kg
Granulacja 6-13 - VER=22 MJ/kg (co najmniej)
Pozdrawiam.
Raining Blood
Napisano 10 luty 2012 - 11:16
a 2. lepiej się dopala z powodu rozdrobnienia i lepszego dopowietrzenia (oczywiscie zaraz przed powstaniem schabowego)
Mogę od siebie napisać jak radze sobie z takimi schabowymi:
- zwiększenie nadmuchu tak aby się wypalał i wręcz wyparowywał (jak to ując - zasuwka na dmuchawie >40%, prędkość obrotowa dmuchawy 100%)
+ częstsze podawanie porcji
Jesli pojawiają się schabowe jest to oznaka stosunku zbyt dużej masy opału / nadmuchu.
Mylące może być to, że przy mniejszym nadmuchu schabowe nie powstają, ale kiedy odbiór ciepła jest większy niż podaż ciepła, w wyniku za małego nadmuch czyli w efekcie zbyt małą moc, odnosimy wrazenie ze sie ta granulacja 6-13mm nie nadaje na mrozy,
do tej pory unikałem jak ognia 6-13mm, ale zapas 10-20mm juz mi sie wyczerpuje, psa nie ma więc siłą rzeczy wyjścia też nie ma - trzeba zwiekszyc nadmuch i to bedzie tak wygladac
- szpara 30%, siła 30% - schabowe
- szpara 30%, siła 100% - mniejsze schabowe
- szpara 45%, siła 30% - brak schabowych, 6-13 bedzie po prostu parował wraz ze sporą stratą kominową i jak tu nie uzywac szybra?
Napisano 10 luty 2012 - 11:33
1. tak było zima 2009/2010: dla -12 st. C czas przerwy to 11 minut, dla -8 do -4 st. C to 12minut,
2. teraz jest: dla -12st. C czas przerwy to 12 minut, dla -8 do -4st. C to 14 minut
okazuje sie zatem, ze przy intensywniejszym grzaniu zużycie opału jeszcze spadło... stało się tak poprzez "Zdjęcie" zaworu 4d z obiegu (w przypadku stałego nadmuchu nie ma on sensu) oraz korekta siły nadmuchu...
nie tak dawno pisałem, o braku sensu sterowania prędkością wentylatora, no cóż, jestem rozczarowany szerokością regulacji, opisane wyzej doswiadczenia odnoszą się do, w miarę, stałego mrozu gdzie mozna sobie dostosować nadmuch jak się chce, w moim przypadku dzieje się to przez algorytm sterowania i w efekcie zapalenie zielonego kwadracika odpowiadającemu wydajności dmuchawy w %. lub też skorygować to ręcznie o stosowną wartość w %. Jednak przy b.duzej zmienności z mrozu na plus co juz pisalem wielokrotnie, taki zakres regulacji samą prędkoscią dmuchawy spowoduje straty...
Najgorsze jest to ze przy ustaleniu nadmuchu 20% przy szparze więcej niż 40% masa powietrze przu zasilaniu dmuchawy na 5% prędkosci, jest olbrzymia i powoduje gwałtowne wypalanie opału...
Jedyny plus z regulacj prędkością obrotową dmuchawy to taki, ze przy nadmuchu 5% w tej sytuacji, pobór mocy dmuchawy o mocy 90W, jest w przyblizeniu 5-10W co zmniejsza koszty energii elektrycznej.
Załączone pliki
Użytkownik montez edytował ten post 10 luty 2012 - 12:03
Napisano 17 luty 2012 - 15:32
Napisano 17 luty 2012 - 21:31
Użytkownik montez dnia 10 luty 2012 - 11:33 napisał
Witam
Czy szanowny kolega może opisać dokładnie, a jeszcze lepiej załączyć zdjęcia palnika z gwałtownego wypalenia, i co się z temp na kotle ?
Vlad jak dla mnie BOMBA, biorę 20 t, pod warunkiem że jest to antracyt spełniający swoje normy
Pozdrawiam
Napisano 17 luty 2012 - 21:37
Napisano 17 luty 2012 - 22:19
Raining Blood
Napisano 17 luty 2012 - 22:50
Właga - wilgotność 4-5%
Letuczije - części lotne 5%
Siera - siarka 1-1,5%
Napisano 17 luty 2012 - 23:00
Zgadłem tylko siarkę
Przynajmniej z tym popiołem się zgadza, u mnie był na poziomie 18%, a w Polsce to podają chyba dużo mniej.
Z tą siarą to wydaje mi sie jest problem w antracycie.
Użyłem parę razy pogrzebacza do przekładania kotlecików i zardzewiał
Raining Blood
Napisano 18 luty 2012 - 21:59
Użytkownik CooleR dnia 17 luty 2012 - 21:31 napisał
Czy szanowny kolega może opisać dokładnie, a jeszcze lepiej załączyć zdjęcia palnika z gwałtownego wypalenia, i co się z temp na kotle ?
Vlad jak dla mnie BOMBA, biorę 20 t, pod warunkiem że jest to antracyt spełniający swoje normy
Pozdrawiam
fotkę moge załączyc, to pozniej, opis wydaje mi się równie dobry - to wygląda tak, że "wytryskuje" i jednocześnie tworzą się szczeliny pomiędzy poszczególnymi grudkami, po prostu na tyle szybko się wypala, że nie zdąża się rozlać. Patrząc na żar można rozróżniać kształty pojedynczych grudek, natomaist głębiej w żarze, gdzie się już rozlało właśnie tryskają iskierki z fragmentami "cieczy".
Efekt koncowy jest natomiast taki, ze kolejna warstwa swobodnie przesuwa żar i to jest wyraźny efekt tego ze nie ma spieków ktore powoduja spietrzanie opału za żarem, bo zawartosc sie swobodnie przesuwa.
Mozna tylko odrobine miec za malo mocy wiec tu jest zadanie dla sterowania - przy zwiekszaniu dawkowania trzeba odpowiednio dobrac nadmuch - odpowiednio duży nawet z przesadą, tak zeby schabowych nie bylo, a potem korygpwac w dol szczeliną az sie pojawią schabowe (to zajmuje godziny) i wtedy znów zwiekszac nadmuch (oczyszczajac palenisko ze zbyt duzej ilosc opału i zaru) tak zeby uzyskac płynnosc przesuwania....
Tak zrobiona regulacja (do danej pogody) zapewni spokój i relaks palaczowi
Temp. na kotle wzrasta odpowienio, ale ze juz nie mam zaworu 4d to i nie mam przestojów z powodu przekroczenia 86 C na kotle
Dzieje sie tu u mnie (brak schabowych = dobre przesuwanie) przy szczelinie powyzej 60% i więcej niezależnie od siły nadmuchu dmuchawy (np. 5%)
UWAGA! ten proces regulacji dotyczy akurat mojego komina ktory ma b. duzy przekroj i pozwala na duzy ciag - nie jestem fachowcem od kominów, nie wiem jak to moze byc u innych,
Faktem jest natomiast, to co napisałem wyzej dotyczy tez oscylacji temp. wokół zmian kilku st. C weźmy + - 8 C od jakiejs, przy gwałtownym wymrożeniu do np. -12 C pewnie trzebaby skorygowac szczeline
zeby tak nie wyżerało antracytu... nie wiem CooleR co sie u Ciebie dzieje przy 100% nadmuchu, i 100% zasuwka na dmuchawie, dodam jeszcze to - ze klapke mam tez uniesiona zeby nie przeszkadzała, tak ze jest swobodny przepływ powietrza cały czas - wg mnie pomaga to antracytowi, bo i skoro i tak nie ma nadzoru, to dopływ powietrza ma byc bez przeszkód
Od paru dni byłem zmuszony szczeline ustawic na 60% a nadmuch... na 5% i widać sporą stratę kominwą i duży pęd powietrza z paleniska. Oszczędzam te 90% mocy dmuchawy (mniejszy rachunek za prąd) a sam wiatrak zasuwa szybko że chyba oddaje energię jak prądnica...
Schabowych już nie widziałem ponad tydzień, jet cieplej na zewn. to i więcej powietrza potrzeba, tu należy wyważyć - ilość powietrza do mrozu aby strata kominowa nie byla za duza ale i tak samo chodzi o to zeby jeszcze schabowe sie nie tworzyły.
Tak jak teraz jest -2 do +3 C, to nie zaglądam po 2 doby, bo mało popiołu, dobre wypalanie, i schabowych tez nie ma. Zuzycie spadło do ok. 17-19kg, wiec niewiele mniej niż w tęgie mrozy, to troche rozczarowuje, ale wygoda braku obsługi to olbrzymia przyjemnosc nie martwienia sie o żadne schabowe. Tak wiec dla -10 C czy +3 zuzycie bedzie sie zmieniac od 19kg do 17kg co jest obsurdalne gdyż odnosząc się do -10 C powinno byc dla +3 dużo niższe, ale cóż, wszystkiego miec nie mozna
pozdrawiam
Użytkownik montez edytował ten post 18 luty 2012 - 22:18
Napisano 24 luty 2012 - 22:39
Dmuchawa 5% prawie nie zużywa energii elektrycznej, zasuwka 60% tak tanio jeszcze nie miałem do tej pory.
Gdybym nic nie ruszał to dmuchawa żarłaby ile wlezie a po co.
to ustawienie jest najbardziej optymalne od plusów do max -10 C potem juz trzeba zjezdzac zasuwką do ok. 30%, na moim kominie
ale raczej mogłoby to sie stac generalną zasadą dla antracytu.
O schabowych to trzeba zapomnieć stosując sie do reguły jak wyżej, jesli jeszcze przy mrozach sie pojawiają, trzeba zwiekszyc nadmuch
i przyspieszyc podawanie (oczywiscie po usunięciu nadmiaru z paleniska w tym schabowych)
Za duzo kombinowalem w tych dniach mrozow -24, pojawialy mi sie schabowe ale generalnie za malo powietrza, kupe opału wyrzucilem
niespalonego, Wtedy jeszcze nie mialem regulalcji dmuchawą wiec co sie dziwic ze taka kaszana byla .... teraz jest inaczej.
te 5% dmuchawy to ciekawa sprawa... to praktycznie taki naturalny ciąg...
Dzisiaj przepaliłem 80ty worek opału x 25kg, to dokładnie 2tony od 8 pazdz. ub.r. jestem troszke rozczarowany ale niestety, antracyt to nie atom,
to wygoda, porządek, długopalność, kocioł chodzi teraz na 45st.C bo wiecej nie potrzeba, sprawdzałem spód kotła rękawicami, suchutko bo STAŁY NADMUCH
wiec nic sie nie ma prawa skraplać... nie ma nadzoru przeciez...
... nie zamieniłbym tego opału na żaden inny, to istny skarb, czarne złoto
pozdrowienia
Użytkownik montez edytował ten post 24 luty 2012 - 22:43
Napisano 03 marzec 2012 - 11:54
Przy takiej temp. zewn. jak dzisiaj i generalnie ostatnie tygodnie przy 5% dmuchawie - sam wiatrak dmuchawy rozpędza się z 5% do iluś tam, (samo powietrze to robi bez zasilania elektrycznego) moze 20% a może więcej.... któż to wie? Faktem jest, że kiedy zastopowałem wentylator ręcznie (taki specjalny potencjometr w szafce sterowniczej) i uruchomiłem na 5% (5% to napięcie zasilania dmuchawy) to przez kilka sekund panowała cisza a następnie cichutki szum dmuchawy który narastał przez kolejnych kilka sekund, z tego wynika, że ciąg pomaga mu się kręcić szybciej, łopatki wiatraka zabierają powietrze przy takim słabiutkim zasilaniu ledwie ledwie, kiedy ciąg jest większy niż odpowiadające temu ciągowi zasilanie, ciąg popycha łopatki do poziomu odpowiadającemu ciśnieniu takego ciągu, co zwiększa dopowietrzenie paleniska bez zbędnego nadmiaru energii elektrycznej i przyspiesza wiatrak dmuchawy do wartośc jego prędkości o wiele wyższej niż wynika to właśnie z wartości zasilania silnika dmuchawy.
Gardło powietrza jest na 60% (szczelina) zatem jest to większa masa powietrza (niż przy szczelinie 30% i nadmuchu np. 70%) gdyż większym przekrojem, jeśli można tak powiedzieć, dociera do paleniska, powodując lepsze dopowietrzenie tegoż, ale przy słabszym ciśnieniu przez prawie odłączony wentylator, przemieszczanie się ciepła jest mocno spowolnione. W tym zdaniu chciałem dokonać rozróżnienia na kwestię dopowietrzania przy odwrotnym ustawieniu szczeliny i prędkości obrotowej dmuchawy dla 2 przypadków. Gdyby odnieść to do zjawiska ciśnienia i zmian w rurkach i cieczy, wzór jest taki:
P=F/s [N / mm2], najprosciej przyklad z dwoma rurkami połączonymi ze sobą co ma powodować zmiany ciśnienia obrazowane tym wzorem : jedną cienką a drugą grubą. i kierunek przepływu cieczy z grubej do cienkiej (zawężenie) i odwrotnie. Co się dzieje z cieczą w kadym przypadku (objętość, przepływ w czasie?) Jesli odniesiemy to do zachowania powietrza przy przejsciu na małej szczelinie z dużym ciśnieniem (wentylator np 70%) a dużą szczeliną i małym wentylatorem (np, 5%) to wynik takiego zestawienia powinien wszystko wyjaśnić. Oczywiście przyklad nie jest adekwatny do końca ale pokazuje istotę problemu dopowietrzania paleniska antracytowego
To tak chciałem dodać tylko nawiasem zamykającym.
Użytkownik montez edytował ten post 03 marzec 2012 - 12:16