Bydgoszcz - Dobry Ekogroszek
Napisano 27 październik 2010 - 13:14
- ten Czeski eko groszek za tą cenę luzem czy pakowany w worki?
W tej chwili też palę Czeskim eko groszkiem tylko mam problem z ustawieniami pieca!
( może jakaś podpowiedź jak ustawić piec aby dokładniej go spalał? )
Napisano 30 październik 2010 - 01:03
Użytkownik wiesyg dnia 25.10.2010, 17:52 napisał
Odpowiedź dla MIKO: groszek jest luzem. Przykładowe ustawienie pieca:
temp. zadana -53 st.C
czas pracy podajnika -14 sek.
czas przerwy podajnika -45 sek.
pompa CO i CWU -załączenie -54 st.C
histereza -2 st.C
szybkość nadmuchu -03 (średnia) -ustawić indywidualnie (zależy od typu pieca) -obserwując proces spalania
przerwa przepalania -5 min.
Bardzo ważne: temp. włączenia pompy powinna być minimanie wyższa od temp. zadananej.
Pozdrawiam.
Napisano 30 październik 2010 - 09:00
Napisano 30 październik 2010 - 09:10
Napisano 01 listopad 2010 - 20:46
Zdecydowałam się w zeszłym roku na zakup czeskiego ekogroszku. Koszmar!!! Wszystko co włożyłam do pieca wyciągałam tę samą ilość, tylko jako jedną wielką bryłę szlaki. Mało tego jak przyszły największe mrozy to się okazało, że piec nie był w stanie utrzymać zadanej temperatury, dusił się i temperatura spadała poniżej 25 stopni. Nie pomogły nawet liczne zmiany ustawień pieca. Dlatego nigdy więcej oszczędzania. Kupiłam Pieklorz workowany i to był strzał w 10. Niestety mój dostawca wycofał się z dalszej sprzedaży, dlatego poszukuję solidnego źródła. Proszę o namiary na jakiegoś sprawdzonego dostawcę. Dzięki z góry.
Napisano 04 listopad 2010 - 23:09
Czy ktoś z was może polecić inny skład w okolicach Bydgoszczy? Najlepiej sprawdzony dobry eko luzem z transportem.
Napisano 14 listopad 2010 - 10:13
Napisano 14 listopad 2010 - 14:34
Napisano 21 listopad 2010 - 22:38
Jestem z okolic Bydgoszczy i kupuję eko w Lipnikach, przy trasie na Białe Błota.
W zeszłym roku eko było extra, znajomy mi polecił, na lato miałem czeski, trochę mokry ( tam taki mają ), do podgrzania wody OK.
Teraz kupiłem tonę i nie jestem zadowolony, szukam nowego dostawcy.
Mam zamiar wybrać się do Osówca jutro i podobno na Chodkiewicza jest dobry, Łabiszyn też polecał mi dystrybutor pieców z Białych Błot.
Napisano 22 listopad 2010 - 22:43
Użytkownik wiesyg dnia 14.11.2010, 12:13 napisał
Trochę z opóźnieniem, ale jestem. Ja przestałem palić tego pieklorza - już wiadomo skąd ta nazwa
Tryb ogrzewania: Auto,
Typ: ekogroszek
Podajnik przerwa: 24s
Dmuchawa moc: 115
Podtrzymanie: 30 min.
Pogodówka nr:07, Tpok -20c
Możesz przetłumaczyć mi swoje ustawienia? ;)Zastanawia mnie te 30% To jest moc dmuchawy? Taka mała?
Druga sprawa, to masz obrotową retortę? Myślałem, że używa się jej do palenia miałem? Nie wiedziałem, że do ekogroszku również? Co Ci to daje?
pasza10 Dlaczego uważasz, że w tym roku eko w kruszynie jest słabe? Masz na myśli ten czeski czy ekoret. Ja kupiłem tego drugiego 2 tony luzem i po wysuszeniu wydaje mi się spoko, ale nie mam jeszcze takiego doświadczenia, bo palę dopiero od 3 tygodni
Daj, znać gdzie ostatecznie kupiłeś i jakie są twoje ustawienia pieca i wyniki w spalaniu
Pozdrawiam,
Napisano 23 listopad 2010 - 15:21
Napisano 23 listopad 2010 - 18:56
U mnie jest pierwszy sezon i wychodzi dużo więcej niż u Ciebie.
Mam 180m2 mur ceramika potrójny (24cm poroterm, 5cm wełna, 12cm poroterm), dach ocieplony 15 cm między krokwie i 5 cm pod stelażem i 20 nad sufitem.
Dom nie zamieszkały, temperatura w środku 17C a spalanie wynosi około 140 kg na tydzień
Napisano 27 listopad 2010 - 18:48
Napisano 27 listopad 2010 - 19:03
Napisano 17 grudzień 2010 - 22:24
http://www.nowak-mar...x.pl/oferta.php
Mam zamiar jutro wsiąść na próbę 5 worków.
Napisano 22 luty 2011 - 10:57
jestem z Lisiego Ogona i co byście polecili aby zakupić ekogroszek .
dodam iż palę dopiero pierwszy sezon i jestem zielony w tych sprawach , paliłem peletem ale strasznie drogi jest teraz, na jesień testowałem owiec a teraz ekogroszek z ul.Przemysłowej 8 ( firma z Torunia ) troszkę mokry jest ale widać to dopiero po wsypania do podajnika jest w miarę może macie coś gdzieś bliżej równie dobry , No i przeczytałem informację iż któryś z was może zamówić całego tira do Łochowo i zbiera zamówienia jesli to aktualne to bym sie pisał mój e-mail randrzej@poczta.fm
pozdrawiam Andrzej