Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Chciał bym w swojej kotłowni wykonac obieg kotłowy w celu podwyzszenia tęperatury powrotu.

Mam juz pewne rozeznianie ,choć nie pełne jak to wykonac.

Mam wolna jedna pompkę 25-40 która chciał bym wykorzystać- jednak gdy ustawie ja na 1 bieg jej wydajnośc jest zbyt wysoka.

W przypadku ztłumienia obiegu zaworem ograniczajacym przepływ,przepływ bedzie na zadanym poziomie-jednak co z pompa?pompa nadal bedzie miec zbyt duza wydajnośc.

post-24887-0-54974900-1297110477_thumb.jpg

Opublikowano

...

W przypadku ztłumienia obiegu zaworem ograniczajacym przepływ,przepływ bedzie na zadanym poziomie-jednak co z pompa?pompa nadal bedzie miec zbyt duza wydajność...

Niepotrzebnie się martwisz - przydławiona pompa nie będzie się niszczyła; ważne aby się nie zapowietrzała/podgotowywała, bo pracuje w najgorętszej wodzie na wylocie. Te wirowe pompki nie mają zaworów tylko turbinkę ze ślimakowymi łopatkami, które mogą sobie brodzić bezkarnie (jednak przy większym nagrzaniu czynnika i zapowietrzeniu - kawitacja).

Czyli położenie przelotu pionowe (śrubunki w pionie) i pompowanie przez regulacyjny zawór (miałem tam mos zasuwkę 3/4" a teraz Danfoss RTDN3/4" z pierścieniem dławiącym) na stronie tłocznej pompy. Pamiętaj o ZZ na powrocie powyżej trójnika małego obiegu, bo będzie ci ta pomocnicza pompa psuła obieg główny!

Sterowanie można zrealizować termostatem mocowanym na powrocie poniżej małego obiegu - zał do 60st potem wył. Można też zastosować termostat 'tunelowy' czyli zał powyżej np 40st(rozpalanie) a wył pow 60st - będzie ciut oszczędniej :(

PozdrA.'

Opublikowano

Pompa zawsze będzie miała taką samą wydajność. Jedynie zmieniać można szybkość przepływu wody tak jak mówisz czyli zaworem ograniczającym przepływ. Jak pompa ma wydajność np. 20l/min to przegoni 20l/min z dużą szybkością w cieńszej rurce albo z małą szybkością ale w rurce o większej średnicy.

Co w tym przypadku doradzić, nie wiem, może pompę cyrkulacyjną od CWU?? No ale ją musiałbyś kupić.

Można zmontować jakiś układ elektroniczny, który będzie mierzył temp. na wyjściu i powrocie. Jak różnica temperatur przekroczy np. 10st to wtedy układ będzie załączał twoją pompę 25-40 do czasu aż różnica temp. się zmniejszy. Inne prostsze i chyba najbardziej dobre rozwiązanie to układ elektroniczny, który tylko załącza pompę gdy temp. powrotu ma temp. niższą niż ustalona przez ciebie, a gdy temp. powrotu osiągnie zadaną to pompa się wyłącza.

Opublikowano (edytowane)

Sterowanie można zrealizować termostatem mocowanym na powrocie poniżej małego obiegu - zał do 60st potem wył. Można też zastosować termostat 'tunelowy' czyli zał powyżej np 40st(rozpalanie) a wył pow 60st - będzie ciut oszczędniej :(

Pozwolę się wtrącić, gdzie takie termostaty można kupić, jaki koszt? Chciałbym coś takiego zastosować, na zasilaniu bojlera tak żeby woda nie przechodziła przez podgrzewacz gdy w kotle spada temperatura. Edytowane przez arthi
Opublikowano (edytowane)

. Inne prostsze i chyba najbardziej dobre rozwiązanie to układ elektroniczny, który tylko załącza pompę gdy temp. powrotu ma temp. niższą niż ustalona przez ciebie, a gdy temp. powrotu osiągnie zadaną to pompa się wyłącza.

Mam taka funkcje realizowana w sterowniku.Niestety histeryza max to 3 st.

Czasowe włanczanie pompki w obiegu kotłowym zda egzamin pompka włącza sie co 2-3 minuty na 2-3 minuty.

Edytowane przez Paweł26
Opublikowano

Czyli położenie przelotu pionowe (śrubunki w pionie) i pompowanie przez regulacyjny zawór (miałem tam mos zasuwkę 3/4" a teraz Danfoss RTDN3/4" z pierścieniem dławiącym) na stronie tłocznej pompy. Pamiętaj o ZZ na powrocie powyżej trójnika małego obiegu, bo będzie ci ta pomocnicza pompa psuła obieg główny!

W moim przypadku pompka będzie pompować w dół.

Co sie stanie z pompka gdy termostat sie zamknie całkowicie(jest takie prawdopodobienstwo )

Opublikowano

...Pompa zawsze będzie miała taką samą wydajność. Jedynie zmieniać można szybkość przepływu wody tak jak mówisz czyli zaworem ograniczającym przepływ. Jak pompa ma wydajność np. 20l/min to przegoni 20l/min z dużą szybkością w cieńszej rurce albo z małą szybkością ale w rurce o większej średnicy.

Co w tym przypadku doradzić, nie wiem, może pompę cyrkulacyjną od CWU?? No ale ją musiałbyś kupić...

Nie ma zgody Mopanku :( Wydajność pompy warunkuje właśnie dławienie/opór obwodu tłocznego plus ustawienie przeł.obr. - wystarczy poogladać sobie charakterystyki takich pomp! Dla UPSów są to 3 krzywe, każda opisuje kolejne ustawienia przełącznika obr/wydajności. Gdyby chciał podpasować wydajność pompki do tych niewielkich oporów, to 'nasza' Efekta by LFP (ręczne od 3W) albo by G Alpha2 (automat dopasowanie).

@arthi:"Pozwolę się wtrącić, gdzie takie termostaty można kupić, jaki koszt? Chciałbym coś takiego zastosować, na zasilaniu bojlera tak żeby woda nie przechodziła przez podgrzewacz gdy w kotle spada temperatura." Spróbuj na Alle; mają gotowe kostki bimetal stykowe do 5A obciążenia po 5zł, albo bardziej rozbudowane, el z przekaźnikiem - koszt ok.30zł do samodzielnego złożenia:

Termostat Różnicowy rtsz-3_2.pdf

PozdrA.

Opublikowano (edytowane)

. Gdyby chciał podpasować wydajność pompki do tych niewielkich oporów, to 'nasza' Efekta by LFP (ręczne od 3W) albo by G Alpha2 (automat dopasowanie).

chyba jednak maxima-o efekcie z autoregulacja nic nie ma na LFP

Tylko jak sie ma zawór ograniczajacy przepływ do pompy bez autoregulacji np lfp 25-40

Edytowane przez Paweł26
Opublikowano

Witam

Mam na kotle na pellet - pompę na krótkim obiegu z termostatem. Jestem z niej zadowolony- można regulować temp. zał. pompy.

Na drugim kotle - DAKON DOR 32D mam zawór 3-drogowy stały na 60oC - też dobrze pracuje.Poniżej zamieszczam 2 możliwości podłączenia zaworu 3- drogowego przy pracy z 1 pompą, za pompą zawsze zawór zwrotny.

Pozdrawiam

wolf montaż zaw 3 drogowego przy kotle.pdf

wolf montaż zaw 3 drogowego przy kotle 2 wersja.pdf

Opublikowano

Obydwa schematy maja na celu podniesienie temperatury powrotu,jednak nie ma w nich mozliwosc regulacji temperatury wyjscia na grzejniki.Dodatkowo układ lub jego czesc nie bedzie działac na grawitacji(chiałem aby c.o działało na grawitacji wiec zawór 3D na powrocie odpada)

Myslałem o takim układzie

post-24887-0-33698300-1297183752_thumb.jpg

Opublikowano

Część tego układu może będzie działać na grawitacji. :(

To rozbudowany układ i trzeba go wykonać dużymi przekrojami - główne min 5/4 lub więcej.

Może lepiej dać rury 1" + mały UPS z dod. bateriami , pompy przecież nie chodzą przez cały czas.

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do układu myslałem to wykonac tak jak na rysunku

Wracajac zas do ograniczenia przepływu obiegu kotłowego myslałem o ograniczeniu mocy pompki porzez wpiecie 2-5uf w szereg(ograniczenie mocy około 1/2 nie mniej jednak niz 7-9 wat moc minimalna potrzena do rozruchu pompy.

Sam zawór ograniczajacy przepływ jest ok jednak wydatek zbedny w postaci 50% energi..

Zastanawiam sie równiez jak by działał układ w którym wepne głowice termostatyczna w kotłowy z kaplara na podejciu do powrotu zamiast zaworu ograniczajacego przepływ.

post-24887-0-28238600-1297189460_thumb.jpg

Opublikowano

Czy do obiegu kotłowego przy pompie 25/40 trzeba załozyc zawór nadmiarowo upustowy.

Witam

A po co? Pompa pracuje w otwarty kocioł, no chyba że ktoś zamknie zawory,

Proponowana pompa daje ciśnienie 4m słupa wody -40 dm wg oznaczeń Grundfosa - czyli o,4 atm.

Zawór załóż na kocioł -zawsze jest dodatkowa ochrona.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zawór nie na kotle lecz na kotłowym obiegu(ma działac grawitacja)

Zawór bezpieczeństwa daje sie na kocioł a nie nadmiarowy upustowy

25/40 na 1 biegu ma wydajnosc 30l/min przy podnoszeniu max 0.5 m interesuje mnie 5-10 litrów max

co z wytworzonym nadmiernym ciśnieniem

Ponawiam pytanie.

Czy do obiegu kotłowego przy pompie 25/40 trzeba załozyc zawór nadmiarowo upustowy.

Opublikowano (edytowane)

"Ponawiam pytanie.

Czy do obiegu kotłowego przy pompie 25/40 trzeba załozyc zawór nadmiarowo upustowy."

Ponawiam odpowiedź :( NIE - wystarczy zawór dławiący np. do kaloryfera z regulacją 'kryzowania' !

Edytowane przez adamasz
Opublikowano

"Ponawiam pytanie.

Czy do obiegu kotłowego przy pompie 25/40 trzeba załozyc zawór nadmiarowo upustowy."

Ponawiam odpowiedź :( NIE - wystarczy zawór dławiący np. do kaloryfera z regulacją 'kryzowania' !

Tłumacze i objaśniam

Jesli dam na powrocie obiegu kotłowego zawór termostatyczny i on zamknie sie w pełnym momencie równiez nie musze dać zaworu nadmiarowego.

Obieg kotłowey nie zawiera zaworu mieszajacego 4D odsyłam do schematu

Opublikowano

Jesli dam na powrocie obiegu kotłowego zawór termostatyczny i on zamknie sie w pełnym momencie równiez nie musze dać zaworu nadmiarowego.

Obieg kotłowey nie zawiera zaworu mieszajacego 4D odsyłam do schematu

Takie zawory są wykonywanie jako trójdrożne mieszające, ale mają spore dławienie i dużą bezwładność (nawet 30min dla termostatu cieczowego). Stabilizacja temp powrotu przy sprawnym wymienniku (płaszczu) kotła małym obiegiem kotłowym była kiedyś robiona wogóle bez dod pompy - zasysanie przebiegało inżektorowo przez powrót za pompą główną. Pisał już o tym kol.Guitar. Nie dawało to jednak szans na precyzyjną regulację mieszania, i wprowadzono zaw. 3D lub 4D, albo dod pompę kotłową i zawór dławiący plus termostat zał/wył tej pompy umieszczony na powrocie przy kotle (pompa główna pracuje okresowo i całkiem niezależnie od kotłowej). Zawór dławiący musi być, ponieważ z powodu min oporów główny strumień z zasilania szedłby nie w instalkę a w krótki obieg=kocioł podgrzewałby tylko sam siebie i wyrównywał temp zas z powrotem.

PozdrA.

Opublikowano (edytowane)

Pozwolicie że poruszę taką sprawę na boku z ciekawości :)

Jeśli mamy klasyczną instalację grawitacyjną (na grubych rurach) z zaworem 3D na zasilaniu i bez obiegu CWU, to jak wiadomo zawór 3D przy przymknięciu spowoduje spowolnienie obiegu czynnika grzewczego w obiegu kotłowym, a co za tym idzie obniżenie się temperatury powrotu. Powiedzmy, że chcemy dla lepszej ochrony kotła podwyższyć temperaturę powrotu podczas przymkniętego 3D. Jak wykonać obieg kotłowy w takiej instalacji? Czy potrzeba montować w nim pompę, czy wystarczy spiąć zasilanie z powrotem przed 3D i dać jakiś zawór do regulacji, a resztę załatwi grawitacja? Czy może nawet bez zaworu się obejdzie? Na koniec ostateczna kwestia - czy w grawitacji z 3D na zasilaniu w ogóle potrzeba dodatkowej ochrony powrotu?

Edytowane przez Dale
Opublikowano

Zawór 3D nie ma powodowac spowolnienia obiegu czynnika grzewczego-jego zadaniem jest mieszanie wody zasilajacej z ta z powrotu .

Obieg kotłowy powinien byc montowany jakio pierwszy od kotła(wyjatek c.w.u. jako 2)

post-24887-0-56799600-1297412941_thumb.jpg

Opublikowano

Takie zawory są wykonywanie jako trójdrożne mieszające, ale mają spore dławienie i dużą bezwładność (nawet 30min dla termostatu cieczowego). Stabilizacja temp powrotu przy sprawnym wymienniku (płaszczu) kotła małym obiegiem kotłowym była kiedyś robiona wogóle bez dod pompy - zasysanie przebiegało inżektorowo przez powrót za pompą główną. Pisał już o tym kol.Guitar. Nie dawało to jednak szans na precyzyjną regulację mieszania, i wprowadzono zaw. 3D lub 4D, albo dod pompę kotłową i zawór dławiący plus termostat zał/wył tej pompy umieszczony na powrocie przy kotle (pompa główna pracuje okresowo i całkiem niezależnie od kotłowej). Zawór dławiący musi być, ponieważ z powodu min oporów główny strumień z zasilania szedłby nie w instalkę a w krótki obieg=kocioł podgrzewałby tylko sam siebie i wyrównywał temp zas z powrotem.

PozdrA.

Mam w sterowniku funkcje

ustawienie zad np 50 st-pompa pracuje do osiągnięcia tej temperatury(czujnik tej pompy na powrocie przy samym piecu)

Po osiągnięciu pompa się wyłącza-histereza np 2 st i tak w koło

Mam rozumieć wiec ze funkcja realizowana przez mój sterownik będzie odpowiednia.

Czy nie lepiej jest gdy pompa pracuje ciągle z mniejsza wydajnością ??

Opublikowano

Czy nie lepiej jest gdy pompa pracuje ciągle z mniejsza wydajnością ??

Gdyby to była pompa autoadapt Alpha2 to zapewne nie byłoby większych oszczędności z jej wyłączenia, ale zwykła pompa nie koryguje mocy pobieranej, więc wyłączanie zmniejsza ekonomię pracy. Zauważmy, że przez mały obieg kotłowy czynnik płynie grawitacyjnie nawet po wył pomp gł. i k. - bo pompy wirowe nie mają zaworów.

Przy odpowiednim dławieniu obiegu k. zjawisko to powoduje dalszą stabilizację temp powrotu kotła na wyższym poziomiesmile.gif czyli rzadsze włączanie się pompy k.

PozdrA.

Opublikowano

" zwykła pompa nie koryguje mocy pobieranej, więc wyłączanie zmniejsza ekonomię pracy.

PozdrA.

zmniejsza??

A gdyby tak ograniczyc moc wyjsciowa pompy np o 1/2 stosujac uf2-5 275vac wpiete w szereg na L