Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł Semia F21 wyrzuca wodę z obiegu C.O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.
Wczoraj uzupełniałem wodę w obiegu za pomocą pokrętła (oznaczone jako 1) na fotce) i przez nieuwagę przekroczyłem dopuszczalne ciśnienie. Kocioł zaczął zrzucać nadmiar wody przez króciec oznaczony na fotce jako 2). Ciśnienie spadło do prawidłowego, wody leciało z króćca coraz mniej, ale niestety, nie ustało. W nocy ciśnienie spadło do 0,0bar. Dziś ponownie uzupełniłem do 1,1. Niestety, woda z obiegu dalej powoli spływa. Co kilkanaście sekund ulewa się kilka kropel.
Doraźnie założyłem wężyk i odprowadzam wodę do odpływu skroplin, ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.
Proszę o wskazówki, co się mogło wydarzyć, co mogę zrobić, jaką część/podzespół zamówić i gdzie. Czy wymiana wymaga specjalistycznych narzędzi?

Każda informacja będzie pomocna, z góry dziękuję.

zaznaczenia.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pewnie wyrzuciło wodę z zaworu bezpieczeństwa który zadziała gdy ciśnienie przekroczy 3bar. Dopóki zawór pewnie przez lata nie zadziałał(bo nie miał powodu)to był spokój a teraz gdy wyrzuciło wodę zaczął kapać,widać stracił swoje właściwości.Jeżeli rzeczywiście to jest to,to należy wyłączyć kocioł,odciąć go zaworami od instalacji,spuścić z kotła wodę jeżeli jest gdzieś zawór spustowy lub można próbować przez ów zawór bezpieczeństwa.Wymienić uszkodzony zawór.Dobić wody do kotła(instalacji) Odpowietrzyć kocioł.

Edytowane przez Uzytkownik2
Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis