Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zyjecie jeszcze ?

Opublikowano

2 tygodnie temu zaślepiłem "rogi" powietrza wtórnego, tzn jeden zaspawałem, ale drugiego za chiny nie mogłem wyjąć i zakleiłem go silikonem wysokotemperaturowym. Po dwóch tygodniach sadzy było ogrom, nie  sklamię jak określę to jako dwa razy więcej niż zwykle.

Fakt, w drugim rogu silikonu już nie było :P  Teraz rogi są drożne tylko rozsunałem je na boki, nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie.

Panowie macie bardzo długie przerwy podawania. Ja mam 36s i wydaje mi się, że żar jest trochę za blisko podajnika, ale w sumie na takich ustawieniach jadę od połowy zeszłego sezonu, popiół ok, w miarę szybko dochodzi i zużycie teraz ok. 14-15 kg/dobę. Nie wiem ile stoi w podtrzymaniu, bo szkoda mi życia na warowanie przy kotle :D

moje ustawienia:

podawanie 6

przerwa podawania 36

wiatr 26

praca podtrzymania 20

przerwa podtrzymania 25

wiatr w podtrzymaniu 30/5

temp zadana CO 58, CWU 50

Opublikowano

Moje ustawienia

Podawanie 5 sek

Przerwa pod. 45 sek

Wiater 22%

Podtrzymanie 18sek

Przerwa 40min

Went w podtrzym praca 25sek co 40min

Temp CO 68st

Temp cwu 41st

Opublikowano

Mogę zapytać z czego wynika tak długi czas podawania w podtrzymaniu? Na pewno dość mocno przesunie to żar od rury podajnika i tu widzę jakąś korzyść ale z drugiej strony da dość dużą dawkę paliwa do prawie beztlenowych warunków co spowoduje tylko mocne okapcanie. Wydaje mi się iż wystarczające byłoby podanie ilości paliwa jak w trybie pracy do utrzymania odpowiedniej ilości żaru i zarazem nie zwiększając produkcji sadzy w kotle.

Opublikowano

Tonny79 napisz jakie ty masz ustawienia stera?

Opublikowano

Na ta chwile moje ustawienia wyglądają tak: 

praca:

- podawanie 9s

- przerwa 49s

- nadmuch 20%

podtrzymanie:

- podawanie 9s

- przerwa podawania 34m30s

- nadmuch 30s

- przerwa nadmuchu 11m

Z tym ze znow jestem poszukujacy :)

Nie mialem juz wiekszych problemow w zeszlym sezonie gdy palilem slabym (23MJ) grochem z Leroy'a, dochowalem sie fajnych ustawien, popiol ladniutki i praktycznie nic nie tykalem, jedynie gdy przechodzilem w tryb letni grzania wody trzeba bylo troche zmodyfikowac.

Jesli dobrze pamietam poprzednie ustawienia to bylo to mniej wiecej tak:

praca:

- podawanie 13s 

- przerwa 58s

- nadmuch 28%

podtrzymanie:

- podawanie 12s

- przerwa 22m

- nadmuch 30s

- przerwa 11m

Teraz zaczelem palic wysoko kalorycznym grochem (27MJ) i zaczely sie problemy w postaci spiekow jak i niedopalania i zaczely sie kombnacje.

Wrocilem tez tym samym do przegladania forum :) i to nakierowalo mnie na takie ustawienia jak na poczatku i z takimi ustawieniami nie jest juz tak zle.

Na razie dopalam jeszcze troche workow 25MJ z poprzedniego sezonu i za poprzedni tydzien spalanie wynioslo 9.2kg na dobe, popiol to bardziej spieki niz pyl i rowniez jest roche niedopalow. W kotle dosc mocno sie syfi ale i tak nie jest najgorzej, do tego juz przywyklem, mam ruszta wodne i tu juz chyba na wielka poprawe nie mam co liczyc.

Niestety pewnie gorzej bedzie jak wroce na 27MJ, ale coz bedziemy walczyc...

Opublikowano

Podaje w podtrzymaniu co 40 min przez 18 sek. Staram sie wtedy nie przewietrzac kociolka, nie dmuchac i nie podawac. Nie wiem czy tak jest dobrze. Jeden cykl trwa tak jak pisalem 40 min i potem dmucham i troche podam eko. Staram sie aby kociolek nie zgasl i tyle. Wkoncu po to jest podtrzymanie a nie praca kotla.

Niech ktos to skomentuje.

Opublikowano

WalekDDU25

Ja w swoim DDU 25kw nie podaje eco groszku w podtrzymaniu i w ogole nie dmucham w podtrzymaniu.najwazniejsze ze zar nie gasnie i tyle

pale obecnie ecoretem i u mnie najlepiej sie spala w takich ustawieniach 15sekund podawanie ,przerwa 65,temp.podajnika 41stopni.

Opublikowano

ekoret wg.specyfikacji wartosc opalowa min.26kj,popiol 4-9%%

a w praktyce ladnie sie pali ,piec szybko dochodzi do temperatury,dmuchawa ustawiona 22%,popiol male kalafiory  ale w wiekszosci popiol jak z papierosa.

Opublikowano

Dla mnie podtrzymanie nie jest zadnym wyznacznikiem stwierdzilem to po 3 latach uzytkowania,tez mialem dylematy czemu u kogos innego stoi w podtrzymaniu 40min a u mnie np.20min,wszystko zalezy temperatury zewnetrznej u mnie na pomorzu dzis -1 a na poludniu -10 i jak to sie ma do porownan, ,spadnie histeria piec pracuje i tyle, popiol prawidlowy nie ma nie dopalkow i szlaki.

u mnie krotkie cykle podawania np,8 sekund przerwa 35 sie sprawdzalyj jak palilem mialem,inne uziarnienie opalu a przy eco groszku lepiej u mnie sie pali w konfiguracji 15sek na 65przerwa.

Opublikowano

Panowie czytam Wasze posty i jestem zdumiony bo gdyby mój piec miał takie osiągi jak piszecie to codziennie po powrocie z pracy upijałbym się z radości u mnie spala ok. 25kg/dobe przy ustawieniach:

podawania - 10

przerwa - 58

wiatr - 25%

podtrzymanie:
- podawanie 14s
- przerwa podawania 30m10s
- nadmuch 60s
- przerwa nadmuchu 20m.30s

TEMP. ZADANA 58

i kombinowałem różnie i poniżej tego nie moge zejść i doszedłem do wniosku że albo mam coś w instalacji spierdaczono albo piec jest spierdaczony albo poprostu taka specyfika domu (duże i dużo okien - plastiki) fakt faktem dom nie ocieplony ale ściana dwuwarstwowa w tym roku zrobiłem dach (na stropodach położyłem watę - 15 i blachę) i nie wierzę że po ociepleniu i wymianie okien (co zamierzam zrobić sukcesywnie) spalanie spadnie mi o 50%

odkąd zamieszkałem w domu znienawidziłem zimę i grzanie i naprawdę "podziwiam" niektórych wywody na temat spalania na poziomie 5 czy 10 kg/ dobę i mówienie że jest to dużo....

z Waszej praktyki którędy piec może gubić ciepło wychładzać się, może przy ustawianiu coś mi uszkodzili może coś źle skręcili ????

>>> przypomnę mam AKM UNI 22 dom ok. 140 - 150 m2

Aha na opał też raczej nie szczędze pale grochem z BARTEXU

- silver

- gold

- rubin  ( w tym roku na próbę wziąłem 1 tone)

ok. 6.000 tyś wydaje na sezon grzania...

Opublikowano

CHRABĄSZCZ nie wiem skąd jesteś,ale gdybym miał blisko do Ciebie z przyjemnością bym Cię odwiedził...

Mam taki sam kocioł ja twój,tylko 15 kw,metraż 140-160m, tylko dom nowy docieplony,grochu kupuje 3 tony na zime (latem nie pale) nie bawię się w słabsze groszki ze względu na plusową temperature to nie ma sensu.

Słaby groszek jest tańszy fakt, ale musisz go więcej spalić,na moim palniku,parametrach i ustawieniach Piekary wypalają się perfekcyjnie ,ale trzeba szukać musi być prawdziwy z dobrego żródła i nie chrzczony,niestety Pieklorzy jest dużo i każdy może nadawać się na inny palnik.Oczywiście przetestowałem grom różnych ekogroszków, ale zdecydowanie stawiam na wysokiej jakości paliwa, ostatnio bardzo zachwalam wesołą,sprawdziła się na moim palniku,ale tylko tą najnowszą z ostatnich miesięcy,przepraszam rozpisuje się niepotrzebnie.

Na pewno masz za duży kocioł jak na twoje metry.

Jak spalasz 25 kg na dobe teraz, to zdecydowanie za dużo, przypuszczam, że grzejniki są gorące więc gdzie to ciepło ucieka?

Chyba będziesz musiał w ten dom w lecie porządnie zainwestować, pamiętaj nie tylko dach z ciepłą wełną wystarczy docieplić jak również mury,drzwi i okna i najważniejsze fundament nawet jeśli nie masz podpiwniczenia!

Nie pamiętam czy masz zawór mieszający ale przy nowoczesnych kotłach i instalacjach to obowiązek!

Widzę że stosujesz groszki z wyższych półek więc zmiana paliwa wiekszych zmian nie wniesie,muszę kończyć pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Opublikowano

Ja mam 25kw a dom mam 140m2 i spala mi okolo 12 kg grochu na dobe a mam przewymiarowany piec podobno... A co sie dzieje latem? Kazdy piec jest przewymiarowany jak grzejemy tylko CWU? Bo ile potrzeba ciepla bu zagrzac 140L cieplej wody? A poxniej piec stoi i stoi w tym podtrzymaniu itd.

Opublikowano

CHRABĄSZCZ nie wiem skąd jesteś,ale gdybym miał blisko do Ciebie z przyjemnością bym Cię odwiedził...

Mam taki sam kocioł ja twój,tylko 15 kw,metraż 140-160m, tylko dom nowy docieplony,grochu kupuje 3 tony na zime (latem nie pale) nie bawię się w słabsze groszki ze względu na plusową temperature to nie ma sensu.

Słaby groszek jest tańszy fakt, ale musisz go więcej spalić,na moim palniku,parametrach i ustawieniach Piekary wypalają się perfekcyjnie ,ale trzeba szukać musi być prawdziwy z dobrego żródła i nie chrzczony,niestety Pieklorzy jest dużo i każdy może nadawać się na inny palnik.Oczywiście przetestowałem grom różnych ekogroszków, ale zdecydowanie stawiam na wysokiej jakości paliwa, ostatnio bardzo zachwalam wesołą,sprawdziła się na moim palniku,ale tylko tą najnowszą z ostatnich miesięcy,przepraszam rozpisuje się niepotrzebnie.

Na pewno masz za duży kocioł jak na twoje metry.

Jak spalasz 25 kg na dobe teraz, to zdecydowanie za dużo, przypuszczam, że grzejniki są gorące więc gdzie to ciepło ucieka?

Chyba będziesz musiał w ten dom w lecie porządnie zainwestować, pamiętaj nie tylko dach z ciepłą wełną wystarczy docieplić jak również mury,drzwi i okna i najważmiejsze fundament nawet jeśli nie masz podpiwniczenia!

Nie pamiętam czy masz zawór mieszający ale przy nowoczesnych kotłach i instalacjach to obowiązek!

Widzę że stosujesz groszki z wyrzszych półek więc zmiana paliwa wiekszych zmian nie wniesie,muszę kończyć pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

tylko czy oby na pewno zawór mieszający tyle da...... mam prostą instalację z wężownicą jako zabezpieczenie sąsiad ma defro uni tez prosta instalacja fakt że nowszy dom spalanie ma podobne do Twojego ale co ciekawe on ustawienia dobiera do groszka ale wiatr zawsze ma 100%

jestem bardzo sceptyczny do jakichkolwiek modyfikacji bo do tej pory nikogo nie znalazlem kto potrafiłby coś pomóc wskazać co jest źle  co dobrze

a groszek wesoła skąd.... jak to wygląda (opakowanie)??

Opublikowano

Panowie czytam Wasze posty i jestem zdumiony bo gdyby mój piec miał takie osiągi jak piszecie to codziennie po powrocie z pracy upijałbym się z radości u mnie spala ok. 25kg/dobe przy ustawieniach:

z Waszej praktyki którędy piec może gubić ciepło wychładzać się, może przy ustawianiu coś mi uszkodzili może coś źle skręcili ????

>>> przypomnę mam AKM UNI 22 dom ok. 140 - 150 m2

Aha na opał też raczej nie szczędze pale grochem z BARTEXU

ok. 6.000 tyś wydaje na sezon grzania...

Zrób trochę zdjęć instalacji palnika itd.. może komuś coś w oko wpadnie.

Opublikowano

Animus jutro zrobię i wrzucę

a tak przy okazji czy to normalne że jak jest rynna to płomień jest na 1/3 rynny a na 2/3 tylko żar ... tak u mnie jest piec zadane ma 58 spada do 56 startuje i zanim zacznie grzać to temp spada do 47, raz na jakiś czas czyszcze ''popielnik'' znajdujący się pod rynna z tego co wiem w nowszych wersjach akm uni czyszczenie tego ''popielnika odbywa się od strony zasobnika natomiast u mnie jest tak że musze najpierw troche wystudzić piec żebym mógł wejść do niego odkręcić 4 śruby wysypać zawartość ''popielnika'' i przykręcić może pod koniec tygodnia to zrobie to pokaże zdjęcia sprzed czyszczenia i po czyszczeniu jaki jest płomień

Opublikowano

U mnie spada  o 1-2 stopnie potem rośnie .A ten żar na palniku w trakcie spalania to zakrywa otwory napowietrzające ,musisz wstawić zdjęcia palnika w trakcie spalania ,trzeba zobaczyć jak prowadzisz palnik .Tak na gębę trudno cokolwiek wywnioskować.

Opublikowano

Witam Panowie , wczoraj zjechalem do Pl :), dzis z samego rana pojechalem napalic w piecu , ekogroszek z piasta , lezal w workach na dworze pod plandeka , na poczatku mialem problem z rozpaleniem zajelo mi to z 20 min zanim sie rozpalilo , pompy ustawione tak by zalanczaly sie jak temp wody osiaga 40 C , po dluzszym czasie dobilo do 40 C to wiadomo pompa chwile dzialala i zaraz woda w piecu wystygla , i znowu kolejne 20 min az dobilo do 40C i ta sama sytuacja ehhh , temp zadalem na 50 C ale maksymalnie dobija do 43 i spada nie mam pojecia co jest nie tak , przestawialem nadmuch tzn sile nadmuchu od 10 do 45-50 ale to wiele nie pomaga , teraz wlaczyl sie alarm ze temp nie rosnie , podawanie 6 sek, przerwa podawania 45s nadmuch w tej chwili 45 % przeslona odslonieta na 2cm  , nie mam pojecia co jest nie tak :(

Chcialem zapytac jeszcze w ktorym miejscu najlepiej zamontowac termometr spalin , http://pl.tinypic.com/r/2q220lf/9

http://pl.tinypic.com/r/6nypl1/9

http://pl.tinypic.com/r/anio13/9

Opublikowano

Węgiel masz na mrozie  weź  przenieś 1 dawkę zasobnika dzień albo dwa przed zasypaniem do kotłowni .Jak w domu zimno to kocioł będzie pracował ciągle aż ściany złapią akumulację.Zwiększ moc kotła ,czyli  przerwa podawania krótsza i dmuchaj mocniej  ,żar na palniku musi być prawie na całość .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.