Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem Was prosić o poradę w powyższym temacie . Otóż po wyprowadzeniu czujnika na zewnątrz(pogodówka), stwierdziłem ,że przekłamuje mi pomiar . Termometr rtęciowy pokazuje -10stop, a na wyświetlaczu sterownika kotła(ecoal) widnieje -6, różnica 4 stopni to dość dużo. Co może mieć wpływ na to ? Długość przewodu (ok10m), czy jakieś inne czynniki? Termometr rtęciowy wisi obok czujki zewnętrznej.

Zupełnie nie znam się na elektronice . Rozebrałem obudowę czujki i w środku znalazłem czarną "pestkę" , a na niej symbol 81 (lub B1) 210 W97.Może ta pestka jest jakiejś słabej jakości i należy ją wymienić, albo przewód za długi (10m- 2x0.5mm)

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi...

Opublikowano

poradz sie producent on najlepiej bedzie wiedział co tam wsadził

zrób pomiar na krótkim kablu w kotłowni to sie przekonasz jaki wpływ ma dł kabla

i jeszcze rusz pare razy głowa wez obal browca moze sie cus rozjasni

Opublikowano
albo przewód za długi (10m- 2x0.5mm)

Wg tego, co generalnie podają producenci, to przy takiej długości 2x1 to minimum a więc za cienki (to pewnie zależy też od czujnika, dlatego rada Marka jest i tak najlepsza).

Może też tak byc, że masz w sterowniku korektę tej temperatury i można ustawić jakiś offset.

Opublikowano

Wiekszosc regulatorow pogodowych ma tzw.korekcje torow pomiarowych (zobacz w instrukcji swojego) W Twoim przypadku powodem jest prawdopodobnie dlugi przewod.Mam tez taki problem a korekty nie robilem bo w moim regulatorze korekcie ulega jednoczesnie czujnik temperatury zewnetrznej i czujnik temperatury kotla.Krzywe ustawilem tak ze mimo blednych wskazan czujnika w domu jest ok.

Opublikowano

Witam

Czujnik to KTY81-210 mierzy temperaturę w zakresie -30 +120C, myślę że długość przewodów nie powinna wpływać tak bardzo, dopuszcza się do 30mb 2 x 0.5Cu.

Być może Twój regulator ma tryb kalibracji i w nim skorygujesz wyświetloną wartość temp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za rady -odpowiedzi . W instrukcji nic nie znalazłem . Jutro zadzwonię do producenta i zapytam o tą kalibrację , być może wystarczy ustawić "krzywą" grzania do istniejących wskazań . Ważną dla mnie informacją jest to ,że przewód nie ma wpływu na wskazania.

Opublikowano

Tak , masz rację , mam już potwierdzenie . Jest opcja kalibracji czujników w sterowniku.Dziś będę się "bawił".

dziękuję za wszystkie rady

Opublikowano

Ja na początek bym sprawdził termometr rtęciowy.

Opublikowano

Rtęciówka pokazywał dobrze , bo jej wskazania pokrywały się ze stacją pogody , którą mam zainstalowaną w domu , więc błąd leżał po stronie czujki zewnętrznej, ale tak jak pisałem wcześniej jest możliwośc kalibracji wskazań..