GregPl Opublikowano 8 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witam jestem tu nowy więc proszę nie Bić jak po pełnie jakąś gafę 8) Szukałem podobnego wątku ale nie znalazłem interesujących mnie informacji. Miałem za instalowany piec na gaz, teraz chcę mieć podłączony piec na CO. w tej instalacji. Co potrzebuję do poprawnego działania instalacji ?? Zamieszczam rysunek obecnej instalacji. Taki mam piec Link model SK -14. W całym domu jest położona miedz, fi w tej chwili nie pamiętam ale zmierzę. Wiem że potrzebna jest pompa,zawór różnicowy, naczynie wyrównawcze i co jeszcze :?: Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj
Marek Opublikowano 8 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2010 gafy strzelasz o samego poczatu , do kazdego tematu nalezy sie przygotowac jak nie znasz nazewnictwa fachowego to po to jest net aby sie doszkolic w tytule - instalacja to sa rurki i osprzet i nie zamienisz instalacji gazowej na c.o. bo to zupełnie co innego a jak chcesz wymienic kocioła gazowy na smolucha to pisz tak i na co komu linki typy nada powiedziec odrazu ze to ma byc wongiel i sprawa jasna a "piec na CO" to zupełnie niewiadomo jakie to paliwo chcesz miec wiec popraw swoje dzieło bo jak sie to czyta to odchodzi ochota na odp. a i skad wiesz ze potrzebny jest zawór róznicowy ?? kumple ci powiedzieli Cytuj
GregPl Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 8 Grudnia 2010 miły jesteś .... :D "a i skad wiesz ze potrzebny jest zawór róznicowy ?? kumple ci powiedzieli" "to pisz tak i na co komu linki typy nada powiedziec odrazu ze to ma byc wongiel " Wyczytałem to z innego forum, i na każdym forum jak czytałem to każdy się pytał o rodzaj pieca i były linki do strony .... "nazewnictwa fachowego to po to jest net aby sie doszkolic" ---> czytam te tematy już od paru dni ale od nadmiaru info. już mi się wszystko myli .... Nie chcesz pomóc twoja sprawa ...... chociaż nie przeszkadzaj .... :D Cytuj
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Wiem że potrzebna jest pompa,zawór różnicowy, naczynie wyrównawcze i co jeszcze :?: Z góry dziękuje za pomoc. Witam Przydałby się układ podnoszący temp wody na powrocie do kotła np zawór 3 lub 4 drogowy Niektórymi z forum się nie przejmuj :D pozdrawiam Cytuj
GregPl Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor #5 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Przydałby się układ podnoszący temp wody na powrocie do kotła np zawór 3 lub 4 drogowy ok, ale z czym ma się łączyć ten zawór, masz może jakiś rysunek jak to ma wyglądać, było by mi łatwiej to ogarnąć ?? Cytuj
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Na Forum koncepcje inst.CO. Wystarczy poszukać i adaptować do własnych warunków. Cytuj
GregPl Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor #7 Opublikowano 8 Grudnia 2010 ok. czyli to najważniejsze pompa,zawór różnicowy, naczynie wyrównawcze i np zawór 3 lub 4 drogowy no i oczywiście rurki,kolanka itd. Dzięki za pomoc... ps: to naczynie wyrównawcze ma być zamontowane w najwyższym miejscu ?? na rysunku to ten pokój gdzie jest grzejnik nr. 7 i jak dobrze rozumiem to on ma być gdzieś powyżej niego na oddzielnej rurce czy może być wpięty w instalacje ?? Cytuj
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Prawidłowo naczynie wzbiorcze ( wyrównawcze) musi być połączone osobną rurą z wyjściem kotła, na rurze tej nie może być zaworów. Jeszcze raz proponuję poczytać forum. :D Cytuj
Mecenas Opublikowano 8 Grudnia 2010 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2010 ps: to naczynie wyrównawcze ma być zamontowane w najwyższym miejscu ?? na rysunku to ten pokój gdzie jest grzejnik nr. 7 i jak dobrze rozumiem to on ma być gdzieś powyżej niego na oddzielnej rurce czy może być wpięty w instalacje ?? Źle. Musi być nad kotłem dnem powyżej górnej płaszczyzny grzejników. Cytuj
kuzyn05 Opublikowano 8 Grudnia 2010 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witam jestem tu nowy więc proszę nie Bić jak po pełnie jakąś gafę 8)Szukałem podobnego wątku ale nie znalazłem interesujących mnie informacji. Miałem za instalowany piec na gaz, teraz chcę mieć podłączony piec na CO. w tej instalacji. Co potrzebuję do poprawnego działania instalacji ?? Zamieszczam rysunek obecnej instalacji. Taki mam piec Link model SK -14. W całym domu jest położona miedz, fi w tej chwili nie pamiętam ale zmierzę. Wiem że potrzebna jest pompa,zawór różnicowy, naczynie wyrównawcze i co jeszcze :?: Z góry dziękuje za pomoc. .... odnosnie naczynia wyrownawczego to MUSI ono byc w najwyzszym punkcie , wytarczy rurka np miedz 15mm i moze byc wpiety bezposrednio do instalacji , czy do grzejnika , gdzie nam wygodniej , oczywiscie nie zapominajc o przelewie np do wanny , A do czego znowu potrzebny jest Ci zawor roznicowy i ten drugi zawor 3 lub 4 drogowy ?? Ja nigdzie u nas cos takiego nie widzialem i wiem ze jest zbyteczne na 100%. Cytuj
ciolas1 Opublikowano 8 Grudnia 2010 #11 Opublikowano 8 Grudnia 2010 poprzedniego posta nie czytaj. ktos tu nie ma pojecia o co Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #12 Opublikowano 9 Grudnia 2010 aha czyli gdzie ma być to naczynie ?? Cytuj
groszek Opublikowano 9 Grudnia 2010 #13 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam! Odpowiedział ci Mecenas. Może tak zrobisz jak na schemacie poniżej. schemat_c.o_prop._1.bmp lub bez zaworu 4 drożnego, ale wówczas wskazane są zaworki termostatyczne przy grzejnikach. schemat_c.o_prop._2.bmp Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #14 Opublikowano 9 Grudnia 2010 ok już rozumiem :D A do czego znowu potrzebny jest Ci zawor roznicowy i ten drugi zawor 3 lub 4 drogowy ?? Ja nigdzie u nas cos takiego nie widzialem i wiem ze jest zbyteczne na 100%. Nawet na tym forum piszą że jest bardzo przydatny .....np:tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=2405 lub https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=2518 Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #15 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam!Odpowiedział ci Mecenas. Może tak zrobisz jak na schemacie poniżej. schemat_c.o_prop._1.bmp lub bez zaworu 4 drożnego, ale wówczas wskazane są zaworki termostatyczne przy grzejnikach. schemat_c.o_prop._2.bmp ok to już wiem :D powiedz mi tylko czy ten schemat to układ otwarty czy zamknięty i od czego to zależy ?? Cytuj
ciolas1 Opublikowano 9 Grudnia 2010 #16 Opublikowano 9 Grudnia 2010 jest to uklad otwarty, jesli chcesz palic weglem i pochodnymi to jest to jedyne rozwiazanie, najbezpieczniejsze, ze wzgledu na mozliwosc zagotowania wody w kotle Cytuj
groszek Opublikowano 9 Grudnia 2010 #17 Opublikowano 9 Grudnia 2010 ok to już wiem :D powiedz mi tylko czy ten schemat to układ otwarty czy zamknięty i od czego to zależy ?? Układ otwarty, bo zb. wyrównawczy nie jest szczelny (ma odpowietrzenie i przelew). Gdy zagotuje się woda w kotle, to rosnące ciśnienie w kotle i całej instalacji będzie miało ujście przez zbiornik wyrównawczy i nie rozwali ci kotła z częścią domu. Cytuj
ciolas1 Opublikowano 9 Grudnia 2010 #18 Opublikowano 9 Grudnia 2010 dokladnie :D samych rur do grzejnikow nie musisz zmieniac, jedynie przerobic kotlownie i podpiac naczynie wzbiorcze rura min 1 cal przy wyjsciu z kotla Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #19 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Bardzo dziękuje za otrzymane informacje i wskazówki oby było więcej takich uprzejmych osób :D ps: Będę robił tą instalacje w przyszłym tygodniu więc jak coś to się odezwę w tym temacie :D Dzięki :D Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #20 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie.... piec ma średnice zasilanie/powrót [Dn] 32 czyli jak zakupie taki zestaw http://allegro.pl/obejscie-do-pompy-1-bypa...1353821031.html to wystarczy zakupić odpowiednie mufy do zamontowania tego ?? Cytuj
ciolas1 Opublikowano 9 Grudnia 2010 #21 Opublikowano 9 Grudnia 2010 mozesz ale lepiej by bylo gdybys znalazl wlasnie 32, wieksze prawdopodobienstwo ze instalacja zadziala grawitacyjnie jak nie bedziesz zwezal. sam bedziesz to wszystko robil czy instalator? jesli instalator to nie ma sensu wydawac tyle kasy tylko zakupic elementy i poskrecac Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #22 Opublikowano 9 Grudnia 2010 No właśnie chce to sam ogarnąć bo nie mam za dużo kasy :D Czy to jest to ?? http://allegro.pl/obejscie-pompy-zespol-po...1342753890.html Cytuj
grzeg Opublikowano 9 Grudnia 2010 #23 Opublikowano 9 Grudnia 2010 to jest to.32mm to jest 5\4-tych cala,jak skrecisz sam bedzie troche taniej,zalezy jakie kupisz zawory droższe czy tańsze.. Cytuj
GregPl Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #24 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Kupie takie aby było w miare dobrze to ma być tylko na ten sezon potem to usprawnie i zrobie lepiej.... Cytuj
ciolas1 Opublikowano 9 Grudnia 2010 #25 Opublikowano 9 Grudnia 2010 zawor jest 5/4 a rurki w tym zestawie calowe. kup w castoramie rurki nagwintowane, zawor, filtr, pompe juz pewnie masz . tu nie ma filozofii. pakuły do gwintow i jedziesz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi