Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni przeglądam różne fora w poszukiwaniu odpowiedniego dla mnie pieca.

Posiadam dom jednorodzinny: nieogrzewana piwnica; ogrzewany parter i piętro; nieogrzewany strych. Powierzchnia ogrzewana to około 120m. Ściany podwójne - zewnętrzna pustak max, szczelina, pustak piankowy; okna szczelne o niskiej przenikalności cieplnej.

Ponieważ chciałbym piec w miarę uniwersalny wydaje mi się, że zdecyduję się na coś z palnikiem brucer (spalanie groszku, miału, mieszanek ze zbożem).

Moc kotła około 20-25kW (chyba,że się mylę); stary kocioł to węglowy zębiec 16 kW - też dawał radę.

Ponieważ stary piec jest jeszcze na gwarancji chciałbym go zostawić, a nowy podłączyć do drugiego luftu kominowego - nie zależy mi zatem na ruszcie awaryjnym.

znalazłem kilka pieców na allegro i prosiłbym o opinie lub podrzucanie innych propozycji. Cena jaką chciałbym zapłacić za piec - coś do 7000zł.

Linki do piecy:

http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-z-poda...1256858113.html

http://allegro.pl/kotly-kociol-piece-140-2...1251631028.html

http://allegro.pl/kotly-piec-piece-brucer-...1246513254.html

http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-...1238843415.html

Dziękuję za ewentualną pomoc,

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, do Twojego domu moc 25kW jest zdecydowanie zbyt duża, sugerowałbym coś z zakresu mocy 12-17kw i oprócz kotłów które sobie wytypowałeś zainteresuj się również;

Ogniwo eko plus - palnik brucer ster. ecoal - jeśli masz większa kotłownie i dostep do bocznych wyczystek,

Rbr ekouniwersal - palnik brucer ster. ecoal - jeśli nie masz za dużo miejsca wokół kotła,

skam-p premium Sekom Łucki palnik ekoenergi (lepsza wersja brucera) ster. ognik albo rt 09 albo Puma

Przy tych sterownikach które wymieniłem jest pid, w sterowniku ecoal czy pumie Twoja obsługa będzie ograniczona tylko do ustawieniu temp. zadanej i załadowaniu opału, nieważne czy to miału, groszku czy mieszanek tych węgli z owsem, sterownik sam sobie dobierze podawanie, prace dmuchawy itede itepe.

Opublikowano

Ogniwo wymaga duzo miejsca wokół pieca (wyczystki po bokach), jest "głęboki" brak możliwości wykonania czopucha do góry, wymiennik pionowy - czyli czyści się go radziej ale za to trudniej, poza tym same zalety.

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie tematem

Zastanawiałem się na piecem ogniwo eko 15. Rozpiętość mocy tego kotła to 7-18kW.

Z tego co wcześniej czytałem, to palniki brucer zaczynają się od 25kW, ale mogę się mylić.

Ogólnie o piecu i sterowniku krążą dobre opinie.

Mam jeszcze takie pytanie - przy jakim obciążeniu kocioł ma najlepszą sprawność i trwałość (czy lepiej kupić mniejszy, który będzie pracował w górnym zakresie mocy, czy większy i mieć zapas, ale pewnie problemy z precyzyjnym sterowaniem)?

Opublikowano

3/4 zimy piec pracuje na mocy 30% , do twojego metrażu ogniwo 15 spokojnie wystarczy. Najlepiej dobrać piec w sam raz ;) - zbyt mały pracując z maksymalną mocą ze względu na małą powierzchnie wymiennika pośle za dużo ciepła w komin, z kolei piec większy ciągle pracując na zbyt niskiej mocy spowoduje zbyt duże wychłodzenie spalin, zasmolenie komina i pieca. Nie zapomnij zastosować w instalacji zaworu 4 drożnego.

Opublikowano

Nie jestem hydraulikiem, ale poprzeglądam oczywiście różne schematy podłączeń pieca, aby móc kontrolować to co będzie robił instalator (lub pseudo instalator i móc zawczasu mu podziękować). O wpływie temp na trwałość kotła i mieszaniu części ogrzanej wody z powrotem już wiem.

Mam jeszcze pytanie o palnik w kotle ogniwo eko 15 - czy jest to typowy brucer, jakaś przeróbka, a może jeszcze coś innego?

Opublikowano
Mam jeszcze pytanie o palnik w kotle ogniwo eko 15 - czy jest to typowy brucer, jakaś przeróbka, a może jeszcze coś innego?

Oryginalny, chociaż jest z tego co wiem teraz został poprawiony ma mniejsze palenisko niż pierwsza wersja. Nie jestem pewien ale chyba jest on montowany od początku w kotłach z serii ogniwo eko plus (nowa linia).