Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Angielka - Bardzo Prosze O Opinie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jestem nowa na forum i mam nadzieje, że swoje pytanie, dodałam w dobrym miejscu. Będę wdzięczna za każdą opinię.

Mam zamiar wynająć dom, 120m kw. Dwa poziomy. Martwi mnie to, że na parterze jest piec angielka, który ma ogrzewać cały dom, nie ma żadnego innego pieca w tym domu. W domu są normalne kaloryfery. Boję się, że piec może nie mieć wystarczającej mocy aby ogrzać cały dom, lub będę musiała bardzo dużo węgla dawać, z powodu złej wydajności pieca. Boję się, że mimo, że będę dużo palić, w domu może być chłodno. Nie chcę wydawać majątku na ogrzewanie i troszkę mnie to martwi. Zamierzałam kupić 3 t. węgla.

Szukałam jakiś informacji w internecie na ten temat, ale ciezko z tym a sama doświadczenia z takim typem pieca nie mam.

Czy macie jakieś doświadczenie w takim typie pieców? Jak z wydajnością?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

Opublikowano

10-12 ton na 120 metrów?? Chyba lekka przesada <_ nawet nieocieplony dom o tej powierzchni z ma sprawnym kot nie powinien poch wi ni ton.>

Opublikowano

10 ton to przerażająca ilość<_< zwłaszcza, że w domu będę mieszkać tylko z mężem i mały dzieckiem, na parterze jest kuchnia i duży pokój, a na górze 3pokoje, zamierzam na górze tylko 2 ogrzewać, bo nie potrzebuje ze wszystkich pokoi korzystać, a na dole w dużym pokoju jak się uda też nie chce palić.

Możecie mi napisać, czy gdy będę palić w 2 pokojach na górze, powierzchnia na oko ok 30m.kw. to ogrzeje je wystarczająco nawet angielką.

;)

Dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, nie wiadomo jakiej jest mocy, czy masz pompy, czy grawitację. Pamiętam taki piecyk u babci w domu, sprawdzał się na około 40-50m2 w dwóch pomieszczeniach i pod warunkiem, że non stop było dosypywane, ale był malutki i rozprowadzał ciepło tylko przez kafle.

Nie możesz okazać się "marudnym klientem" i poprosić, o rozpalenie i sprawdzenie?

Opublikowano

Zakładam, że:

- dom jest dosyć stary i nieocieplony,

- cały czas (całą dobę) ma być wewnątrz około 20 st. C,

- następna zima będzie tak długa i mroźna jak poprzednia.

Z doświadczenia wiem, że wskaźnik zapotrzebowania na ciepło w starym budownictwie osiąga te książkowe 100W/m2. W tym przypadku założyłbym 80W/m2 (optymistycznie), ponieważ to dom piętrowy i ma strop o mniejszej powierzchni niż jednokondygnacyjny tej samej wielkości.

To oznacza, że zapotrzebowanie na moc cieplną wynosi łącznie około 10 kW (przy -20 st. C na zewnątrz).

Być może ta "angielka" tyle mocy ma.

Tej zimy mieliśmy trzy bardzo zimne miesiące: grudzień, styczeń i luty. Załóżmy średnie zapotrzebowanie na moc w tym okresie na 8 kW (nie było cały czas -20; można oszacować trochę dokładniej znając średnią temperaturę w tym czasie). To daje 24x8 czyli około 200 kWh na dobę. Angielka ma sprawność rzędu 50 % (optymistycznie!), czyli musimy wrzucić "400 kWh węgla" - to ponad 50 kg na dobę.

Miesięcznie 1500 kg. Grudzień, styczeń i luty: 4.500 kg.

Załóżmy, że w listopadzie i marcu potrzeba połowy ciepła czyli 2(1/2x1500)=1500kg.

Październik i kwiecień to zapotrzebowanie w wysokości 1/4 tego co zimą, czyli 2(1/4x1500)=750 kg.

Łącznie 4.500+1500+750=6.750 kg. Czyli w przybliżeniu 7 t.

50 % sprawności to miał mój kocioł górnego spalania kiedy paliłem dosypując do niego co 2 godziny. Angielka może mieć jeszcze mniej. Nieocieplony dom wymaga palenia ciągłego (bardzo szybko się wychładza) - trzeba będzie bez przerwy dorzucać, co jest bardzo nieekonomiczne i brudne.

W mieszkaniu po sąsiedzku (90 m2 w kamienicy, ogrzewanie piecokuchnią) poszło tej zimy 4 t węgla. Ciepło było (popołudniami, kiedy się paliło) w kuchni, łazience i jednym pokoju (łącznie około 40 m2). W pozostałej części przeważnie poniżej 10 st. C.