aniam69 Opublikowano 13 Września 2010 #1 Opublikowano 13 Września 2010 Mam rocznego Linga w którym serwisant wymienił niedawno silnik po awarii. Po wymianie pieć nie był uruchamiany, a dziś przy próbie 2 razy zerwało zawleczkę, bo ślimak kręcił się w odwrotną stronę! Telefonicznie serwisant kazał mi zamienić kable od cewki - nic to nie dało - nadal kręci w lewo. Kazał więc nadal zamieniać kable, ale nie mam pojęcia co z czym żeby nie spalić silnika. Czy ktoś może podesłać zdjęcie wnętrza tej puszki na silniku i pokazać jak powinno wyglądać prawidłowe podłączenie? Schemat z obudowy nic mi nie mówi, niestety. Z góry dziękuję za pomoc. PS. Na forum jest zdjęcie puszki, ale zupełnie innej, moja jest srebrna, jakby aluminiowa. Cytuj
0degree Opublikowano 13 Września 2010 #2 Opublikowano 13 Września 2010 Zobacz ile wychodzi przewodów z silnika do puszki przyłączeniowej, jeśli 4 to będzie ok jeśli 3 to kiepska sprawa. W silnikach jednofazowych aby zmienić kierunek wirowania należy zamienić między sobą końcówki uzwojenia pomocniczego[rozruchowego] Aby tego dokonać musisz ustalić które końcówki należą do uzwojenia głównego, a które do pomocniczego. Pomiarów możesz dokonać zwykłym multimetrem na zakresie rezystancja. Uzwojenie główne[praca]-rezystancja mniejsza ok-10 omów Uzwojenie pomocnicze[rozruch]-rezystancja wieksza ok-12/14omów Cytuj
aniam69 Opublikowano 13 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 13 Września 2010 Dzięki Odegree, to przekracza moje możliwości bo kabelki choć 4 nie są opisane, no i multimetra nie mam - pozostaje poranny telefon do Klimosza i przygonienie "serwisanta" (cudzysłów zamierzony). Cytuj
tomekb Opublikowano 14 Września 2010 #4 Opublikowano 14 Września 2010 Witam ,zrób zdjęcie swojej puszki przyłączeniowej to Ci narysuje jak trzeba podłączyć pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi