Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Źle to porównałeś, bo te dwie rzeczy służą do czego innego.

Ja to bardziej widzę w ten sposób:

Czy w jawie lepiej mieć rozrusznik czy rozrusznik + kopniak

Kiedy rozładuje się akumulator zawsze masz kopniak :)

No cóż, celowo to źle porównałem, żeby trochę pewne rzeczy uwypuklić ...

Przy okazji pozdrowienia dla posiadaczy takich zestawów!

Ale dobrze kombinujesz.

Idąc bowiem tym tropem zapytam retorycznie:

Ile aut ma obecnie korbę w bagażniku?

Opublikowano
Ile aut ma obecnie korbę w bagażniku?

Jak Ci stanie to wezwiesz taksówkę albo tirówkę (jak wolisz) i pojedziesz dalej, a z piecem już tak łatwo nie przejdzie no chyba że masz zapasowy kaflowiec albo gazowy (taką właśnie korbkę z bagażnika). :)

Proszę o opinie na temat tego rozwiązania.

Umieściłem zawór na powrocie który jest zawsze zamknięty, otwierany będzie na czas uruchomienia w trybie grawitacyjnym.

Grzejniki 1,2.3 na poziomie pieca (warunek Tichelmana zachowany)

Powrót z grzejnika 3 przez piwnicę - nie wiadomo jak się zachowa przy grawitacji.

1a2cae90.jpg

Opublikowano
Jak Ci stanie to wezwiesz taksówkę albo tirówkę (jak wolisz) i pojedziesz dalej, a z piecem już tak łatwo nie przejdzie no chyba że masz zapasowy kaflowiec albo gazowy (taką właśnie korbkę z bagażnika). :)

E tam, nie demonizuj.

Po co od razu cała agencja = piec zapasowy?

Podepniesz wtedy upsa w cenie takiej tirówki i sprawa załatwiona. B)

Opublikowano

Myślę że za bardzo kombinujesz. Masz w domu dwie pralki, lodówki...itp - alternatywę do wszystkich urządzeń ?

Czasami takie kombinowanie może przynieść odwrotny efekt.

Żyjemy w czasach gdzie praktycznie wszystko można dostać od ręki a zaniki napięcia (długotrwałe) zdarzają się bardzo rzadko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Trochę pogłówkowałem i dołożyłem do schematu dwa zawory żeby ominąć 4d

Czy w takim układzie pójdzie grawitacja?

9a481409.jpg

Ile czasu ... to główkowanie nic nie dało; Nie rozumiesz sensu zaworu 4d

Szkoda że próbujecie na własną rękę...

Ale podpowiem ci... będzie dobrze jak zawór 4d obstawisz z kazdej ze stron zaworami wtedy ruszy grawitacja

Kolego musisz nauczyć się mysleć... a najlepiej nie zabieraj nam chęci do życia

Widzisz tylko spojrzałem ... a ty zmarnowałeś czas

Ale to dla Ciebie nauka... Podejdz z tym wszystkim do Projektanta to Ci podpowie co i jak...

i wtedy nie wyrzucisz pieniędzy w błoto

Pozdrawiam czytaczy

Opublikowano
a najlepiej nie zabieraj nam chęci do życia

Pozdrawiam czytaczy

Skąd się biorą takie kwiatki?

Jeden porównuje instalacje do jawy, drugi do lodówki a trzeciemu zabieram chęci do życia.

Rzeczywiście jak już jeden kolega wspomniał na tym forum chodzi tylko o nabijanie postów.

Temat nie rozwiązany = Kosz

Opublikowano

Jak zaczynam czytać takie "bzdury" to ch... bierze człowieka

Najlepiej niech wszyscy robia to co umieja a nie wyciągaja wiedze

Ja uczyłem sie jej 12 lat kazdego dnia

Zeby o mowic o instalacjach trzeba miec do nich uczucie a jak ktos tak rysuje to wprost nie moge na to patrzec i jak tu pomagac...

A posty .. cóż po co nabijać ilość nie wiem czy to coś znaczy\Ja akurat tego nie czuje i jak potrzebuje mogę sie dowiedzieć a nie kombinować i potem dawać komuś do rozwiazania...

Pozdrawiam czytaczy

Opublikowano

Kolega krisk troszkę przesadza ze swoimi "wymysłami". Mam wrażenie że chodzi tu jak i w wielu innych jego postach o zasygnalizowanie że to on może za pewnym wynagrodzeniem wykonać wspominany projekt (projektant przez duże P).

Wracając do schematu : otwierając zawory 16 i 17 uruchamiasz grawitację natomiast aby działała bez zakłóceń musisz odciąć zawór 4D z każdej strony bo najlepiej aby układ pompowy i grawitacyjny nie działały równolegle.To są moje przemyślenia -Amatora przez duże A więc mogę się mylić.

Opublikowano

Można taki układ zautomatyzować poprzez zamontowanie zaworów elektromagnetycznych. W momencie zaniku napięcia zawory te automatycznie się otwierają ( zawory normalnie otwarte). Mankamentem jest stałe zużycie energi podczas normalnej eksploatacji.

Opublikowano
Kolega krisk troszkę przesadza ze swoimi "wymysłami". Mam wrażenie że chodzi tu jak i w wielu innych jego postach o zasygnalizowanie że to on może za pewnym wynagrodzeniem wykonać wspominany projekt (projektant przez duże P).

Wracając do schematu : otwierając zawory 16 i 17 uruchamiasz grawitację natomiast aby działała bez zakłóceń musisz odciąć zawór 4D z każdej strony bo najlepiej aby układ pompowy i grawitacyjny nie działały równolegle.To są moje przemyślenia -Amatora przez duże A więc mogę się mylić.

Nie musisz myśleć ja już to napisałem.... czytaj moje posty to może będziesz miał czas na myślenie nad aspektami wiedzy o której ja nie mam pojecia może Polska do czegoś dojdzie...

A projekty ... uwierz nie wiem w co ręce włożyć ja po prostu chce pomóc i mysle że wielu to sobie chcwali.. A duże P.. nie nie umiem wszystkiego ale czuje Instalacje bo spędziłem przy nich połowe życia

Pozdrawiam czytaczy