Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

będę miał wykonywaną instalację c.o. w budynku mieszkalnym o pow 280 m2. Układ będzie mieszany czyli

podłogówka i grzejniki. Przeglądając schemat jaki miałem dołączony do projektu zauważyłem, że sprzęgło hydrauliczne (13) zostało umieszczone pomiędzy obwodem podłogówki a obwodem grzejnikowym. Z tego co wyczytałem sprzęgło stosuje się do rozdzielenia układu kotłowego od układu grzewczego.

Czy taki układ jak w moim przypadku nie spowoduje zaburzeń w obwodach grzejnikowych ? Bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o komentarz i uwagi do schematu.

schemat.pdf

Opublikowano

Jeżeli sprzęgło będzie odpowiednio zdławione to ma byc OK Jeżeli będzie otwarty przelot to będzie spadek ciśnienia duży i może go zabraknąć na grzejniki.

Dla wody to sprzęgło to kawałek grubszej rury.

Opublikowano
Jeżeli sprzęgło będzie odpowiednio zdławione to ma byc OK Jeżeli będzie otwarty przelot to będzie spadek ciśnienia duży i może go zabraknąć na grzejniki.

Dla wody to sprzęgło to kawałek grubszej rury.

Dzięki za odpowiedź. Czyli mam dopilnować, aby była możliwość dławienia przepływu przez sprzęgło.

A jakie mogą być konsekwencje rezygnacji ze sprzęgła ? Czy w takiej instalacji można je pominąć ?

Opublikowano

To Pana "sprzęgło" nie jest umieszczone "pomiędzy" tylko przed rozdzielaczem do ogrzewania podłogowego i ma za zadanie pozwolić wodzie "nieodebranej" przez rozdzielacz podłogowy , na powrót do kotła. Wraz z zaworem RTL i pompą na belce rozdzielacza pozwala obniżyć temperaturę dla ogrzewania podłogowego.

Opublikowano

To całe sprzęglo zwane wajcha to kawałek grubej rury z 4 ma dziurami. Nr. 13. Ale trzeba ja zdławic bo dokona zwarcia hydr. i spadek ciśnienia statycznego. I dalsze grzejniki przydechną.

Monk i Firma, sprawiacie wrażenia jakbyście w życiu juz kilka rurek skręcili i nieraz wam sie woda polała na buty.

Hej!

Opublikowano

Tak , to niestety wtedy każdy układ musi mieć własna pompę. Sprzęgło hydrauliczne działa na zasadzie rozdzielenia poszczególnych gałęzi. Zapewnia stały przepływ przez kocioł (pierwotnie taka była jego rola), oraz powoduje, że każdy z układów działa niezależnie. Wadą jest to, że potrzebuje na każdej pętli pompy która podbiera wodę ze sprzęgła, oraz występuje częściowe mieszanie powrotu z zasilaniem (w sprzęgle właśnie) co powoduje niewielkie obniżenie temperatury zasilania na poszczególne pętle. Trzeba to uwzględnić przy parametrach podawanych z kotłach.

Dla Bacy - u mnie mówi się flaszka termiczna. No i jeszcze dobre sprzęgło w środku ma kawałek przegrody aby woda na zasilaniu z kotła nie przepływała bezpośrednio do wylotu zasilania podłączonych instalacji.

• 2 lata później...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam,na forum e-sterowniki spotkałem się z układem gdzie sprzęgło określone jako "jakościowe" zostało podłączone na krzyż tzn.wyjście na co wpięte w miejsce powrotu,a powrót w miejsce zasilania co.Użytkownik twierdzi,że dzięki takiemu krzyżowemu podmieszaniu wody  cały układ działa bez zarzutu.Jakieś uwagi?