Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Jak położysz maty, to jesteś skazany tylko i wyłącznie na prąd, ze sprawnością 1. Jak zrobisz klasyczna instalację wodną, to możesz podpiąć pod to (edycja: swoja grzalke z magazynu i PV z COP 1:1), czy jakiekolwiek inne źródło ciepła

I to jest sensowne, to do przemyslenia dla kolegi @Daniel-pvmagmat

Opublikowano

Mój wpis nie jest merytoryczny , ale kiedyś oglądałem na YT wyliczenia "ludzi z branży"  pompa ciepła czy promienniki ( w takim lekkim domu ). Wyszło że max 4kw to mogą jeszcze być promienniki  ( koszt całościowy 10-cio letni ) więcej to już pompa ciepła. Oczywiście w ciągu 20-tu lat pompa ciepła wygrywa .

Ale ja założył bym pompę ciepła .

Opublikowano

Ktoś ma wiedzę jak wygląda sprawa z awaryjnością kabli grzewczych zatopionych w betonie, kontra rurka PEX? Może banał, ale licho nie śpi. Też jestem zdania że tradycyjne rozwiązanie z rurkami wodnymi daje sporo więcej możliwości adaptacji źródeł ciepła na przyszłość.

Opublikowano

Kable i maty jako główne źródło to nie jest dobry pomysł. Jeżeli nie chcesz PC (a nie chcesz) to przede wszystkim jesteś w dobrym miejscu, bo jeszcze nie zacząłeś budowy. Zainwestuj w dwa razy lepszą izolację podłoża niZ jest w tej chwili zalecana. Podłoże ciągnie zimno jak diabli. Jak zrobisz konkretną izolację podłoża, to maty, kable co tam wybierzesz, tylko do delikatnego podgrzania, aby w nogi nie było zimno. Masz w planie rekuperacje, to zatrzyma Ci dużo ciepła w domu. Reszta niech ogarnie klima. Jak masz możliwość to lepiej się sprawdzi klima montowana przy podłodze. Ciepło nie będzie na "chama" pompowane w dół, tylko cichutko uniesie się do góry. Przede wszystkim izolacja podłoża.

Opublikowano

Przede wszystkim dla doswiadczenia mojego znajomego,kable grzewcze nie sa bezawaryjne.W przebiegu 6 lat juž 3x rozkuta podloga i ten,kto znalaznie miejsce awarii jest naprawde drogi...Rurka  wodna oproci temu dobra.

Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisał(a):

Nie ogarniam Twojej logiki myślenia nad zużyciem prądu i zagospodarowaniu miejsca. Monoblok nie zabiera żadnego miejsca, stoi na zewnątrz. Przecież chcąc latem zbierać depozyt, nie możesz z tej swojej skromnej instalacji pobierać prądu na zasilanie domu. Musisz się zdecydować czy robisz depozyt, czy zasilasz dom. Gdybyś miał ze 20kWp to wtedy byłbym skłonny uwierzyć że będziesz miał nawet spore nadwyżki, ale biorąc pod uwagę całoroczne grzanie cwu, to nawet latem pompa dogrzeje za darmo wodę, którą możesz też grzać grzałką, ale wracamy do punktu wyjścia, czyli nie robisz dobrego depozytu.

Okey, miejsce zostawmy i tak go potrzebuje i tak. Przejdźmy do grzania wody. Instaluje cwu z pompą ciepła która potrzebuje około 500kw/h rocznie. Czytam że z 1 kw foto zrobię od 950-1050 . Czyli w najlepszy dzień robię 40 kw pobieram 18 z ładowaniem magazynu. Resztę oddaję do sieci. W średnie wychodzę na 0 . W zimie dopłacam. Ale w zimie cały prąd bytowy jest pobierany z magazynu naładowanego w nocy w taniej taryfie. Z depozytu będę miał około 1500 zł. Grzeje dom w nocy w dzień korzystam z akumulacji wylewki, wspomagam się klima. Ładuje magazyn drugi raz w dzień od 13-15 znowu w tanich godzinach i tak w kółko. Zapotrzebowanie na ogrzewanie będzie na poziomie 5000 kw. Jedyny błąd jaki tu może być to że z 1 kw foto nie zrobię 950 . Może mylę jakieś wielkości. Interesuje się tym od 3 miesięcy. Mógł mi się gdzieś wkraść błąd.

Opublikowano
2 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

Kable i maty jako główne źródło to nie jest dobry pomysł. Jeżeli nie chcesz PC (a nie chcesz) to przede wszystkim jesteś w dobrym miejscu, bo jeszcze nie zacząłeś budowy. Zainwestuj w dwa razy lepszą izolację podłoża niZ jest w tej chwili zalecana. Podłoże ciągnie zimno jak diabli. Jak zrobisz konkretną izolację podłoża, to maty, kable co tam wybierzesz, tylko do delikatnego podgrzania, aby w nogi nie było zimno. Masz w planie rekuperacje, to zatrzyma Ci dużo ciepła w domu. Reszta niech ogarnie klima. Jak masz możliwość to lepiej się sprawdzi klima montowana przy podłodze. Ciepło nie będzie na "chama" pompowane w dół, tylko cichutko uniesie się do góry. Przede wszystkim izolacja podłoża.

Jestem otwarty na zmianę i rozważam kable albo pompę. I ja z miłą chęcią zmienię moje zdanie jeśli dostanę konkrety. Na przykład informacji że potrzebuje 15 kw foto bo się kable nie zbilansują. Jeden Pan próbuje - może mu się uda. No właśnie to wianie w tej klinie nie zbyt do mnie przemawia. Dlatego rozważam inne opcje.