carinus Opublikowano 23 godziny temu #26 Opublikowano 23 godziny temu 16 minut temu, berti napisał(a): dwie wężownice i połaczone szeregowo dają łącznie 250 litrów przepływu a to kiepsko jak diabli , przyłacza 1/2 cala i albo każdą wężownicę połączyć bezpośrednio Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój. Cytuj
berti Opublikowano 23 godziny temu #27 Opublikowano 23 godziny temu Dokładni, tak chcę to sprawdzić i jak by się okazało że ma te 500 litrów to powinno wystarczyć a w samej pompie na sterowniku mogę założyć cugle w Hertzach i 40 Hz powinno powściągnąć jej zapędy. taka ciekawostka w moim bojlerze 400 litrów i wężownicy 5,1 m2 mam przepływ 1300 litrów nawet ponad 1300. 1 minutę temu, carinus napisał(a): Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój. Połaczę równolegle jak to nie pomoże to wymiana bojlera z normalnymi przyłaczami 1 cal Cytuj
carinus Opublikowano 22 godziny temu #28 Opublikowano 22 godziny temu Ja nigdy nie wrócę do tradycyjnego bojlera gdzie wężownica ogrzewa wsad wodny, to strata czasu i energii. Woda z bojlera może być grzana niezależnie od źródła ciepła, w czasie zdecydowanie krótszym niż wymiana ciepła pomiędzy wężownicą a jej otoczeniem. Do swojego wstawiłem grzałkę 3-f i całe lato grzeję wodę z nadwyżek PV, pompa odpoczywa. Jak mam do utylizacji odpady drewna, albo dogrzewam dom kotłem, to przy okazji grzany jest bojler. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 16 godzin temu #29 Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, berti napisał(a): A ja uruchomiłem u młodego 2 dni temu przeróbkę z gree amber prestige 5kw ,,,, Jestem bardzo ciekaw, jakim optymalnym stężeniem wodnego roztworu glikolu, zalałeś to DIY "gree amber prestige 5kw". Edytowane 15 godzin temu przez Andrzej_M_ Cytuj
berti Opublikowano 12 godzin temu #30 Opublikowano 12 godzin temu 10 godzin temu, carinus napisał(a): Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój. Połaczę równolegle jak to nie pomoże to wymiana bojlera z normalnymi przyłaczami 1 cal Andrzeju niby nie ma potrzeby tam lać glikolu bo to split w zasadzie ale że nie jest ten dom do końca wykończony i młodego tydzień nie ma a jak wraca lepiej jak by dom nie zamarzł i rozwalił rurek podłogówki to profilaktycznie zalałem 10 litrów glikolu polipropylenowego ale koncentrat do minus 70 , chyba jak będę ten bojler przerabiał tzn zasilanie równoległe 2 wężownic to chyba doleję jeszcze z 5 litrów tego koncentratu a co do samej pompy i działania to rewelka co prawda test przy wysokiej temp na zewnątrz ale sprawdzone jak nisko z poborem potrafi zejść po kilku godzinach 3-4 godz zeszła na 270 wat a rano zamiast młody sprawdzić to wyłączył i tyle wiem ale to początek więc jest czas na testy. Cytuj
piastun Opublikowano 1 godzinę temu #31 Opublikowano 1 godzinę temu Panowie jeszcze jedno pytanie. Czy te chińczyki są w stanie pracować przy otwartej instalacji, u mnie ciśnienie na kotle jest 0,7-0,8bara. Dwa, szukałem sobie i wychodzi na to, że w Liroy Merlin Pompa ciepła Omnia M 3.2 6kW jest do wyrwania w takiej samej cenie jak te popularne 8kW. Ona jes tmniejsza i lepiej pasuje do mojego domu. Cytuj
berti Opublikowano 1 godzinę temu #32 Opublikowano 1 godzinę temu Normalnie będzie pracować na układzie otwartym, sam haierem grzałem 2 lata na układzie otwartym połaczonm z piecem na ekogroszek i nic złego się nie działo. Cytuj
o6483256 Opublikowano 55 minut temu #33 Opublikowano 55 minut temu 19 minut temu, piastun napisał(a): Panowie jeszcze jedno pytanie. Czy te chińczyki są w stanie pracować przy otwartej instalacji, u mnie ciśnienie na kotle jest 0,7-0,8bara. Dwa, szukałem sobie i wychodzi na to, że w Liroy Merlin Pompa ciepła Omnia M 3.2 6kW jest do wyrwania w takiej samej cenie jak te popularne 8kW. Ona jes tmniejsza i lepiej pasuje do mojego domu. W przypadku tej pompy przy 0,8 bara jeszcze powinna chodzić, ale to nie jest już oczywiste. Ciśnienie tak na styk 😉 Przeglądu gwarancyjnego taki układ nie przejdzie, jakby co. Nie dasz rady zamknąć instalacji? Ja tam gdzie naczynie wzbiorcze zamontowałem odpowietrznik automatyczny, a w piwnicy zbiornik wyrównawczy, cały koszt zamknął sie w granicach 400zł z zaworami 4 minuty temu, berti napisał(a): Normalnie będzie pracować na układzie otwartym, sam haierem grzałem 2 lata na układzie otwartym połaczonm z piecem na ekogroszek i nic złego się nie działo. Niekoniecznie, bo ma czujnik ciśnienia układu. Haier tego nie ma Heiko tego nie ma. Cytuj
piastun Opublikowano 42 minuty temu #34 Opublikowano 42 minuty temu jak będzie trzeba zamknąć to się zamknie ale wolałbym nic nie robić. Co do gwarancji to pewnie musiałby to ktoś z papierami montować + przeglądy coroczne więc to pewnie gra niewarta świeczki. Cytuj
o6483256 Opublikowano 41 minut temu #35 Opublikowano 41 minut temu (edytowane) Ferroli odbiór ma zdaje sie za free, a zamontować możesz sam, ale wg wytycznych producenta. Mimo wszystko odbiór bym zrobił, a kolejny roczny serwis to juz do przemyślenia, czy warto 😉 Edytowane 40 minut temu przez o6483256 Cytuj
piastun Opublikowano 36 minut temu #36 Opublikowano 36 minut temu (edytowane) ehhh tyle pytań bez odpowiedzi ;). Dobra ostatnie pytanko czy dajecie u siebie zawory antyzmrożeniowe czy/i glikol? No i najważniejsze, czy trzeba dawać jakiś filtr magnetyczny czy to co jest w zestawie wystarczy? Edytowane 36 minut temu przez piastun Cytuj
o6483256 Opublikowano 22 minuty temu #37 Opublikowano 22 minuty temu Większość pomp, to wymóg filtra siatkowego i magnetycznego+ separator (tam też są szczegółowe wymogi jaka moc magnesów, jaka siatka etc). Jak glikol to zawory niepotrzebne. Kaisai nawet do wody, nie wymaga zaworów. Wszystko jest zawsze opisane w instrukcji montażu pompy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi