Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Monoblok zalany glikolem czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, berti napisał(a):

dwie wężownice i połaczone szeregowo dają łącznie 250 litrów przepływu a to kiepsko jak diabli , przyłacza 1/2 cala i albo każdą wężownicę połączyć bezpośrednio

Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój.

Opublikowano

Dokładni, tak chcę to sprawdzić i jak by się okazało że ma te 500 litrów to powinno wystarczyć a w samej pompie na sterowniku mogę założyć cugle w Hertzach i 40 Hz powinno powściągnąć jej zapędy.  taka ciekawostka w moim bojlerze 400 litrów i wężownicy 5,1 m2 mam przepływ 1300 litrów nawet ponad 1300.

1 minutę temu, carinus napisał(a):

Po co chcesz cisnąć przez te słomki wodę z pompy? Odwróć system i przepuszczaj przez wymiennik wodę użytkową, a pompa niech miesza zawartość bojlera przez jakiś solidny przekrój.

Połaczę równolegle  jak to nie pomoże to wymiana bojlera z normalnymi przyłaczami 1 cal

Opublikowano

Ja nigdy nie wrócę do tradycyjnego bojlera gdzie wężownica ogrzewa wsad wodny, to strata czasu i energii. Woda z bojlera może być grzana niezależnie od źródła ciepła, w czasie zdecydowanie krótszym niż wymiana ciepła pomiędzy wężownicą a jej otoczeniem. Do swojego wstawiłem grzałkę 3-f i całe lato grzeję wodę z nadwyżek PV, pompa odpoczywa. Jak mam do utylizacji odpady drewna, albo dogrzewam dom kotłem, to przy okazji grzany jest bojler.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, berti napisał(a):

A ja uruchomiłem u młodego 2 dni temu przeróbkę z gree amber prestige 5kw ,,,,

Jestem bardzo ciekaw, jakim optymalnym stężeniem wodnego roztworu glikolu, zalałeś to   DIY  "gree amber prestige 5kw".

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
10 godzin temu, carinus napisał(a):

Połaczę równolegle  jak to nie pomoże to wymiana bojlera z normalnymi przyłaczami 1 cal

Andrzeju niby nie ma potrzeby tam lać glikolu bo to split  w zasadzie ale że nie jest ten dom do końca wykończony i młodego tydzień nie ma a jak wraca lepiej jak by dom nie zamarzł i rozwalił rurek podłogówki to profilaktycznie zalałem 10 litrów glikolu polipropylenowego ale koncentrat do minus 70 , chyba jak będę ten bojler przerabiał tzn zasilanie równoległe 2 wężownic to chyba doleję jeszcze z 5 litrów tego koncentratu a co do samej pompy i działania to rewelka co prawda test przy wysokiej temp na zewnątrz ale sprawdzone jak nisko z poborem potrafi zejść po kilku godzinach 3-4 godz zeszła na 270 wat a rano zamiast młody sprawdzić to wyłączył i tyle wiem ale to początek więc jest czas na testy.

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno pytanie. 
Czy te chińczyki są w stanie pracować przy otwartej instalacji, u mnie ciśnienie na kotle jest 0,7-0,8bara.
Dwa, szukałem sobie i wychodzi na to, że w Liroy Merlin Pompa ciepła Omnia M 3.2 6kW jest do wyrwania w takiej samej cenie jak te popularne 8kW. 
Ona jes tmniejsza i lepiej pasuje do mojego domu.

Opublikowano

Normalnie będzie pracować na układzie otwartym, sam haierem grzałem 2 lata na układzie otwartym połaczonm z piecem na ekogroszek i nic złego się nie działo.

Opublikowano
19 minut temu, piastun napisał(a):

Panowie jeszcze jedno pytanie. 
Czy te chińczyki są w stanie pracować przy otwartej instalacji, u mnie ciśnienie na kotle jest 0,7-0,8bara.
Dwa, szukałem sobie i wychodzi na to, że w Liroy Merlin Pompa ciepła Omnia M 3.2 6kW jest do wyrwania w takiej samej cenie jak te popularne 8kW. 
Ona jes tmniejsza i lepiej pasuje do mojego domu.

W przypadku tej pompy przy 0,8 bara jeszcze powinna chodzić, ale to nie jest już oczywiste. Ciśnienie tak na styk 😉 Przeglądu gwarancyjnego taki układ nie przejdzie, jakby co. Nie dasz rady zamknąć instalacji? Ja tam gdzie naczynie wzbiorcze zamontowałem odpowietrznik automatyczny, a w piwnicy zbiornik wyrównawczy, cały koszt zamknął sie w granicach 400zł z zaworami 

4 minuty temu, berti napisał(a):

Normalnie będzie pracować na układzie otwartym, sam haierem grzałem 2 lata na układzie otwartym połaczonm z piecem na ekogroszek i nic złego się nie działo.

Niekoniecznie, bo ma czujnik ciśnienia układu. Haier tego nie ma Heiko tego nie ma.

Opublikowano

jak będzie trzeba zamknąć to się zamknie ale wolałbym nic nie robić. 
Co do gwarancji to pewnie musiałby to ktoś z papierami montować + przeglądy coroczne więc to pewnie gra niewarta świeczki. 

Opublikowano (edytowane)

Ferroli odbiór ma zdaje sie za free, a zamontować możesz sam, ale wg wytycznych producenta. 

Mimo wszystko odbiór bym zrobił, a kolejny roczny serwis to juz do przemyślenia, czy warto 😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

ehhh tyle pytań bez odpowiedzi ;). 
Dobra ostatnie pytanko czy dajecie u siebie zawory antyzmrożeniowe czy/i glikol?

No i najważniejsze, czy trzeba dawać jakiś filtr magnetyczny czy to co jest w zestawie wystarczy?

Edytowane przez piastun