Skocz do zawartości
IGNOROWANY

KAISAI KHC-12RY3 / iLetComfort – uceglenie panelu po aktualizacji, brak WWW i CSV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam pompy KAISAI KHC-12RY3 z aplikacją iLetComfort. Sama pompa działa u mnie dobrze — moja krytyka dotyczy aplikacji i komunikacji dewelopera.

Po jednej z aktualizacji miałem przypadek uceglenia panelu/wyświetlacza, zakończony wymianą gwarancyjną. Od marca próbuję uzyskać jasną informację, czy ten problem został definitywnie usunięty i czy aktualizacje są obecnie bezpieczne. Odpowiedzi brak.

Dodatkowo iLetComfort ma poważne braki funkcjonalne: brak panelu WWW, brak eksportu CSV i zbyt krótką historię danych. Przy urządzeniu za niemałe pieniądze zdalna kontrola wyłącznie przez aplikację mobilną jest moim zdaniem pełną dyskwalifikacją rozwiązania programowego. Dla porównania systemy typu SOLARMAN pokazują, że cywilizowany dostęp przez WWW jest możliwy.

Podkreślam: nie odradzam samej pompy jako urządzenia, bo działa dobrze. Odradzam natomiast bezrefleksyjne wchodzenie w ekosystem zależny od iLetComfort, dopóki deweloper jasno nie odpowie na pytanie o bezpieczeństwo aktualizacji i nie zapewni podstawowych funkcji: WWW, CSV oraz dłuższej historii danych.

Dodatkowo próbowałem opublikować rzeczową opinię w Google Play. Opinia została ukryta z widoku globalnego, choć jako autor nadal ją widziałem po zalogowaniu. Dopiero sprawdzenie w trybie incognito pokazało, że publicznie nie jest widoczna. Google nie wskazało mi konkretnego fragmentu opinii, który naruszałby zasady. Dlatego opisuję sprawę tutaj, w miejscu, gdzie są realni użytkownicy takich urządzeń. Czy ktoś z użytkowników KAISAI / Rotenso / Galmet / iLetComfort miał podobny problem po aktualizacji albo uzyskał od dewelopera informację, czy aktualizacje są już bezpieczne?

Opublikowano

Aplikacja jest do niczego, jak pewnie większość chińskich aplikacji. Ale pompa ma możliwość łatwego podłączenia się po modbus i monitorowania z home assistant. Co prawda na razie się poddałem w tym temacie ale było i działało 

A w aktualizacje sterownika bym się nie bawił, skoro działa dobrze to po aktualizacji może być gorzej.