Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Planuję wykonanie ogrzewania podłogowego w niewielkim domku drewnianym (konstrukcja szkieletowa).
Z ogrzewaniem podłogowym na parterze. Ale na poddaszu też potrzebne ogrzewanie, z tym że nie tak łatwo je zrobić bo strop to po prostu płyta OSB na belkach.
W związku z tym pomyślałem o ogrzewaniu ściennym. Dom szkieletowy więc w ścianach dużo miejsca. Pomyślałem że w całym poddaszu mógłbym w ścianach przeprowadzić rurki ogrzewania podłogowego tak ze sufit też by objęło. Po prostu przytwierdzając je do elementów szkieletu. Rozstaw wyszedł by raczej duży, bo 2 rurki na 60 cm, ale z kolei powierzchnia całkiem spora. A na to płyta GK.

Pytanie czy to ma w ogóle sens? Są co prawda gotowe panele do ogrzewania ściennego, ale nic nie wiem o nich poza tym ze drogo wychodzą a wcale jakieś łatwe w montażu nie są. To pomyślałem czemu by nie przeciągnąć po prostu rur 16 po wszystkich skosach poddasza. Proszę o przeciwwskazania...

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

KG dosyć dobrze izoluje ciepło, nie jestem pewien, czy to dobre rozwiązanie. Oczywiście teoretyzuję 😉

Opublikowano

Cześć , jeśli chciałbyś to zrobić w taki sposób jak opisałeś to jest to zły pomysł. Jeśli chcesz to w miarę tanio i dobrze zrobić to moim zdaniem powinieneś iść w rozwiązania jednak podłogówki są systemy na których kładziesz listwę lub są specjalne płyty w których układasz rury i możesz na nią wylać wylewkę lub zrobić suchą zabudowę . Przy suchej zabudowie będziesz miał mniejszą akumulację i zalanie będzie lepszym rozwiązaniem tylko musisz spytać swojego kierownika czy możesz obciążyć na tyle strop swojego budynku .