Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poprawność instalacji

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że 1 post - Witam serdecznie.

Proszę o weryfikację powstałej w zeszłym tygodniu instalacji. Piec to hybryda pelet/ drewno. Wczoraj po rozpaleniu na drewnie pierwszy raz osobiście, bo instalatorzy uruchomili na pelecie. Instalatorzy chcieli już odebrać instalację jednak wymusiłem, że za takie pieniądze w tych czasach to raczej zawór mieszający powinien być:) Po rozmowie z technikiem zgodził się ale tylko na montaż zaworu 3D, bez siłownika.
Nie jestem znawcą, więc przy odbiorze będąc zapewnianym, że jest wszystko ok, podpisałem.

Jednak podczas wczorajszego odpalenia pieca, w trakcie wygrzewania bufora pojawił się problem z tym, że w momencie załączenia pompy CO na grzejniki sterowanej termostatem pokojowym, nie mogłem manualnie wysterować mieszacza i wtedy dopiero zauważyłem, że chyba podłączenie z nawrotu z instalacji powinno być z innego miejsca... tzn z powrotu z grzejników?

Czy mam rację? Po wychłodzeniu dołu bufora, zapewne bym był w stanie ustawić 55, ale to nie na tym chyba polega?schematpiecobecnie.thumb.jpg.5664b81ca27704ffbaf8ef38be23f104.jpg

Opublikowano

Dobrze zauważyłeś , zimno do 3d z powrotu z grzejników powinno być dodatkowo zz przed buforem na powrocie z grzejników .

A siłownik na 3d pewnie prędzej czy później i tak założysz .

Opublikowano (edytowane)

Czyli wg tego schematu.

Domyślam się, że zrobili to albo z nie wiedzy albo z premedytacją, bo musieliby spuszczać wodę z grzejników... 
Będzie jutro dzwonione

Słyszałem, że te 3D to też dobiera się pod jakiś kvs a zamontowali pewnie to co mieli na pace...

Siłownik na pewno będzie kupiony, ale już na następny sezon grzewczy i połączony z tym sterownikiem

schemat piec jak powinno być.jpg

Edytowane przez darjot
  • Rozwiązanie
Opublikowano

A siłownik na 3d pewnie prędzej czy później i tak założysz .

Tak , według tego schematu będzie ok.

Opublikowano

ZZ z za pompy cwu przenieś na powrót pomiędzy zbiornikiem a kotlem.

ZZ przy pompie CO usuń,  wystarczy ten na powrocie. 

Ogólnie unikaj montowania zaworów zwrotnych przy pompach, tylko na powrocie w odpowiednim miejscu.

Opublikowano

Właśnie ten ZZ przy pompie kotłowej dzwonił, gdy instalator zostawił ustawienie proporcjonalne 3 bieg. Gdy zmieniłem na stałoobrotowe 2 bieg to przestało.

Ja sam tego nie zrobię teraz, może w przyszłości - rurki nierdzewki zaciskane.

Czy to co piszesz to jest mus? Może jak mi będą poprawiać co spartolili to i te ZZ zmienią?

Opublikowano

Przy pompie kotlowej P1 jest prawidłowo, inaczej sie nie da. Pisałem o pompach P2 i P3.

Ogolnie zasada jest taka aby ZZ były tam gdzie jest zimniej czyli na powrocie.

A przy pompie P3 to już w ogóle jest w złym miejscu. Na rysunku drugim post #3 masz dwa ZZ przy CO. Ten przy pompie P3 nie dość że jest przy pompie to jeszcze tak jakby go nie było. Nic nie daje. Dopiero ten drugi ZZ w tym obiegu co jest na powrocie przy buforze spełnia swoje zadanie i jest w prawidłowym miejscu

Opublikowano

tak z ciekawości ?instalacja otwarta czy zamknięta i jakiej wielkości masz naczynie wzbiorcze czy przeponowe do tego bufora? 

Opublikowano

Mam uklad zamknięty, do bufora podłączony 80l zb. I dodatkowo 1 zb. pod bojler cwu i 1 pod CO - 20litrowe.

A co do ZZ to tak zrobię.

Orientujecie się czy do dotacji czyste powietrze komin musi byc podbity przez kominiarza i nalezycie przystosowany do tego typu pieców. Z firma nic nie bylo ustalane, bo nikt nic nie mówił.

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć Kontynuuje wątek bo zaczął się sezon grzewczy i częściej wychodzą kolejne kwiatki, pytania itp. woodpell mpm 14kW, palnik 16kW od rozpalenia 20st do 60st na górze bufora na palecie wygrzewa w ok. 4h. Na brzozie trochę krocej, na dębie w 2h. Wg mnie to długo te 4h. Pelet A1 ok 17MJ. Tylko grzany bufor. Czy to jest normalne? Mając zadane 75, piec cały czas ma temperaturę ok. 60 dopiero jak bufor wygrzeje do tej temperatury to idzie wyżej. Czy powodem jest ATV 60stC jako ochrona pieca?

Opublikowano
7 godzin temu, darjot napisał(a):

Mając zadane 75, piec cały czas ma temperaturę ok. 60 dopiero jak bufor wygrzeje do tej temperatury to idzie wyżej. Czy powodem jest ATV 60stC jako ochrona pieca?

Prawidłowo. Przy grzaniu bufora nie ma znaczenia temperatura zadana kotla, pod warunkiem, że jest wyższa o ponad 10°C niż temperatura dołu bufora. Ogólnie przy buforze zadana najlepiej jak jest jak najwyższa. Zapobiega to wylaczeniu kotla zanim nagrzeje sie bufor. 

Ten parametr powinien byc nieaktywny przy pracy z buforem. Ale programiści założyli co innego.

Opublikowano
10 godzin temu, darjot napisał(a):

od rozpalenia 20st do 60st na górze bufora na palecie wygrzewa w ok. 4h.

zdecydowanie za długo, ale musisz wziąć pod uwagę ile energii pobiera instalacja CO.

Np. kocioł oddaje 15kW, instalacja pobiera 12kW to na ładowanie bufora zostaje 3kW, Bufor magazynuje 150kW, pozostałość po rozładowaniu to np. 50kW pozostaje do zmagazynowania 100kW. Czas ładowania np. 4-5h

To samo, ale instalacja CO pobiera 5kW, nadwyżka mocy to 10kW reszta taka sama. Czas ładowania to już 1-2h.

Powyższe liczby nie sa jakimikolwiek wyliczeniami, chodziło o pokazanie/zobrazowanie istoty sprawy.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.04.2026 o 16:43, darjot napisał(a):

Mam uklad zamknięty,

Idea dobra, wykonanie z błędami.

Kocioł stałopalny -> równolegle ładuje bufor 900l przez P1 + 3D1 60C i CWU 300l przez P2, grzejniki z bufora przez 3D2 + P3 ON/OFF.

Główne problemy:

Brak zabezpieczeń na rysunku: brak naczynia wzbiorczego otwartego, zaworu bezpieczeństwa, DBV. Dla kotła stałopalnego układ otwarty jest obowiązkowy. Bez tego nie da się stwierdzić poprawności.

Zła logika P1 vs P2: P2 - pompa CWU, gdy się załącza pompa CO (kotłowa) wyłącza się. Nie wolno wyłączać pompy kotłowej / ochrony powrotu podczas grzania CWU. Zimny powrót z wężownicy pójdzie prosto do kotła z pominięciem 3D1 60C = korozja niskotemperaturowa, gotowanie kotła.

Zły powrót z CWU: powrót z wężownicy wpina się we wspólny powrót za 3D1, czyli omija ochronę. Powinien wracać do dołu bufora lub przed 3D1.

Bufor: zasilanie z kotła wpięte w środek zbiornika, a pobór do grzejników z góry - odwrotnie, niszczy stratyfikację. Ładuj górą.

CWU: brak zaworu bezp. 6bar + naczynia przeponowego CWU + zaworu mieszającego antyoparzeniowego na wyjściu.

Armatura: brak filtra przed P1, brak zaworów zwrotnych antygrawitacyjnych na P1/P2 - po wygaszeniu bufor będzie wychładzany przez kocioł grawitacyjnie.

3D2 + P3 ON/OFF: sam termostat pokojowy wyłączający pompę bez siłownika pogodowego na 3D2 będzie huśtał temperaturą. Przy głowicach termostatycznych potrzebny zawór różnicowo-upustowy / bypass.

Poprawnie: P1 pracuje zawsze gdy kocioł >60C, P2 jako priorytet bez wyłączania P1 lub przez zawór przełączający, CWU najlepiej ładować z góry bufora, dodać naczynie otwarte, zabezpieczenia, filtry, zwroty, odpowietrzniki.

W dniu 26.04.2026 o 07:10, darjot napisał(a):

Proszę o weryfikację powstałej w zeszłym tygodniu instalacji.

Auć!

Poprawiona.

image.png

CWU z bufora, nie z kotła - kocioł ładuje tylko bufor góra -> dół. P2 ładuje wężownicę CWU z góry bufora, powrót do środka bufora.

P1 już nie jest wyłączana przez P2 - P1 kotłowa pracuje zawsze gdy kocioł >60C. Koniec z zimnym powrotem prosto do kotła.

Ochrona powrotu zawsze czynna - 3D1 VTC 60C: dół bufora + bypass gorącego zasilania -> mieszane 60C do kotła.

Ładowanie bufora górą, pobory z góry, powroty do środka / dołu - zachowana stratyfikacja.

1. Dodane brakujące:
    • naczynie otwarte + rura wzbiorcza / odpowietrzająca / przelewowa bez zaworów + ZB kotła + manometr - obowiązkowe dla stałopalnego
    • CWU: zawór bezp. 6bar z kanalizacją, naczynie przeponowe CWU, zawór zwrotny na ZWU, mieszacz antyoparzeniowy termostatyczny na wyjściu
    • filtry siatkowe przed każdą pompą, zawory zwrotne antygrawitacyjne na P1/P2/P3, zawory kulowe
    • 3D2 z siłownikiem pogodowym, P3 tylko jako korekta pokojowa, zawór różnicowo-upustowy jeśli głowice termostatyczne
    • odpowietrzniki w najwyższych punktach, spusty w najniższych - kocioł + bufor

Sterowanie docelowe: P1: temp. kotła, P2: czujnik CWU niezależnie, 3D2: pogodówka + korekta pokojowa.

Edytowane przez Animus