Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa typu split?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, segal21 napisał(a):

To poleć mi coś dobrego z serwisem w miarę taką żebym nie poszedł z torbami i dała radę, kwota wstępne którą mam to 10 tyś, ten Weber to w opisie napisali że maksymalny pobór mocy to 3,9kw to o co chodzi?.

Jak czujesz się na siłach to sobie zrób sam pompę ciepła która nawet przy minus 12 stopni nie pobiera więcej jak 1000 wat , da się ale trzeba mieć trochę smykałki do tego więc to rozwiązanie raczej dla kumatych.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Taniej wyjdzie kupić coś z wyprzedaży niż samemu robić.

Kolega @segal21 ma za małą moc przyłączeniową i dlatego ma problemy z doborem PC.

Opublikowano

Nie słyszałem nie widziałem aby pompa pracowała z takim małym poborem prądu, dużo oglądam i czytam w necie ale nie natrafiłem na coś takiego?.

Opublikowano (edytowane)

@berti sam sobie robi PC lub przerabia z klimatyzatorów więc u niego wszystko jest możliwe.

Traktuj to trochę z przymrużeniem oka. 

Jak będziesz miał przy - 20 zapotrzebowanie 9 kW na ciepło a PC przy -20 będzie miało cop 2 to będziesz potrzebował prądu 4.5 kw no chyba że ci zrobi pompę gruntową i w tedy będzie większy COP czyli mniejszy pobór prądu.

@segal21 możesz jeszcze zamontować sobie magazyny energii i ładować go w tańszej taryfie, zawsze jakiś zapas mocy będziesz miał. Niestety taki magazyn dosyć dużo kosztuje.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Moja przy -20*C pobiera czasami 300W, czasami 80W, a to kupiony najtańszy chińczyk. Takie własnej roboty, to pewnie jeszcze oszczędniejsze👍

Opublikowano

Może dlatego że masz bardzo małe zapotrzebowanie budynku na ciepło. Co z tego że kolega zamontuje małe PC jak mu nie ogrzeje budynku.

Opublikowano (edytowane)

No jakieś 13000kWh na sezon

Jak raz wyłączyłem pompę "Ską" to nawet licznik pokazywał zerowy pobór 👍🤣

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Mój Kaisai 10Kw , 690W to bierze jak na dworze jest 10 stopni.

Opublikowano

To jest realna wartość przy takiej temperaturze zewnętrznej 👍

Opublikowano

Nie wiem jakie mam zapotrzebowanie na rok na ogrzewanie, obecnie ogrzewam groszkiem Jowisz który nie jest super mocny dwa domy i w te duże mrozy kocioł się odstawiał , grzeje niskim parametrem, przeważnie na ogrzewanie puszczone jest 37s.

Opublikowano

cieplo.app co Ci powiedziało?

Opublikowano (edytowane)

13000 kw/ COP 3 = 430 kw/ 7 miesięcy =614 kw miesiąc / 30 dni=21.5 kw dzień czyli 900wat w przybliżeniu na godzinę średnio czy minusowa czy dodatnia temperatura na dworze. Raczej mało prawdopodobne że przy -20 pobiera 300W jak średnia zapotrzebowania wychodzi 900w chyba zapomniałeś dodać jednego zera.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Nie zapomniałem! Tyle pobiera mi pompa przy defroście, a jak wyłączę grzanie CO/CWU w opcjach to nawet poniżej 80W!

Można? Można! 🤣

Opublikowano

Na ciepło app/pompy wyliczyło mi co-5.52kw, cwu-3.05kw, nie chce inwestować w magazyn energii,posiadam instalacje foto.

Opublikowano

Chyba na wyłączonej sprężarce. 

Opublikowano

Berti pomylil sie i opisuje licznik z lodowki 🙂 

• Haha 2
Opublikowano
27 minut temu, segal21 napisał(a):

Na ciepło app/pompy wyliczyło mi co-5.52kw, cwu-3.05kw, nie chce inwestować w magazyn energii,posiadam instalacje foto.

Na starych zasadach to PV?

Opublikowano

Tak, mam niecałe 10kwp

• Przydało się 1
Opublikowano

Czyli super, montuj pompę i nawet sie nie zastanawiaj 👍

Opublikowano

Tylko tu gdzie byłaby zamontowana w drugim domu mam zabezpieczenie 16a czy to nie za mało.

Opublikowano (edytowane)

To zmień zabezpieczenia na 20A

Jakie zabezpieczenia masz przedlicznikowe?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Przed licznikiem 25a, w pierwszym domu 20a,a u mnie jest 16a.

Opublikowano (edytowane)

To zmień u siebie zabezpieczenia na 20A skoro przedlicznikowe masz 25A

W WLZ do swojego domu jakie masz przewody?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Zabezpieczenie wylicza sie dla srednicy przewodu i jego dlugosci.Nie dla potrzeb odbiorow aktualnych.Odwrotna droga,to droga do wyjazdu stražakow.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Bercus nie pisz o rzeczach oczywistych, to wszyscy wiedzą, dlatego zapytałem o WLZ

EDIT zapomniałem, że Ty jesteś Czechem i możesz naszego skrótu, nie znać  😉

https://el12.com/pl/poradniki/wlz-czym-jest-wewnetrzna-linia-zasilajaca-247?srsltid=AfmBOooVVa7t-leM2CWMMFSVY5nrJrmqf7pZzc0SZVTCjb2hnDt-2T2e

Edytowane przez o6483256