Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wuwok1 ja czyszcze raz w roku jak już temperatura na zewnątrz jest na tyle wysoka, że nie potrzebuje puszczać ciepła na grzejniki. Zciągam pokrywę, wyciągam sprężyny, zawirowacze i czyszczę kocioł na tip-top. 

PS. Przed wyczyszczeniem kotła czyszczę komin 😉

Opublikowano

Masz link do sterownika? możesz udostępnić? Czasowo ile ci zajmuje czyszczenie kotła? Tu wygrywasz.. Ja niestety częściej. Ale za to prościej.. Wyciągam zawirowacze i smyr smyr.. Czasowo z 5min muszę poświecić. Ale jednak muszę 🙂  

Opublikowano

Sterownik nie ma podglądu przez internet. Jeśli chodzi o czyszczenie to myślę, że na spokojnie nie spiesząc się 40 minut (max 60).

Opublikowano

Szkoda, bo popatrzył bym jak to cudo pracuje 🙂 To licząc czasowo tyle ci schodzi że jak by nie patrzeć to ja mam w roku dwa twoje solidne czyszczenia 🙂 Teraz  żartuje..  Choć jak widzimy tragedii nie ma z tym że ja często czyszczę. Z racji pracy na pełnej mocy wymiennik mało się pyli 🙂 

• Lubię to 1
Opublikowano

Co kociołek ogrzewa? Fajnie wygląda praca. Tylko czy taka praca ciągła jest ekonomiczna? 

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

To budowa jeszcze więc tak trochę budynek suszymy Taki 3 kondygnacyjny budynek w górach teraz ogrzewa 2 piętra w podłogowe 3 z grzejnikami właśnie dłubie. Teraz to ogrzewa tak pewnie około 120 M2 podłogowymi. Czujniki temperatury pokojowej podłącze w tym tygodniu. Ale dzięki temu widać jak kocioł pracuje i jak potrafi modulować a to wyszystko na moim ulubionym algorytmie czyli PI. Reszta dla mnie zbyt skomplikowana jest. Tak jak w kotłach gazowych lubię jak tam są tylko dwa pokrętła bo to sterowanie dopasowane do mojego poziomu inteligencji 😁😁. Na zdjęciu trochę syf ale jakoś tak to wygląda teraz. 

IMG_20260307_171332.jpg

Edytowane przez Puławiak
  • Lubię to 2
Opublikowano

@Puławiak jak zawsze pełna profeska 👍

PS. Koledzy zobaczcie jak są "poukładane" są rurki, każda rureczka nawet 10 centymetrowa ustawiana pod poziomicę laserową. To jest estetyka pracy 👏

Opublikowano

Kotłownia ładna. Z tych nowoczesnych. Grupy pompowe które sprawiają że kotłownia wygląda schludnie. Szkoda że od razu nie założono otuliny. 🙂 

Ja mam kotłownie połowę z tego a upchnąłem tam jeszcze bufor.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wuwok1 napisał(a):

Kotłownia ładna. Z tych nowoczesnych. ,,,,

2 godziny temu, wuwok1 napisał(a):

,,,, Szkoda że od razu nie założono otuliny. 🙂 ,,,,

Otóż w tym tkwi paradoks, gdyby instalator tej instalacji grzewczej założył otuliny na rury ze stali zaprasowywanej, to ta instalacja grzewcza nie wyglądałaby ładnie.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Otóż w tym tkwi paradoks,

Raczej koszty. On tego nie robi bo kosztorys sie nie zepnie.

2 godziny temu, Puławiak napisał(a):

trochę wysiłku trzeba włożyć i dużo zabawy

A nie chca placic… i inna robota czeka.

PS. Ja tez bym nie zakladal w tej cenie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Robię izolacje i zakładam od czasu do czasu ale masz rację że by to zrobić estetycznie żeby to jako tako wyglądało to już wymaga zabawy i poświęcenia czasu a izolacja to była robota która zawsze była słabo wyceniana. Czasochłonne pracochłonne a zysk niewielki. Dużo więcej zarobisz rozprowadzając instalacje niż robiąc izolacje. Zwykle jeśli teraz robię izolacje to stosuje kauczuk lub wełnę mineralną. 

Opublikowano

Dla mnie kotłownia zwłaszcza robiona od zera powinna być wyceniana całościowo. Zwłaszcza że przy instalacji zaciskanej kauczuk założyć prosto. A inwestor ma temat zamknięty.

Ja mam o tyle prosto że czasami coś dłubie ale zazwyczaj poprawiam po kimś. I w takich instalacjach najmniejszym problemem jest ocieplenie rur 😄