Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, inski napisał(a):

A pogodówka z buforem 1500l (czy starczy na instalację z taką pojemnością) dałby jakieś oszczędności?

Trudno powiedzieć  , masz co grzać a i goście jak są to swoje wyciaptają pod prysznicem , największe oszczędności  to porządne docieplenie .

Ja jestem zwolennikiem bufora , przynajmniej kocioł w każdym okresie może pracować z największą sprawnością , a nie sranie modulowanie albo co chwilę gaszenie i odpalanie .

Pogodowe czy termostat , jak mamy co za problem przetestować kilka kliknięć w sterownik i zmienione .

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Przy 30 kg plus na dobe kiedy nie ma bufora przeciež nie jest problemom utrzymac kociol w dobro wysterowanej modulacji,po co wygasac na kilka minut....

Edytowane przez bercus
Opublikowano
W dniu 30.03.2026 o 23:06, Gonzo19 napisał(a):

Jak już ustabilizujesz temperature w domu na akceptowany poziomie to wtedy zacznij bawić sie ustawieniami kotła.  Nie wiem czy potrzebujesz aż 30kW, ale znów porównam do siebie.

Mam kociol 20kW, ale pracuje on z maksymalną mocą ok 12,5kW. Z taką mocą naładuje bufor i jednocześnie zasili instalację grzewcza. Przy większej mocy oprócz zwiększenia spalania nie ma różnicy.

Ja swój zazwyczaj ustawiam na 19-20kw, przy ekstremalnych mrozach na 25kw. Przy grzaniu bufora to zalecają dać nominalną moc, wtedy kocioł ma najwyższą sprawnośc, najmniej strat, no i im większa moc, tym szybciej bufor się naładuje.

Opublikowano

Generalnie pogodówka miała u mnie służyć jako sterowanie pracy ciągłej, bo bez niej z samymi ustawieniami histerezą H1 i h2 kocioł chodził za częstona max mocy i nie przynosił oazczędności. Dobrać obniżenie temp sterownika przy rozwartych stykach (temp zadanąa osiągnięta), dobrać histerezę H1 i h2 przy zmianach pogody jest niemożliwe bez ciągłych zmian parametrów. Więc pogodówka jako automat do dobierania temp wody puszczanej w obieg pasuje idealnie. Przy pojemności układu CO 700-900l nie ma sensu wychładzać tego i grzać od nowa. Dużo ekonomiczniej jest utrzymywać ciepło i tu upatruje największych oszczędnoáci. 

Niestety trudno jest wszystko ustawić tak, żeby przy pogodówce też nie wchodZił co chwila na moc max i nie przegrzewał, a tylko to chce wyeliminować.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Histereza temp.kotlowej bez bufora,poki chcesz pracy ciaglej na niskiej mocy jest ku szkodzie,powoduje szrapanie mocy.Wylacz,lub ustaw najmniejszej roznicy-zero,lub 1˚.

Opublikowano
30 minut temu, bercus napisał(a):

Histereza temp.kotlowej bez bufora,poki chcesz pracy ciaglej na niskiej mocy jest ku szkodzie,powoduje szrapanie mocy.Wylacz,lub ustaw najmniejszej roznicy-zero,lub 1˚.

Bez histerezy kotła?Ustawić np 65 i ani stopnia mniej?

Jak kotłem nie steruje termostat pokojowy, to po dojściu do zadanej kocioł przechodzi w nadzór, a po okresie nadzoru się wyłącza.

Kocioł ma się kręcić wokół zadanej, ale jej nie osiągać, wtedy jest praca ciągła.

Opublikowano

Nie ma trybu modulacji mocy w pidu do utrzymania wokol,czy na temperaturze zadanej,tylko on/off od/do w hysterezy na mocy jaka ustawisz ?

Opublikowano
9 godzin temu, bercus napisał(a):

Nie ma trybu modulacji mocy w pidu do utrzymania wokol,czy na temperaturze zadanej,tylko on/off od/do w hysterezy na mocy jaka ustawisz ?

Jak termostat pokojowy jest wyłączony i w kotle i na mieszaczu, to dochodzi do zadanej, wchodzi w nadzór i po nadzorze się wyłącza, bo cel ma osiągnięty - uzyskał zadaną kotła.

W standardzie można opóźnić dojście do zadanej histerezami H1, H2.

H2 temperatura osiągnięta kotła, przy której przełącza się na moc 50%, a H1 na jakiej przechodzi na minimum, a w fuzzy logic nie ma takiej opcji.

Opublikowano
10 godzin temu, inski napisał(a):

Kocioł ma się kręcić wokół zadanej, ale jej nie osiągać, wtedy jest praca ciągła.

dokładnie tak

27 minut temu, inski napisał(a):

W standardzie można opóźnić dojście do zadanej histerezami H1, H2.

H2 temperatura osiągnięta kotła, przy której przełącza się na moc 50%, a H1 na jakiej przechodzi na minimum

bardzo dobre rozumowanie

Opublikowano
34 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

dokładnie tak

bardzo dobre rozumowanie

Teraz mam jeszcze jeden problem czujnik zamontowałem na wys. 3,6m, żeby oddalić się od okna o te 1,5m, nie jest niczym zasłonięty, dystans do ściany jakieś 2-3mm, bez daszku itp, na płn-wsch ścianie, przewód YTDY, 2x0,5, na zewnątrz w peszelu, wewnątrz bez i w dzień pokazuje dobrze, sprawdzałem z elektronicznym, ale rano przy przymrozkach, np dzisiaj -3 w samochodzie, a na nim +1 - tego rannego pomiaru jeszcze nie sprawdzałem z innym termometrem, tak jest codziennie i pod wieczór też temp spada, a on pokazuje więcej +2 stopnie. Wiem, że miałeś taki problem, co u Ciebie wyszło?

Opublikowano
19 minut temu, inski napisał(a):

ale rano przy przymrozkach, np dzisiaj -3 w samochodzie, a na nim +1

normalne. Ja mam skalibrowany i też mam róznicę, np dziś rano. Samochód pokazuje -3st a kocioł 0st. tez mam czujnik po stronie płn-wsch pod dachówką nad przybitką. Poczekaj az będzie dzień pochmurny, ja wtedy mam wskazania takie same.

Ale tak, ze względu na długość przewodów oraz to, ze była to zwykła skrętka, miałem przekłamania. równolegle do termistora dałem jakis(dokładnie policzony jaki) rezystor smd. Połączyłem po dwie żyły w tej skrętce i całkowity opór linii z pomiaru wyszedł mi 3ohm, więc z wyliczeń rezystor jest 333kohm, wtedy mam takie odchyłki

-0,15 25
-0,12 20
-0,09 15
-0,06 10
-0,03 5
0,00 0
0,03 -5
0,06 -10
0,09 -15
0,12 -20
0,14 -25

Po prawej temperatura po lewej odchyłka

• Przydało się 1
Opublikowano

zmierz dobrym termometrem w miejscu gdzie masz czujnik w pochmurną pogodę, albo wieczorek kiedy zajdzie słońce i porównaj. Jeśli różnica będzie dla Ciebie akceptowalna, to nic nie rób, z drugiej strony 0.5mm2 to ok 39ohm na kilometr.

Masz 15m czyli w sumie 30m dwie żyły. 30m to 0.03km, 39*0.03=1,17 OHM czyli jak zostawisz tak jak masz, to różnica będzie ok 1st(warto walczyć o ten 1st?)

Opublikowano (edytowane)

To na pokus užyj fuzzy logik,bo bedzie trzymac zadanej za pomocy modulacji mocy.

Edytowane przez bercus