Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, inski napisał(a):

A pogodówka z buforem 1500l (czy starczy na instalację z taką pojemnością) dałby jakieś oszczędności?

Trudno powiedzieć  , masz co grzać a i goście jak są to swoje wyciaptają pod prysznicem , największe oszczędności  to porządne docieplenie .

Ja jestem zwolennikiem bufora , przynajmniej kocioł w każdym okresie może pracować z największą sprawnością , a nie sranie modulowanie albo co chwilę gaszenie i odpalanie .

Pogodowe czy termostat , jak mamy co za problem przetestować kilka kliknięć w sterownik i zmienione .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Przy 30 kg plus na dobe kiedy nie ma bufora przeciež nie jest problemom utrzymac kociol w dobro wysterowanej modulacji,po co wygasac na kilka minut....

Edytowane przez bercus
Opublikowano
W dniu 30.03.2026 o 23:06, Gonzo19 napisał(a):

Jak już ustabilizujesz temperature w domu na akceptowany poziomie to wtedy zacznij bawić sie ustawieniami kotła.  Nie wiem czy potrzebujesz aż 30kW, ale znów porównam do siebie.

Mam kociol 20kW, ale pracuje on z maksymalną mocą ok 12,5kW. Z taką mocą naładuje bufor i jednocześnie zasili instalację grzewcza. Przy większej mocy oprócz zwiększenia spalania nie ma różnicy.

Ja swój zazwyczaj ustawiam na 19-20kw, przy ekstremalnych mrozach na 25kw. Przy grzaniu bufora to zalecają dać nominalną moc, wtedy kocioł ma najwyższą sprawnośc, najmniej strat, no i im większa moc, tym szybciej bufor się naładuje.

Opublikowano

Generalnie pogodówka miała u mnie służyć jako sterowanie pracy ciągłej, bo bez niej z samymi ustawieniami histerezą H1 i h2 kocioł chodził za częstona max mocy i nie przynosił oazczędności. Dobrać obniżenie temp sterownika przy rozwartych stykach (temp zadanąa osiągnięta), dobrać histerezę H1 i h2 przy zmianach pogody jest niemożliwe bez ciągłych zmian parametrów. Więc pogodówka jako automat do dobierania temp wody puszczanej w obieg pasuje idealnie. Przy pojemności układu CO 700-900l nie ma sensu wychładzać tego i grzać od nowa. Dużo ekonomiczniej jest utrzymywać ciepło i tu upatruje największych oszczędnoáci. 

Niestety trudno jest wszystko ustawić tak, żeby przy pogodówce też nie wchodZił co chwila na moc max i nie przegrzewał, a tylko to chce wyeliminować.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Histereza temp.kotlowej bez bufora,poki chcesz pracy ciaglej na niskiej mocy jest ku szkodzie,powoduje szrapanie mocy.Wylacz,lub ustaw najmniejszej roznicy-zero,lub 1˚.

Opublikowano
30 minut temu, bercus napisał(a):

Histereza temp.kotlowej bez bufora,poki chcesz pracy ciaglej na niskiej mocy jest ku szkodzie,powoduje szrapanie mocy.Wylacz,lub ustaw najmniejszej roznicy-zero,lub 1˚.

Bez histerezy kotła?Ustawić np 65 i ani stopnia mniej?

Jak kotłem nie steruje termostat pokojowy, to po dojściu do zadanej kocioł przechodzi w nadzór, a po okresie nadzoru się wyłącza.

Kocioł ma się kręcić wokół zadanej, ale jej nie osiągać, wtedy jest praca ciągła.