Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jakbyś chciał żeby kocioł pracował? Jak w/g Ciebie powinien pracować?

Opublikowano

Wg mnie po dobraniu odpowiedniej krzywej powinien pracować tak, żeby temp wewnątrz utrzymywała się w pobliżu zadanej na termostacie. Inaczej nie ma to sensu i niea żadnej oszczędności, tylko rozrzutność. Ja mam krzywą zaniżoną 0,9, a dalej przegrzewa i co najgorsze większość czasu chodzi na max, paląc 2 razy więcej niż przy pracy start/stop.

Opublikowano (edytowane)

Bo 36 dla 10 na mieszaczu w tej pogodzie zbytnych.Pocznij od 30.Pogodowka dzwignie przy jutrowym chlodu.Teraz glowice poki reguluja to szrapaja z kotlom,odemknij wszystkich i szukaj najnižszej nastawy CO przy stalej pracy obiegu.

Puki rozumiem,to doda na každym 1°na zewnatrz 0,9°na grzejniki,i to jest + - dla nie ocieplony dom.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, bercus napisał(a):

Bo 36 dla 10 na mieszaczu w tej pogodzie zbytnych.Pocznij od 30.Pogodowka dzwignie przy jutrowym chlodu.Teraz glowice poki reguluja to szrapaja z kotlom,odemknij wszystkich i szukaj najnižszej nastawy CO przy stalej pracy obiegu.

Puki rozumiem,to doda na každym 1°na zewnatrz 0,9°na grzejniki,i to jest + - dla nie ocieplony dom.

Zmienię na 30, ale to tak jakby nie grzało ledwo letnie grzejniki. 

Głowice mam wszystkie na full odkręcone do poprawnego dobrania krzywej tak powinno być potem korekty tam gdzie za ciepł teraz za ciepło wszędzie w każdym pomieszczeniu.

0,9 to bardzo niska krzywa prawie jak dla podłogówki, myślisz Że jeszcze za agresywna u mnie?

Nie ruszałem jeszcze korekty pomieszczeń, bo pisałeś, że to nic dobrego i układ głupieje.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ledwo cieple,ale 24/7.Ja mam 32 start przy 10 na zewnatrz i 0,8 krzywa przy nie ocieplonym domu z 80",grzejniki želiwne,brak glowic.Termostatom obnižam o 2° CO przy dogrzaniu salonu,jakby byla podstawowa 32/30.

Opublikowano
Godzinę temu, inski napisał(a):

Wg mnie po dobraniu odpowiedniej krzywej powinien pracować tak, żeby temp wewnątrz utrzymywała się w pobliżu zadanej na termostacie. Inaczej nie ma to sensu i niea żadnej oszczędności, tylko rozrzutność. Ja mam krzywą zaniżoną 0,9, a dalej przegrzewa i co najgorsze większość czasu chodzi na max, paląc 2 razy więcej niż przy pracy start/stop.

I masz rację, to co masz ustawione nie będzie tak działało jakbyś chciał. Robisz to źle, ale ja sie nie wtrącam. Masz doradców "wiedzących lepiej". 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

I masz rację, to co masz ustawione nie będzie tak działało jakbyś chciał. Robisz to źle, ale ja sie nie wtrącam. Masz doradców "wiedzących lepiej". 

6 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Jest tylko jeden dyskutant opróc Ciebie, na razie nic nie robię bo chcę wiedzieć co trzeba zrobić, a nie działać po omacku. Jeśli możesz mi w jakikolwiek sposób pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki doświadczonego użytkownika.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
2 minuty temu, inski napisał(a):

Jeśli możesz mi w jakikolwiek sposób pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki

W poście #23 opisałem Ci jak powinieneś ustawić. 

Tak samo we wcześniejszych postach.

Na dzień dobry kazali Ci zrezygnować z czegoś co masz(nie chodzi o ecoster-jego możesz użyć do odczyty temperatury jak i zmian parametrów kotła i tylko tego).

Poza tym odczucie ciepła przy dokładnie tej samej temperaturze jest zupełnie inne jak grzejniki grzeją, choćby i tylko 30st, niż jak są wyłączone. 

Kolejna sprawa, pogodówką i sterowaniem temperaturą  wody na grzejnikach osiągniesz to co osiągnąłeś teraz i z czego jesteś niezadowolony(nie dziwię się). To jest tylko wstępna regulacja.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Na dzień dobry kazali Ci zrezygnować z czegoś co masz(nie chodzi o ecoster-jego możesz użyć do odczyty temperatury jak i zmian parametrów kotła i tylko tego).

Jeśli chodzi o bufor to go nie mam. Chciałbym, ale po konsultacjach z hydraulikami z kilku firm parę dni temu zostałem wyleczony z bufora. Koszt przeróbki instalacji tak żeby włożyć 2 x 750l to 12-14tyś plus cena bufora.

W dniu 24.03.2026 o 06:39, Gonzo19 napisał(a):

W takim razie pogodowka steruje zaworem 3d a termostat kotlem. 

Termostat, gdy steruje kotłem będzie wyłączał kocioł po dojściu do zadanej kotła, chyba że tak jak pisałeś dać dłuższy nadzór tak żeby się nie wygaszał.

Na wyświetlaczu pokazuje mi cały czas temp mieszacza 36, nawet gdy temp na zewnątrz spadła o 5 stopni dalej pokazuje 36, ale grzejniki wyraźnie cieplejsze tak ma być?

Podsumuję co do tej pory wiem, bardzo dziękuję za pomoc. Jeśli jeszcze coś przeoczyłem proszę o podpowiedź:

Termostat ma sterować kotłem, tylko go nie wyłączać - dłuższy nadzór!
Głowice przy grzejnikach nie mają być na full tylko na takich nastawach jakie nam pasują w danym pomieszczeniu 3 - 3,5 potem po dobranej krzywej ewentualnie korekta.
36 minimalna to stanowczo za dużo na start, 30-32 stopnie nie więcej.
Korekta pokojowa sterownika - nie używać bo instalacja głupieje, trzeba dobrać właściwą krzywą i osadzić ją na właściwym poziomie.

Edytowane przez inski
Opublikowano
1 godzinę temu, inski napisał(a):

Jeśli chodzi o bufor to go nie mam.

wiem i nie o nim pisałem. Chodzi o głowice termostatyczne na grzejnikach.

Ustaw:

1. każdą głowicę na 3(przy skali 5), 
  2. krzywą grzewczą na 1.3 - 1.4(sterowanie pogodowe mieszacza, nie kotła)
  3. temperaturę zadaną kotła ok 65-70st.
  4. tryb pracy kotła ręczny(nie fuzzy logic)
  5. histerezę H1 - 5-6st
  6. histerezę H2- 7-8st
  7. Histerezę kotła ok 15-20st
  8. Maksymalna temperatura mieszacza ok 37-38st(ustawienia serwisowe-ustawienia mieszacza x - maksymalna temperatura mieszcza x )
  9. Minimalna temperatura mieszacza 25st(jak wyżej pkt 8. )

punkty 3,5,6,7 mogą wymagać korekty w zależności jak całość się zachowa.

Jeśli w którymś pomieszczeniu będzie za ciepło korygujesz głowicami termostatycznymi na grzejnikach. Je

śli w pomieszczeniu jest więcej niż jeden grzejnik to zmniejszasz/zwiększasz na jednym.

Ogólnie-temperaturą w pomieszczeniach sterujesz tylko głowicami na grzejnikach. 

Pogodówka i ustawienie kotła ma za zadanie ustabilizować pracę kotła

Jeśli okaże się że czas trwania spadku temperatury kotła o histerezę w trakcie wyłączenia kotła po osiągnięciu zadanej jest poniżej 30 minut, możesz ustawić podtrzymanie.

2 godziny temu, inski napisał(a):

Koszt przeróbki instalacji tak żeby włożyć 2 x 750l to 12-14tyś plus cena bufora.

1. ewidentnie nie chcieli tego robić i dali cenę zaporową

2. jeden 750l by Ci wystarczył

ps.

Nie wiem jak ocieplony masz dom oraz jaka jest ekspozycja słońca, ale możesz jeszcze dołozyć tryb lato/zima.

Ja np. mam ustawione teraz tak, że tryb lato włącza mi się jak temperatura na zewnątrz osiąga 10st a przy 8st włącza mi się tryb zima. 

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Gonzo19, bardzo dziękuję, zaraz to wprowadzę, ewentualnie skoryguje i dam znać.

Nie ustawie temp kotła przy włączonej pogodówce parametr dobierany na podstawie czujnika. Wprowadziłem Twoje ustawienia i i mnie ten parametr jest obecnie przy 11 na zewnątrz na 60, a temp mieszacza zadana automatycznie 37 stopni, krzywa 1,3.

Edytowane przez inski
Opublikowano
3 godziny temu, inski napisał(a):

Nie ustawie temp kotła przy włączonej pogodówce parametr dobierany na podstawie czujnika.

Ustawisz, musisz tylko wyłączyć sterowanie pogodowe kotła. 

Sterowanie pogodowe w tym sterowniku możesz ustawić oddzielnie dla kotla i każdego mieszacza niezaleznie

Opublikowano
52 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

Ustawisz, musisz tylko wyłączyć sterowanie pogodowe kotła. 

Sterowanie pogodowe w tym sterowniku możesz ustawić oddzielnie dla kotla i każdego mieszacza niezaleznie

Rzeczywiście i na kotle i na mieszaczu jest opcja włączenia sterowania pogodowego na kocioł wyłączłem. Dzięki będę obserwował i dam znać. Pozdrawiam.

Na kocioł dałem 68 z histerezą 14

Na mrozy max mieszacza 37 to będzie chyba za mało?

Opublikowano

Wszystko zależy jak energo-żrący jest Twoj dom. 

Podam jak ja ustawiam, ale wpierw mały opis dla porównania.

Dom mam niby energooszczedny, mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem, gdzie temp nawiewu nie spada poniżej 17°C(jest to istotne)

Cześć domu na parterze mam podłogówkę i grzejniki, gora tylko grzejniki.

Grzejniki sporo przewymiarowane zasilane w układzie gwiazdy (rozdzielacz na parterze i na górze)

Maksymalna temperatura na grzejniki jaką może podać grupa pompowa to 40°C w zakresie dłuższych niskich temperatur na zewnątrz od 5 do -25°C. Nawet jak ze dwa dni było -28°C. Teraz jak są temperatury powyżej zera to zmieniłem na 37°C. Jeśli temperatura na zewnątrz przekracza 8° to pogodowka zaczyna zmniejszać. 

Temperaturę w domu utrzymuje w okolicach 23°C. 

Temperaturą wewnątrz steruję tylko głowicami termostatycznymi. Średnio mam po dwa grzejniki na pomieszczenie.  

I taki paradoks , temp. w domu 23° i grzejniki grzeją chociażby letnia wodą i tylko gora grzejnika - w domu ciepło,  ale jak grzejniki sie wyłączą to pomimo że dalej jest 23° to jest zimno. 

Oczywiście wiem dlaczego tak jest, ale to inny temat.

Jak już ustabilizujesz temperature w domu na akceptowany poziomie to wtedy zacznij bawić sie ustawieniami kotła.  Nie wiem czy potrzebujesz aż 30kW, ale znów porównam do siebie.

Mam kociol 20kW, ale pracuje on z maksymalną mocą ok 12,5kW. Z taką mocą naładuje bufor i jednocześnie zasili instalację grzewcza. Przy większej mocy oprócz zwiększenia spalania nie ma różnicy.

Opublikowano

Dom ok 340m2, 100% grzejniki (32 sztuki) instalacja na stalowych rurach, grzejniki konwekterowe z głowicami (część głowic zastała, na pozycji 3,5 długo nie ruszane, można nimi kręcić, ale od pozycji 3,5 w górę idą luźno), CWU 500l.  Pojemność wody w układzie nigdy nie liczyłem, ale przypuszczam, że 700-900l. Kocioł Biawar Pellux 100 30kw, sterownik Ecoster 860p, termostat pokojowy dedykowany przewodowy Ecoster T1.

Elewacja 10-15cm grafitu, okna 2-szybowe, bardzo dużo okien, sporo drzwi, poddasze użytkowe: skosy dachowe 10cm wełny, w rogach mostki termiczne tam wstrzyknąłem piankę pur we własnym zakresie, tam gdzie nie ma skosów jest strop - około 15cm wełny na to firma dała 25cm celulozy. Wentylacja grawitacyjna totalnie spieprzona zamiast ciągnąc dmucha do środka zimne powietrze.

Spalanie: przy normalnej zimie, a właściwie jej braku  około 9 ton pelletu. Tej zimy 10 ton pelletu plus 2 tony owsa pod koniec zimy i obecnie palę mieszanką, bo wiadomo co się wydarzyło z pelletem. Rekord dobowy przy -27 w nocy i -18 w dzień 102kg!, koło zera do +5 45kg pelletu, -10 do -15 60kg pelletu, -20 80-90kg pelletu.

Także różowo nie jest, prowadzę agroturystykę na poddaszu 4 pokoje z łazienkami do wynajęcia, 1/3 zarobków idzie w pellet. Oczywiście ja i żona pracujemy normalnie bo z wynajmu byśmy się nie utrzymali z 2 dzieci na studiach. Siedzę na sporym kredycie jeszcze przez 4 lata (na ocieplenie, okna, dach, kocioł, głowice termostatyczne itp) także z inwestycjami nie szaleję, bo nie mam wolnych środków. Na koniec zimy celuloza - 7000zł, zobaczę, czy coś da.

Opublikowano
20 minut temu, inski napisał(a):

Wentylacja grawitacyjna totalnie spieprzona zamiast ciągnąc dmucha do środka zimne powietrze.

Na tym masz bardzo duże straty. I nie jest spieprzona, tak działa grawitacja. Uszczelniłeś dom, to żeby gdzieś wywiało to gdzie indziej musi nawiać.

30 minut temu, inski napisał(a):

Rekord dobowy przy -27 w nocy i -18 w dzień 102kg!, koło zera do +5 45kg pelletu, -10 do -15 60kg pelletu, -20 80-90kg pelletu.

Masz niestabilne źródło ciepła jakim jest kocioł na pellet. Podejrzewam, że sporo idzie w komin. 

35 minut temu, inski napisał(a):

prowadzę agroturystykę na poddaszu 4 pokoje z łazienkami do wynajęcia

To przy takim "zagospodarowaniu" domu, ten Ecoster T1 działa jak plaster na wrzodzie. 

Aby cokolwiek sensownego z tym zrobić, potrzebujesz danych z kilku-kilkudziesięciu dni i je przeanalizować. 

A, i ustawienie głowic na 3.5 to tak jakbyś ich nie miał

Opublikowano
32 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

Na tym masz bardzo duże straty. I nie jest spieprzona, tak działa grawitacja. Uszczelniłeś dom, to żeby gdzieś wywiało to gdzie indziej musi nawiać.

Nawiewniki w oknach, drzwi na korytarz nie do końca szczelne, ona tak dział bo jest wyciągnięta na nie ocieplony strychni tak zostawiona beZ wyjścia na dach, oprócz łazienek, wentylacja nad dach, ale nie ocieploną i  za mały przekrój.

34 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

Masz niestabilne źródło ciepła jakim jest kocioł na pellet. Podejrzewam, że sporo idzie w komin

Temp spalin gdy siedzą wszystkie zawirowywacze 90-100 stopni, przy wyjętej jednej parze 140-160 stopni, więc nie idzie w komin.

36 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

To przy takim "zagospodarowaniu" domu, ten Ecoster T1 działa jak plaster na wrzodzie

Aby cokolwiek sensownego z tym zrobić, potrzebujesz danych z kilku-kilkudziesięciu dni i je przeanalizować. 

A, i ustawienie głowic na 3.5 to tak jakbyś ich nie miał

W brew pozorom jest w takim miejscu, że działa bardzo dobrze, sam się dziwię, ale jak jest nagrzane pomieszczenie w którym stoi, wszystko jest nagrzane bardzo podobnie.

Ustawienie głowic na 3,5 da tyle, że nawet jak nie działają w górę, to działają w dól i temp można zmniejszyć.

A pogodówki nie udało mi się wczoraj ustawić musiałem wrócić do starych ustawień, bo nie chciało mi się walczyć z tym po nocy. Ecoster jako termostatusinbyć wyłączony w kotle, a w ustawieniach mieszacza włączony bez możliwości wyłączenia pompy?

W tym menu że zdjęcia poziomego wszystko kumam, stosowałem to wielokrotnie, włączenie wyłączenie pompy od mieszacza. W kotle mogę wybrać menu kotła "wybór termostatu" lub nie używać termostatu to samo w menu mieszacza, ale to drugie menu serwisowe 0123 zaawansowane Tryb termostatu tak/nie, wyłączenie pompy CO tak/nie, nie mam pojęcia czego dotyczy, ale ma wpływ na pracę. Gry wybiorę tryb termostat kocioł nie patrzy na nic tylko od razu się wyłącza, gdy wybrałem wczoraj przy osiągniętej temp na ecoster wyłączenie pompy CO "tak" to kocioł pracuje dalej nie zważając na termostat, gdy wybieram nie to kocioł przechodzi w nadÓr, po czasie nadzoru się wyłącza.

IMG_20260330_222834.jpg

IMG_20260330_222600.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, inski napisał(a):

Pojemność wody w układzie nigdy nie liczyłem, ale przypuszczam, że 700-900l.

Przy tak dużym zładzie, nie możesz go wystudzić, musisz cały czas trzymać w nim temperature czyli kocioł musi cały czas dostarczać odpowiednią ilość ciepła.

Ecoster jako termostatusinbyć wyłączony w kotle, a w ustawieniach mieszacza włączony bez możliwości wyłączenia pompy?

wszędzie gdzie masz cos związane z termostatem musi być na OFF/Nie/0, wtedy ecoster działa jak zwykły termometr i panel do obsługi kotła.

drugie menu serwisowe 0123 zaawansowane

nie mam pojęcia, bo nigdy tam nie przestawiałem, ja mam trochę inne to menu

image.thumb.png.b766db785addb1cf785226a2d6cfa86f.png

Ustawienie głowic na 3,5 da tyle, że nawet jak nie działają w górę, to działają w dól i temp można zmniejszyć

no tak, ale w tej pozycji to tak jakbyś ich nie miał. Ja mam wszystkie ustawione standardowo na 3 co niby daje temperaturę 20st, ale... przy tym ustawieniu osiągam ok 23st, przy 3.5 grzejniki grzałyby na maxa cały czas.

Nie wiem jak wygląda Twoja instalacja przy kotle, ale musisz to podzielic na dwa etapy

1. wyregulować ogrzewanie pomieszczeń zakładając, że masz stabilne źródło ciepła(teoretycznie sprawę załatwiają głowice termostatyczne)

2.wyregulować/ustawić kocioł tak aby poprawnie i oszczędnie dawał to źródło ciepła. Tu przydałby sie jakis "pośrednik" typu bufor lub sprzęgło

Opublikowano
11 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Tu przydałby sie jakis "pośrednik" typu bufor lub sprzęgło

Mam sprzęgło, ale małej objętości.

Czyli i na kotle i na mieszaczu wyłączyć sterowanie termostatem?

Opublikowano

Tak, wszędzie wyłączyć.

Funkcje pseudo termostatu możesz zrealizować trybem zima/lato. Zadziała jak na zewnątrz będzie cieplej, ale to musisz najpierw sprawdzić jak się sprawuje.

Niestety masz ciężko ze względu na duży zład wody w instalacji

Opublikowano

Nie wiem czy to sterowanie pogodowe w twoim przypadku przeniesie jakieś spektakularne oszczędności  ,

Jak byś miał bufor to i od termostatu pokojowego plus dobrze wyregulowane głowice można uzyskać i komfort cieplny i oszczędności , termostat pokojowy ustawić jak z najmniejszą histerezą 0.1 st  nawet 0 st jak jest możliwość wtedy pompy mogą robić stop dla grzejników ,czasem nie zdążą całkowicie ostygnąć a już się załączą i moment z bufora ciepło pójdzie , to bardzo precyzyjne dawkowanie energii , pogodowe jak to pogodowe jak wilgoć i z nieba kapie temperatura 5 st to co innego jak słońce świeci i 5st ,temperatura na grzejniki pójdzie taka sama czy trzeba czy nie , a grzejniki to nie podłogówka pompy stale nie muszą chodzić . 

Opublikowano

Nie wiem czy to sterowanie pogodowe w twoim przypadku przeniesie jakieś spektakularne oszczędności 

Spróbuję, a bufor będzie na pewno kwestia odłożenia paru groszy.