Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jakbyś chciał żeby kocioł pracował? Jak w/g Ciebie powinien pracować?

Opublikowano

Wg mnie po dobraniu odpowiedniej krzywej powinien pracować tak, żeby temp wewnątrz utrzymywała się w pobliżu zadanej na termostacie. Inaczej nie ma to sensu i niea żadnej oszczędności, tylko rozrzutność. Ja mam krzywą zaniżoną 0,9, a dalej przegrzewa i co najgorsze większość czasu chodzi na max, paląc 2 razy więcej niż przy pracy start/stop.

Opublikowano (edytowane)

Bo 36 dla 10 na mieszaczu w tej pogodzie zbytnych.Pocznij od 30.Pogodowka dzwignie przy jutrowym chlodu.Teraz glowice poki reguluja to szrapaja z kotlom,odemknij wszystkich i szukaj najnižszej nastawy CO przy stalej pracy obiegu.

Puki rozumiem,to doda na každym 1°na zewnatrz 0,9°na grzejniki,i to jest + - dla nie ocieplony dom.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
18 minut temu, bercus napisał(a):

Bo 36 dla 10 na mieszaczu w tej pogodzie zbytnych.Pocznij od 30.Pogodowka dzwignie przy jutrowym chlodu.Teraz glowice poki reguluja to szrapaja z kotlom,odemknij wszystkich i szukaj najnižszej nastawy CO przy stalej pracy obiegu.

Puki rozumiem,to doda na každym 1°na zewnatrz 0,9°na grzejniki,i to jest + - dla nie ocieplony dom.

Zmienię na 30, ale to tak jakby nie grzało ledwo letnie grzejniki. 

Głowice mam wszystkie na full odkręcone do poprawnego dobrania krzywej tak powinno być potem korekty tam gdzie za ciepł teraz za ciepło wszędzie w każdym pomieszczeniu.

0,9 to bardzo niska krzywa prawie jak dla podłogówki, myślisz Że jeszcze za agresywna u mnie?

Nie ruszałem jeszcze korekty pomieszczeń, bo pisałeś, że to nic dobrego i układ głupieje.

Opublikowano

Ledwo cieple,ale 24/7.Ja mam 32 start przy 10 na zewnatrz i 0,8 krzywa przy nie ocieplonym domu z 80",grzejniki želiwne,brak glowic.Termostatom obnižam o 2° CO przy dogrzaniu salonu,jakby byla podstawowa 32/30.

Opublikowano
Godzinę temu, inski napisał(a):

Wg mnie po dobraniu odpowiedniej krzywej powinien pracować tak, żeby temp wewnątrz utrzymywała się w pobliżu zadanej na termostacie. Inaczej nie ma to sensu i niea żadnej oszczędności, tylko rozrzutność. Ja mam krzywą zaniżoną 0,9, a dalej przegrzewa i co najgorsze większość czasu chodzi na max, paląc 2 razy więcej niż przy pracy start/stop.

I masz rację, to co masz ustawione nie będzie tak działało jakbyś chciał. Robisz to źle, ale ja sie nie wtrącam. Masz doradców "wiedzących lepiej". 

Opublikowano
5 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

I masz rację, to co masz ustawione nie będzie tak działało jakbyś chciał. Robisz to źle, ale ja sie nie wtrącam. Masz doradców "wiedzących lepiej". 

5 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Jest tylko jeden dyskutant opróc Ciebie, na razie nic nie robię bo chcę wiedzieć co trzeba zrobić, a nie działać po omacku. Jeśli możesz mi w jakikolwiek sposób pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki doświadczonego użytkownika.

Opublikowano
2 minuty temu, inski napisał(a):

Jeśli możesz mi w jakikolwiek sposób pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki

W poście #23 opisałem Ci jak powinieneś ustawić. 

Tak samo we wcześniejszych postach.

Na dzień dobry kazali Ci zrezygnować z czegoś co masz(nie chodzi o ecoster-jego możesz użyć do odczyty temperatury jak i zmian parametrów kotła i tylko tego).

Poza tym odczucie ciepła przy dokładnie tej samej temperaturze jest zupełnie inne jak grzejniki grzeją, choćby i tylko 30st, niż jak są wyłączone. 

Kolejna sprawa, pogodówką i sterowaniem temperaturą  wody na grzejnikach osiągniesz to co osiągnąłeś teraz i z czego jesteś niezadowolony(nie dziwię się). To jest tylko wstępna regulacja.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Na dzień dobry kazali Ci zrezygnować z czegoś co masz(nie chodzi o ecoster-jego możesz użyć do odczyty temperatury jak i zmian parametrów kotła i tylko tego).

Jeśli chodzi o bufor to go nie mam. Chciałbym, ale po konsultacjach z hydraulikami z kilku firm parę dni temu zostałem wyleczony z bufora. Koszt przeróbki instalacji tak żeby włożyć 2 x 750l to 12-14tyś plus cena bufora.

W dniu 24.03.2026 o 06:39, Gonzo19 napisał(a):

W takim razie pogodowka steruje zaworem 3d a termostat kotlem. 

Termostat, gdy steruje kotłem będzie wyłączał kocioł po dojściu do zadanej kotła, chyba że tak jak pisałeś dać dłuższy nadzór tak żeby się nie wygaszał.

Na wyświetlaczu pokazuje mi cały czas temp mieszacza 36, nawet gdy temp na zewnątrz spadła o 5 stopni dalej pokazuje 36, ale grzejniki wyraźnie cieplejsze tak ma być?

Podsumuję co do tej pory wiem, bardzo dziękuję za pomoc. Jeśli jeszcze coś przeoczyłem proszę o podpowiedź:

Termostat ma sterować kotłem, tylko go nie wyłączać - dłuższy nadzór!
Głowice przy grzejnikach nie mają być na full tylko na takich nastawach jakie nam pasują w danym pomieszczeniu 3 - 3,5 potem po dobranej krzywej ewentualnie korekta.
36 minimalna to stanowczo za dużo na start, 30-32 stopnie nie więcej.
Korekta pokojowa sterownika - nie używać bo instalacja głupieje, trzeba dobrać właściwą krzywą i osadzić ją na właściwym poziomie.

Edytowane przez inski
Opublikowano
1 godzinę temu, inski napisał(a):

Jeśli chodzi o bufor to go nie mam.

wiem i nie o nim pisałem. Chodzi o głowice termostatyczne na grzejnikach.

Ustaw:

1. każdą głowicę na 3(przy skali 5), 
  2. krzywą grzewczą na 1.3 - 1.4(sterowanie pogodowe mieszacza, nie kotła)
  3. temperaturę zadaną kotła ok 65-70st.
  4. tryb pracy kotła ręczny(nie fuzzy logic)
  5. histerezę H1 - 5-6st
  6. histerezę H2- 7-8st
  7. Histerezę kotła ok 15-20st
  8. Maksymalna temperatura mieszacza ok 37-38st(ustawienia serwisowe-ustawienia mieszacza x - maksymalna temperatura mieszcza x )
  9. Minimalna temperatura mieszacza 25st(jak wyżej pkt 8. )

punkty 3,5,6,7 mogą wymagać korekty w zależności jak całość się zachowa.

Jeśli w którymś pomieszczeniu będzie za ciepło korygujesz głowicami termostatycznymi na grzejnikach. Je

śli w pomieszczeniu jest więcej niż jeden grzejnik to zmniejszasz/zwiększasz na jednym.

Ogólnie-temperaturą w pomieszczeniach sterujesz tylko głowicami na grzejnikach. 

Pogodówka i ustawienie kotła ma za zadanie ustabilizować pracę kotła

Jeśli okaże się że czas trwania spadku temperatury kotła o histerezę w trakcie wyłączenia kotła po osiągnięciu zadanej jest poniżej 30 minut, możesz ustawić podtrzymanie.

2 godziny temu, inski napisał(a):

Koszt przeróbki instalacji tak żeby włożyć 2 x 750l to 12-14tyś plus cena bufora.

1. ewidentnie nie chcieli tego robić i dali cenę zaporową

2. jeden 750l by Ci wystarczył

ps.

Nie wiem jak ocieplony masz dom oraz jaka jest ekspozycja słońca, ale możesz jeszcze dołozyć tryb lato/zima.

Ja np. mam ustawione teraz tak, że tryb lato włącza mi się jak temperatura na zewnątrz osiąga 10st a przy 8st włącza mi się tryb zima.