WlodekG Opublikowano 2 godziny temu #1 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Jak sterujecie pompami za buforem? Czy mogą się po prostu uruchamiać i wyłączać razem z pompą wbudowaną w pompę ciepła? Edytowane 2 godziny temu przez WlodekG Cytuj
carinus Opublikowano 2 godziny temu #2 Opublikowano 2 godziny temu Nie wystarczy praca samej pompki wbudowanej do PC? Cytuj
WlodekG Opublikowano 2 godziny temu Autor #3 Opublikowano 2 godziny temu Jeśli masz bufor 4 rurowy równolegle to pompa wbudowana w PC tylko ładuje bufor. Cytuj
nightwatch Opublikowano 1 godzinę temu #4 Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, WlodekG napisał(a): Czy mogą się po prostu uruchamiać i wyłączać razem z pompą wbudowaną w pompę ciepła? Wszystko wskazuje na to że ten bufor nie bardzo jest tam potrzebny. Przepływ w CO masz praktycznie identyczny jak daje PC, temperatury w obiegach identyczne jak na wyjściu z PC, no najprościej to by było wpiąć PC w instalację bezpośrednio. Cytuj
carinus Opublikowano 1 godzinę temu #5 Opublikowano 1 godzinę temu Gdzieś wcześniej pisałeś że chcesz puścić obieg z pompy bezpośrednio i to będzie miało sens. Cytuj
WlodekG Opublikowano 41 minut temu Autor #6 Opublikowano 41 minut temu (edytowane) Ja na razie sam nie wiem dokładnie czego chcę, moje przemyślenia ewoluują - pytam na forum, czytam itd 🙂 To że coś pisałem wcześniej nie oznacza, że nie zmieniłem zdania. Najpierw rozważałem zabezpieczenie przed zamarzaniem monobloka, ale zrezygnowałem z tego i wymieniam na splita. Teraz myślę jak optymalnie przebudować kotłownię. Nie pisałem nigdzie, że chce bezpośrednio kierować wodę w podłogówkę, tylko rozważałem różne podłączenia bufora, który już mam. Jedna z wersji była w układzie 3 rurowym, czyli tuż przed buforem trójnik. Nie zmienia to faktu, że cały dom nie będzie chyba chodził na pompie wbudowanej w PC? Hm, nawet tego prawdę mówiąc nie rozważałem - też do przemyślenia. Wtedy bufor ew. na powrocie? Do gwarancji potrzebny jest większy zład niż posiadam bez bufora, poza tym bufor już stoi. Ale wracając do tematu: jeśli są dodatkowe pompy obiegowe, to można nimi różnie sterować. Z tego co czytam można nimi sterować on/of tzn. włączają się gdy pompa grzeje, wyłączają gdy nie grzeje, lub niezależnie. Podobno niezależnie daje dłuższe cykle pracy pompy i realne oszczędności. Przykładowo można sterować uruchomieniem pomp czujnikiem na wylocie z bufora. Ustawia się zadaną temperaturę uruchomienia pompy z histerezą. Jeśli są termostaty pokojowe mogą nadpisywać ten sygnał sterowania gdy temperatura spadnie np. poniżej 20 stopni. Są też sterowniki pogodowe bufora tzn. zadana temperatura uruchomienia pompy zmienia się. Edytowane 35 minut temu przez WlodekG Cytuj
bercus Opublikowano 29 minut temu #7 Opublikowano 29 minut temu I ta PC ma po tym cyklowanym zalewaniu bufora poszalec? Cytuj
WlodekG Opublikowano 24 minuty temu Autor #8 Opublikowano 24 minuty temu Nie wiem o co dokładnie chodzi w tym pytaniu. Pytasz o to jakie są oszczędności? Podobno niezależne sterowanie polepsza cykle pompy a więc daje oszczędności na prądzie. Cytuj
sambor Opublikowano 7 minut temu #9 Opublikowano 7 minut temu 14 minut temu, WlodekG napisał(a): Podobno niezależne sterowanie polepsza cykle pompy a więc daje oszczędności na prądzie. Jak duże te oszczędności? Podobno to bzdura, a może wyliczysz , oszacujesz lub po prostu odpuść , gdyż to bzdet. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi