Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Proszę o poradę planuje wymienić moj obecny kocioł dwufunkcyjny ariston bs z zamknięta komora spalana na teremet gold 2.

Wymiana z racji wieku obecnego kotla okolo 16 lat i oszczędności na gazie .

Pytanie jest następujące czy jest sens wymieniać skoro kocioł działa ?

Czy termet gold to dobra zmiana za aristona czy moze lepiej wziac aristona.

z gory dzieki

Opublikowano

Chcę wymienić kocioł na kocioł. Stary jest stary a nowy jest nowy. Właściwie nic nie napisałem. Powróżycie mi z fusów?

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Działa to nie ruszaj, lepsze wrogiem dobrego 👍

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Działa to nie ruszaj, lepsze wrogiem dobrego 👍

dzieki za info,

czyli zasadniczo czekać az cos sie zacznie dziać nie ma sensu wymianiac dla wymiany?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

stare to stare, nowe to nowe. Lepiej mieć 16-sto letniego grata niż nową nówkę nieśmiganą?

Sprawność nowego będzie lepsza niż zużytego starego. Kwestia tego:

16letni mercedes, BMW czy inny Aston Martin, na nówkę fiata 500, Citroena C2 czy innego Nissana Micrę

5-6 tysięcy piechotą nie chodzi. 

Opublikowano

ok tylko trochę nie rozumiem ? sugerujesz wymienić na termeta golda czy zostawić poki dziala ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

stare to stare, nowe to nowe. Lepiej mieć 16-sto letniego grata niż nową nówkę nieśmiganą?

Sprawność nowego będzie lepsza niż zużytego starego. Kwestia tego:

16letni mercedes, BMW czy inny Aston Martin, na nówkę fiata 500, Citroena C2 czy innego Nissana Micrę

5-6 tysięcy piechotą nie chodzi. 

To w kotłach gazowych nastąpiła taka rewolucja ze zużyciem gazu jak w autach ze spalaniem paliwa na przełomie 16lat? 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
1 godzinę temu, sakul82 napisał(a):

ok tylko trochę nie rozumiem ? sugerujesz wymienić na termeta golda czy zostawić poki dziala ?

Nie wnikając jaki to piec, chodzi mi o to, że czasami nie warto wymieniać, a czasami warto. Sam musisz ocenić czy to co teraz masz pracuje prawidłowo, czy sprawność jest ok itp. Jesli już chcesz wymienić, to na coś co jest bardziej funkcjonalne. To samo, na to samo(nie wazna marka) jest w pewnym sensie bez sensu. Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest teraz.

Sam kiedyś miałem jakiegoś Junkersa(wiem, do czego innego był) do podgrzewania cwu. Po 20 latach i kilku drobnych naprawach, wymieniłem na prawie taki sam(funkcjonalność i konstrukcja taka sama), efekt był taki, ze zużycie gazu spadło o ponad połowę a nawet 2/3. W starym sam wymiennik był już nieszczelny i był mocno "sfatygowany". Lepiej było kupic nowy niz reanimować stary. 

Na samych piecach gazowych specjalnie sie nie znam, natomiast musisz sam ocenic co potrzebujesz. Jesli nie ma awarii, jeśli sam wymiennik jest ok czyli czysty, nie zasyfiały itp. to zostaw. A jeśli chcesz jakiś nowszych funkcji, połączenia z internetem i taki bardziej wypasiony oraz masz na zbyciu dobrych kilka tysiecy, to czemu nie. Na pewno będzie bardziej sprawny. 

Opublikowano
Godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

To samo, na to samo(nie wazna marka) jest w pewnym sensie bez sensu. Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest teraz.

no nie to samo

Godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

Na samych piecach gazowych specjalnie sie nie znam

i to jest zdanie klucz przyjacielu dzięki za porade ale wlasnie chcialem wymieni zwykly na kondensat 

Opublikowano (edytowane)

Skoro taka jest różnica to co tu sie zastanawiać? 

Masz 16 letni zwykły piec i zastanawiasz sie czy wymienić na kondensat? 

Czy akurat Termet ? To musisz sam znaleźć odpowiedz. Każdy będzie chwalił to co ma. A fachowiec to co sprzedaje i montuje.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Porównaj tylko sprawność odzysku ciepła pomiędzy kotłami i sprawa się wyjaśni czy warto.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, sakul82 napisał(a):

i to jest zdanie klucz przyjacielu dzięki za porade ale wlasnie chcialem wymieni zwykly na kondensat 

To czemu Żeś tego nie napisał w pierwszym poście? To zupełnie zmienia postać rzeczy. Do wywróżenia z fusów jedna rzecz mniej. Pozostają takie kwestie jak moc maksymalna, wykorzystywana, moc nowego kotła. Co chcesz osiągnąć? Czy to tylko kwestie ogrzewania?