Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapasowe ogrzewanie gazowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jestem tu nowy 🥺

Od 5 lat jako podstawowe ogrzewanie mam pompę ciepła. W tym roku tak paskudnie się zepsuła jedna drobna rzecz (akurat przy -10 i gdy byłem na drugim końcu Polski), że zacząłem myśleć o bezobsługowym zapasowym źródle ciepła: zasilanym gazem ziemnym z rury, albo o grzałkach, to się jeszcze okaże. Ale gaz miałby dodatkową przewagę: działałby także przy zaniku prądu, dlatego rozważam i tę opcję.

Niestety jak patrzę po cenach kotłów (z zamkniętą komorą spalania) to nie bardzo mi się uśmiecha dać 5000zł za urządzenie, które będzie używane tylko sporadycznie. Czy da się to zrobić jakoś istotnie taniej? Widzę, że bardzo tanie są gazowe przepływowe podgrzewacze wody z otwartą komorą spalania (ok. 1000zł) albo zamkniętą (ok. 2000zł). Otwartej wolałbym uniknąć. Urządzenie chciałbym zainstalować na parterze budynku, formalnie "piwnicy", z odprowadzeniem spalin dwumetrowym "wydechem" prosto przez ścianę.

Sama logika pracy podgrzewacza (start przy wykryciu przepływu wody i praca przez max. ok. godzinę) wydaje się wystarczająca na moje potrzeby. Mogę ew. dodać jakieś zewnętrzne sterowanie lub nawet operować tym ręcznie. Czy jednak nie ma innych przeciwwskazań do takiego użycia podgrzewacza w roli kotła CO? Poza oczywiście drobiazgami jak brak gwarancji. Instalacja zamknięta.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Juzef napisał(a):

Hej, jestem tu nowy 🥺

Od 5 lat jako podstawowe ogrzewanie mam pompę ciepła. ,,,,

W dobie wszechobecnej AI, uważam ten post jako celową wirtualną prowokacje.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Kocioł gazowy bez prądu raczej nie będzie działał.

Przepływowy gazowy podgrzewacz wody do CO. Super sprawa, jak się ma koło domu rurociąg gazowy i lewe podpięcie, a do tego rzekę z której będzie pobierana woda. Zakładając przepływ 10l/min, to w ciągu doby przez CO przepłynie 15m3 wody. Brawa dla autora.