Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

22 kg, to na jaką powierzchnię kolega spala??

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, oxalis3 napisał(a):

22 kg, to na jaką powierzchnię kolega spala??

Ok 100m2 dom 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ja spalam podobnie, a zapotrzebowanie na moc grzewcza mam 60 W/m2 przy -16, a Ty jakie masz to zapotrzebowanie??

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, oxalis3 napisał(a):

Ja spalam podobnie, a zapotrzebowanie na moc grzewcza mam 60 W/m2 przy -16, a Ty jakie masz to zapotrzebowanie??

Oj tego nie wiem, ale to dom standardowy 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

To zrób sobie szacunkowe wyliczenie na https://cieplo.app/start

Opublikowano (edytowane)

Powodzenia😀. Ja Ci w ustawieniach nie pomogę (mam zupełnie inny sterownik), ale napisz coś o kotle i instalacji. Uczestnicy tego forum są życzliwi pewnie Ci pomogą.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Poki nadmuch 25 dla max.mocy jest o.k. to nadmuch 18 dla 10% mocy jest istotno za dužy.Probowales prowadzac kociol kilka godzin na min. mocy,bys ustawil powietrze odpowiedno?To podstawa osczednej modulacji.Max.nadmuch juž dopasujesz pry grzaniu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2026 o 21:19, bercus napisał(a):

Poki nadmuch 25 dla max.mocy jest o.k. to nadmuch 18 dla 10% mocy jest istotno za dužy.Probowales prowadzac kociol kilka godzin na min. mocy,bys ustawil powietrze odpowiedno?To podstawa osczednej modulacji.Max.nadmuch juž dopasujesz pry grzaniu.

Cześć, zmniejszyłem nadmuch z 18 na 15, dziś trochę cieplej bo +3 stopnie i spalanie spadło do ok 16kg na dobe, a na kaloryferach i w pomieszczeniach po 22/23 stopnie, chyba okej? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Najliepiej jest jak opisowalem.Ustawic max.dozwolona moc kotla na byc može 15% i potorturowac jakis czas-godzinku,czy dwie kociol na tej mocy bez wzgladu na temperature,ktora bedzie oczywiscze spadac.I przy tej pracy minimalnej obserwowac stan opalu na palniku,by nie wypalilo i czy nie wypchalo nie dopalonego,ustawic idealny nadmuch dla niskiej mocy.Poki juž jest ustawione oukej,to odomknac max.moc do 100% i mamy godzinke na dostosowania nadmuchu dla mocy max.Bez tego podstawowego ustawienia nadmuchu pida ciežko ogarnac,by byl korzystnym do užywania.Bo na oko ustawiamy tam cos,w srodku przebiegu modulacji jakos kopczyk pasuje nam,ale na skrajach faly modulacji mocy tracimy.

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1