Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Glownym problemem jest praca podlogowki ON/OFF

Opublikowano

Zwykłe okno jeśli chodzi o powietrze w kotłowni ciepło,że chej. Kocioł pracuje teraz jak widać na zdjęciach 90,% mocy czy to jest moc palnika czy kotła to już nie wiem ,bo to jakieś sprzeczne informacje mam co obniżam tym parametrem ale podwyższanie mocy nic nie daje jak podniosę paliwo i powietrze to też nie ma efektu tylko pellet znika jak opętany. Nie mam pogodówki podłączonej więc krzywa odpada. Kocioł przy tym systemie pracy załącza się jakieś 8-10 razy na dobę przy tych temperaturach chciałbym tylko to ustabilizować ,żeby 4D nie wariował jak będzie potrzeba więcej ciepła.Demontaz sterownika temperatury ST292 to powrót do tego co było po to było to kupione też nią za dwa złote. Tak jak chodzi bez nadzoru bez przerwy nie jest dobrze, wiem że trochę kręcę się w koło ale to nie jest tak ,że nie daję sobie przetłumaczyć że tak jest źle po prostu tak musi być. Szukam złotego środka którego najwyraźniej nie ma więc pozostaje tak żyć i liczyć,że nie będzie -30 stopni.

Opublikowano (edytowane)

Trochę słabo że nie masz czujnika zewnętrznego do krzywej grzewczej, ja bym zamontował choćby na kablu przez to okienko bo to usprawni bardzo dużo, ale i bez tego można poradzić. Trzeba zrobić tak żeby kocioł nie dochodził do zadanej podczas pracy (dobrać właściwą dawkę paliwa i przerwę) a podłogę ustawić na taką temperaturę żeby czujnik wewnątrz budynku nie włączał i wyłączał kotła 10 razy na dobę a w pomieszczeniach był komfort termiczny. Ja u siebie mam tak ustawione że od krzywej grzewczej dobiera mi temperaturę na instalację a druga krzywa grzewcza dobiera mi czas grzania, kocioł mam tak ustawiony że w trakcie pracy nie dojdzie do zadanej czyli jeśli teraz mamy około 0 na zewnątrz to na instalację puszcza mi 36 stopni przez 8 godzin i to wystarczy aby w pomieszczeniach było między 22 (spadek na 21.9 stopnia w którymś z pomieszczeń daje sygnał do odpalenia grzania) a 23 stopnie, podawanie pelletu to 1 sekunda, przerwa 13 sekund (ta nastawa przy 36 stopniach na zaworze 4D nie pozwoli aby kocioł doszedł do zadanej 70 stopni i trzyma go na poziomie 67-64 stopnie). Zawór 4D nie wariuje bo otwiera się powoli małymi skokami (skok 2%, co 6 minut) zapewniając odpowiednie otwarcie i temperatury na powrocie i zasilaniu. Przy takich nastawach spałam około 1.1 kilograma na godzinę, kocioł odpala się 2 razy w ciągu doby, grzeje 8 godzin lub do czasu przekroczenia temperatury krytycznej w którymś pomieszczeniu (23.5 stopnia), potem ma 2-4 godzin przerwy w czuwaniu i znów powtarza cykl. Jedyne czego muszę pilnować to nastawy podawania pelletu i przerwy, gdyż przy -10 i temperaturze 38 na instalacji muszę dawać 12 sekund przewy żeby zwiększyć moc i wtedy spalanie wychodzi około 1.5 kilo na godzinę (ponad 30 kilo na dobę). Podobny cykl bym widział u Ciebie i to by miało sens.

Nie wiem jak w tym Defro wyliczna moc ale ja tam nie wierzę w to co pokazuje sterownik bo mi pokazuje cały czas że mam moc 17kW a w rzeczywistości to jest koło 6 - dlatego bazuję na realnym zużyciu godzinowy czy dobowym.

Obecne spalam około 26 kilo pelletu na dobę a grzeję 190m2 wraz z zasobnikiem C.W.U.

Edytowane przez djbuzer