Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż pompy ciepła PEREKO Termostar Eco 9 kW w starej instalacji z grzejnikami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W instrukcji nie ma żadnych konkretnych danych, tylko zapis, że powinien być zamontowany separator zanieczyszczeń i powietrza oraz filtr siatkowy. Patrzyłem na firmę  poleconą przez @cezario1 i wyskoczyło mi taki twór 2 w jednym. Cały czas mam na względzie moją stara instalację i jeżeli ta firma jest dobra, to te parę stówek, nie stanowi problemu.

Opublikowano

Kup coś tańszego, masz pełno ofert na znanym portalu aukcyjnym. sprawdź jaki mają przepływ i gęstość filtra

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, oxalis3 napisał(a):

Patrzyłem na firmę  poleconą przez @cezario1 i wyskoczyło mi taki twór 2 w jednym.

Ja mam taki założony i bardzo dobrze wyłapuje zardzewiały metal bo ma mocny magnes. Jest też ocieplony. Natomiast powietrze to pewno gorzej bo Separator powietrza daje się w najgorętszym miejscu instalacji czyli na wyjściu zasilania z PC a separator zanieczyszczeń na powrocie. Czyli 2 w jednym musisz zamontować na  powrocie. Ustawia go się na mocną filtrację lub jak oczyści się instalacja to na słabszą ale jest lepszy przepływ.

W drugim domu mam taki https://allegro.pl/oferta/filtr-magnetyczny-separator-zanieczyszczen-ibo-ibf-10-5-4-dn32-17583395968 ale ma bardzo słabe magnesy Zamówiłem takie żeby dołożyć  https://allegro.pl/oferta/magnesy-neodymowy-plytkowy-20x10x5-mm-mocny-n42-silny-prostokatny-sztabkowy-16441272694 ale nie wiem jak będzie to działało 6sz trzeba dołożyć i tak taniej wyjdzie.  Separator Flamco  ma magnes w wodzie a 2 ten tani na obudowie i w dodatku bardzo słaby. Jak nowa czysta instalacja to do odbioru PC może być.

2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

sprawdź jaki mają przepływ i gęstość filtra

Ma filtr skośny siatkowy od tego. Separator magnetyczny ma za zadanie przyciągać metal a nie filtrować. Nie spotkałem się z separatorem żeby miał gęsty filtr.

Edytowane przez cezario1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem po próbie ciśnieniowej instalacji c.o. , wcześniej wypłukałem ją chemią. Wczoraj pierwsze podejście, rozpieprzyło naczynie wzbiorcze już przy niecałym 1 bar, dzisiaj już po pominięciu naczynia wzbiorczego 3 bary  i wszystko było OK. Czyli zamykam instalacje. Będzie to tak: PC - bufor równolegle - kocioł na ekogroszek- instalacja. PC i kocioł nie będą pracowały razem. Jak myślicie, dać dwa naczynia przeponowe.: jedno przy kotle, drugie przy PC, czy jedno na powrocie między kotłem, a buforem?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Instalacja zrobiona, pompa zamontowana , grzeje. Sam montaż PC sprowadzał się, w moim przypadku, do podłączenia zasilania elektrycznego i hydrauliki do bufora i dalej do kotła c.o. Wszystko w miedzi 28, bufor 100l. Kontakt ze specjalistą od PC z Pereko bardzo dobry. Myślę, że ta pompa została skonfigurowana do układu biwalentnego i w moim przypadku może się sprawdzić. Ten prosty wniosek wynika z rozmów z specjalistą Perko. Cytuję np. "lepiej nie grzać cwu pompą ciepła, przy minus 7 nie licz na temp. 40 stopni na zasilaniu" , grzałki w buforze nie zainstalowałem, a i pompa w ustawieniach fabrycznych wyłącza się całkowicie przy minus 15. Zgłosiłem na pierwsze uruchomienie, czekam. 

Jako ciekawostkę podam, że próbowałem znaleźć jakieś opinie o tej PC (w Polsce i świecie), czat GPT nic nie znalazł poza moim wątkiem. Jeżeli ktoś jest użytkownikiem tej PC proszę o kontakt.

Opublikowano

Mało informacji sam producent podaje, ale myślę że to dlatego że urządzenia są produkowane w Chinach. Oczywiście to nie wada, tylko rzeczywistość w tej branży, a firma Pereko przynajmniej jest w stanie zapewnić serwis. Może da się zidentyfikować jakąś inną markę która ma np taki sam sterownik, to będzie wiadomo co to za zwierzę. 
Ładne wizualnie pompy ma też Termet, widziałem ostatnio w bardzo przystępnych cenach.

Opublikowano

To chińczyk jest. Znalazłem  podobne, Nobel bułgarska i jakąś grecką King coś tam.  Po kodzie na pompie to producentem jest PHNIX.