Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż pompy ciepła PEREKO Termostar Eco 9 kW w starej instalacji z grzejnikami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W instrukcji nie ma żadnych konkretnych danych, tylko zapis, że powinien być zamontowany separator zanieczyszczeń i powietrza oraz filtr siatkowy. Patrzyłem na firmę  poleconą przez @cezario1 i wyskoczyło mi taki twór 2 w jednym. Cały czas mam na względzie moją stara instalację i jeżeli ta firma jest dobra, to te parę stówek, nie stanowi problemu.

Opublikowano

Kup coś tańszego, masz pełno ofert na znanym portalu aukcyjnym. sprawdź jaki mają przepływ i gęstość filtra

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, oxalis3 napisał(a):

Patrzyłem na firmę  poleconą przez @cezario1 i wyskoczyło mi taki twór 2 w jednym.

Ja mam taki założony i bardzo dobrze wyłapuje zardzewiały metal bo ma mocny magnes. Jest też ocieplony. Natomiast powietrze to pewno gorzej bo Separator powietrza daje się w najgorętszym miejscu instalacji czyli na wyjściu zasilania z PC a separator zanieczyszczeń na powrocie. Czyli 2 w jednym musisz zamontować na  powrocie. Ustawia go się na mocną filtrację lub jak oczyści się instalacja to na słabszą ale jest lepszy przepływ.

W drugim domu mam taki https://allegro.pl/oferta/filtr-magnetyczny-separator-zanieczyszczen-ibo-ibf-10-5-4-dn32-17583395968 ale ma bardzo słabe magnesy Zamówiłem takie żeby dołożyć  https://allegro.pl/oferta/magnesy-neodymowy-plytkowy-20x10x5-mm-mocny-n42-silny-prostokatny-sztabkowy-16441272694 ale nie wiem jak będzie to działało 6sz trzeba dołożyć i tak taniej wyjdzie.  Separator Flamco  ma magnes w wodzie a 2 ten tani na obudowie i w dodatku bardzo słaby. Jak nowa czysta instalacja to do odbioru PC może być.

2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

sprawdź jaki mają przepływ i gęstość filtra

Ma filtr skośny siatkowy od tego. Separator magnetyczny ma za zadanie przyciągać metal a nie filtrować. Nie spotkałem się z separatorem żeby miał gęsty filtr.

Edytowane przez cezario1